Een ziekte zoals kanker raakt je leven op alle vlakken. Niet alleen de ziekte zelf hoeft dat te doen, maar ook de gevolgen. Denk aan fysieke klachten van een behandeling of ingreep, mentale klachten door spanning/verdriet/angst of fysieke veranderingen zoals het plotseling missen van een stuk van je lichaam of lichaamsfunctie. De meeste sekslevens staan dan ook even stil in zulke tijden. Bij Euphoria zijn we niet zo van de taboes. Daarom horen we in onze winkels meer dan eens de verhalen hoe een ziekte of de gevolgen daarvan het seksleven van jou en je partner(s) kan beïnvloeden. Dat is natuurlijk heel normaal en dat mag ook wel eens gezegd worden. Zo ook korte tijd bij mij, nadat er zaadbalkanker was geconstateerd.

Knobbeltje ontdekt

Echo ballen zaadbalkanker

Ja, dit wás echt mijn bal. Bron: mijn patiëntendossier.

Bij mijzelf werd eind mei 2021 zaadbalkanker geconstateerd. Ik had al korte tijd een beetje een zeurend gevoel in mijn bovenbeen en ballen, toen ik een knobbeltje op mijn rechter bal ontdekte. Het was niet veel groter dan een erwt. De volgende dag belde ik de huisarts, die stuurde mij door naar het ziekenhuis voor een echo, een week later. Direct na de echo was duidelijk dat het foute boel was. Een tumor, en waarschijnlijk kwaadaardig (dat bleek ook zo te zijn).

Binnen 24 uur(!) na de echo was ik al geopereerd. Mijn rechter zaadbal is met tumor en al verwijderd door mijn lies. Dat was natuurlijk een hele schok. Ik was natuurlijk niet voor niets naar de huisarts gegaan, maar toch komt het als een klap binnen als je het foldertje onder je neus geschoven krijgt. En het ging allemaal heel snel. Aan de andere kant: het is natuurlijk maar goed dat ze het direct oppakken. De variant die ik had (non-seminoom embryonaalcarcinoom) is een vrij agressief groeiende variant. Daarom is snelheid geboden om uitzaaiingen te voorkomen.

En op moment van schrijven, na een paar spannende weken/maanden en vervolgonderzoeken kunnen we stellen dat er geen uitzaaiingen zijn. Bovendien wordt de kans daarop ook steeds kleiner. Voorlopig sta ik natuurlijk wel onder controle (de komende tijd elke 2 maanden bloedprikken en af en toe een CT-scan), maar hoef ik niet nabehandeld te worden. Een heftige tijd, met een zo positief mogelijke wending dus! Oeps, toch niet:

 Update 8 oktober 2021:

Helaas bleken bij bloedcontrole van 5 oktober de tumor-markers weer gestegen. Deze week direct weer onderzoeken gehad en er is toch een waarschijnlijke uitzaaiing gevonden in een lymfeklier. Dat houdt in dat ik nu wordt doorverwezen voor chemokuur/-kuren. Dat komt wel even binnen! Even een flinke domper. Maar we gaan ervoor: over het algemeen reageert dit type kanker heel goed op de chemotherapie en zijn de overlevingskansen ontzettend groot. Wordt vervolgd.

 Update 2 november 2021:

Tot nu toe blijven we in onzekerheid. In het ziekenhuis waar ik naar doorverwezen ben zijn ze wat terughoudend t.o.v. beginnen met chemo. We waren er heel vroeg bij en ze willen eerst 100% zeker weten dat het daadwerkelijk doorzet. Tot nu toe is dat nog niet het geval. Eind november/begin december hopen we weer meer te weten.

 Update januari 2022:

Sinds begin december lijkt er toch niets (meer) aan de hand te zijn. In januari is dit nogmaals bevestigd! Goed nieuws dus. Op moment van schrijven gaat het mentaal even niet zo goed met mij. Al die spanning en daarboven ook nog de zorgen vanwege lockdowns is me niet in de koude kleren gaan zitten. Het is work in progress!

Zaadbalkanker komt het meest voor bij jonge mannen

zaadballenZaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar. Op moment van schrijven ben ik zelf 32. In veruit de meeste gevallen is zaadbalkanker heel goed te behandelen, zelfs als er uitzaaiingen zijn. Maar hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter de kansen natuurlijk. Gelukkig is een groot “voordeel” (ahum) aan zaadbalkanker: in veel gevallen (niet altijd) kún je zelf voelen dat er iets niet in de haak is. Wanneer de ziekte op tijd ontdekt wordt, is de kans op genezing meer dan 95%.

Daarom, aan alle eigenaren van ballen (jong en oud):

Check je ballen regelmatig op onregelmatigheden! En aan ouders: leer je kinderen dat & hoe ze het moeten doen.

