Ben jij van plan om te proberen of BDSM bij je past? Dan is het belangrijk dat je goed denkt om de veiligheid. Dit om permanente verwondingen of emotionele schade te voorkomen. Binnen de BDSM wereld zijn er ontzettend veel verschillende handelingen, het een gevaarlijker dan het ander. Voor een geslaagde BDSM-sessie is het ontzettend belangrijk om stil te staan bij de risico’s maar ook de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken. Dit is ook de reden dat BDSM artikelen niet worden verkocht aan personen onder de 18 jaar. Om veilig te spelen heb je een hoog verantwoordelijkheidsgevoel nodig, waar nog niet alle tieners over beschikken. Maar wat moet je zoal om denken om BDSM veilig en voor beide partijen fijn te houden?

Overleg met elkaar

Voor je gaat spelen is het belangrijk om afspraken te maken. Dit wordt ook wel de onderhandeling genoemd. In dit gesprek geven alle partijen aan wat mag en wat verboden is. Geef in het overleg zelf duidelijk je grenzen aan, bewaak je eigen maar ook die van de ander.

Blijf toestemming vragen en geven

Wat er wel en niet mag bespreek je van tevoren al tijdens de ‘onderhandeling’. Maar blijf tijdens het spel toestemming vragen en geven. Alleen omdat iets een keer goed is wil niet zeggen dat dat de volgende keer ook zo zal zijn. Blijf dus tijdens het spel goed communiceren. Hou ook de psychische en fysieke toestand van je partner in de gaten. Zie je verandering in gedrag? Beëindig het spel dan direct.

Speel niet onder invloed

Drugs of alcohol en BDSM gaan niet samen. Wanneer je onder invloed bent vertroebelt je denkvermogen. Hierdoor kun je onder andere ongewild over je grenzen gaan.

Gebruik een safeword

Ja is ja, en nee is nee. Maar Ja of Nee kunnen ook een uiting zijn van genot. Spreek daarom een woord af dat je tijdens het spel niet als uiting van genot gebruikt. Wanneer iemand het safeword uitspreekt dan stopt het spel per direct! Veel mensen gebruiken als safeword het stoplichtsysteem.Gebruik een safeword om BDSM veilig te houden. Bijvoorbeeld de kleuren van een verkeerslicht.

  • Rood: Direct stoppen
  • Oranje: Ik vind dit niet heel leuk, ga voorzichtig door
  • Groen: Prima! Lekker doorgaan.

Spreek een non-verbaal signaal af

Heel leuk zo’n safeword, maar dat is niet uit te spreken wanneer je met een ballgag in je mond vastgebonden ligt. Spreek daarom van tevoren ook een non-verbaal stop signaal af. Bijvoorbeeld heftig bewegen met je linkervoet.

Ken je speelgoed

Wanneer je niet goed weet hoe je met je speelgoed om moet gaan kan dit tot ernstige verwondingen leiden. Lees je daarom goed in voor je nieuwe attributen gaat gebruiken. Je wilt natuurlijk niet je partners bloedvaten per ongeluk afknellen met bondagetouw. Leer hoe je een zweep moet hanteren en wat de gevaren zijn van SM-kaarsen. Gebruik je speeltjes inwendig zoals een sound? Leer dan hoe je hier veilig en verantwoord mee om moet gaan.

Ga uit van het ergste

Ga ervan uit dat alles mis gaat. Je krijgt de knoop niet uit het touw, de sleutels van de handboeien zijn weg. Je partner krijgt een ernstige verwonding of raakt oververhit. De lakens vliegen in de brand door de kaarsen en noem maar op. Om jou BDSM-sessie veilig te houden, hou je daarom een aantal zaken binnen handbereik zoals:SM-kaars

  • Reservesleutels
  • Schaar
  • Flesje water
  • Telefoon

Vergeet niet de nazorg

Sommige vormen van BDSM zijn fysiek en mentaal erg belastend. Je kunt je aan het einde van een scène, vooral als Sub, uitgeput, verdrietig, somber of verlaten voelen. Andere emoties zoals schuld of schaamte kunnen ook voorkomen. Dit wordt ook wel een Subdrop genoemd. Dit is normaal en eigenlijk een heel goed teken. Je hebt zo in je rol gezeten dat het moeilijk is om weer terug te keren naar de ‘normale’ wereld. Om weer rustig te worden kun je het volgende doen

  • Neem een lekker warm bad
  • Geef elkaar knuffels of een tedere massage
  • Praat over wat er is gebeurd, maar ook over het dagelijks leven
  • Trek iets comfortabels aan en ga lekker bankhangen
  • Ga lekker slapen!

Geniet er vooral van!

Met al deze waarschuwingen vergeet je misschien dat je ook veel plezier kunt beleven aan BDSM! Maar dat is natuurlijk wel het uiteindelijke doel. Dus pak die boeien, zweepjes en blinddoeken erbij en ga op avontuur!

Bronnen:
Wikipedia
BDSM & Kink