Benieuwd hoe je dat moet doen? Check deze pagina en het filmpje van Stichting Zaadbalkanker (opent in een nieuw venster). Voel je iets dat afwijkt en twijfel je? Bel je huisarts. Het kan ook heel goed iets volledig onschuldigs zijn, maar als het toch een tumor/kanker is ben je er liever op tijd bij. Ik ben in elk geval heel erg blij dat ik de dag na het ontdekken van mijn knobbeltje direct de huisarts gebeld heb en er niet nog weken of maanden mee heb omgelopen.

Niet zo’n luchtig onderwerp, maar wel taboe

Het klinkt cliché, maar het zet ook mij wel aan het denken: privé natuurlijk, maar ook voor ons werk. Privé heb ik kort gezegd de keuze gemaakt om meer vrije tijd te hebben: voor mezelf en voor mijn gezin. En voor het werk zet het ook aan tot nadenken: wij houden van taboes doorbreken, maar we hebben het niet vaak (genoeg?) over problemen die mensen ervaren. Terwijl we regelmatig klanten helpen in onze winkels die door uiteenlopende omstandigheden tegen problemen aanlopen. Vaak gaat het dan om fysieke of mentale problemen zoals ziekte of de gevolgen daarvan. En dat heeft vrijwel altijd invloed op (je zin in) seks: door stress of medicijnen, een veranderd zelfbeeld met minder zelfvertrouwen of zelfs fysieke onmogelijkheden etc. etc. En dan hebben we het nog niet eens over het missen van je partner door overlijden.

Natuurlijk is Euphoria ook een bedrijf dat plezier zou moeten uitstralen. Maar wellicht kunnen we af en toe in onze blogs wat meer aandacht geven voor slaapkamerproblemen veroorzaakt door bijvoorbeeld ziekte, handicap, overlijden en welke ellende we ook maar vergeten zijn. Naast plezier is ellende ook deel van ieders leven.

Wil jij jouw verhaal met ons delen voor ons blog? Of gewoon omdat het even van je hart moet. Neem dan contact met ons op.

Seks met één bal door zaadbalkanker

Nog even terug naar mijn ballen bal. Op moment van schrijven ben ik aardig gewend geraakt aan het missen van een bal. Ik heb serieus overwogen of ik een prothese zou willen (ja, die bestaan), want ik was altijd tevreden met mijn complete zaakje. En ballen zijn natuurlijk leuk om mee te spelen. Zou dat nog wel zo zijn? Of zou het heel confronterend zijn de hele tijd? En daarnaast nog veel meer gedachtes over hoe het is om een deel van je kroonjuwelen te missen. Maar inmiddels heb ik besloten dat ik een prothese niet nodig vind. Een prothese kan weer andere complicaties hebben en daarnaast moet je natuurlijk nog een keer onder het mes. Dat zie ik beide niet zitten. Dan ga ik liever door het leven met 1 bal en dat werkt eigenlijk prima.

In de eerste weken na de diagnose en de operatie is alle zin in seks weg. Je zit er eerst niet op te wachten: zowel fysiek als mentaal. Maar zelfs toen het fysiek weer kon heeft het toch nog even geduurd voor de zin in seks weer terugkwam. Ergens keek ik er wat tegenop: ik was bang dat ik me er de hele tijd bewust van zou zijn dat ik een bal mis. En dat ik door die focus niet in de mood zou raken. Gelukkig viel dat mee! Ja… ik en mijn partner hebben er zeker aan gedacht en het was echt wel even apart de eerste keren. Maar het drukte de pret absoluut niet! Ook de eerste orgasmes voelden wat anders aan, maar na een paar maanden lijkt alles al weer terug naar normaal.

Één bal maakt samen met de bijnieren meestal genoeg testosteron aan. Het missen van één bal heeft dus meestal geen effect op de hormoonhuishouding. Wanneer beide ballen missen heeft dat wel invloed op de testosteron productie. In dat geval kan je hormonen smeren of injecteren.

Schaamte voor uniballers?

Schaamte ervoor heb ik zelf gelukkig niet. Anders zou ik het hier niet verkondigen natuurlijk. Als ik het wel had, dan waren we afgelopen zomer ook niet meer naar het naaktstrand of de naturistencamping geweest. Ik laat me gelukkig niet tegenhouden uit de kleren te gaan door het missen van een bal. Ik ben tot nu toe dus best blij hoe dit uiteindelijk heeft uitgepakt voor mij. Maar het kan dus wel heel goed zijn dat andere “uniballers” (zie urban dictionary) hier wel tegen problemen aan lopen. Mijn advies? Praat erover met iemand.

Heb je vragen voor mij over zaadbalkanker en/of mijn ervaring. Stel ze gerust in de comments hieronder. Wil je jouw verhaal delen met ons in onze winkels of digitaal: het mag. Wellicht kunnen we je zelfs wat oplossingen of tips bieden. Taboes: daar houden we niet van, dus voel je niet bezwaard.

Bronnen: https://www.zaadbalkanker.nl/