Vraag jij je wel eens af wat er in glijmiddel zit? Je wilt weten wat je op je lijf smeert. Op onze webshop hebben wij bij de glijmiddelen staan wat er in zit. (Nee, nog niet bij alle. Het is een work in progress) Maar al die chemische namen helpen je waarschijnlijk ook niet altijd verder. Daarom hebben wij hier de ultieme ingrediëntenlijst opgesteld. We vertellen zoveel mogelijk wat het stofje doet en of het veilig voor je lijf is.

Een paar begrippen die je kunt tegenkomen bij de ingrediënten

Of: Ga direct naar de ingrediënten

Natuurlijk, synthetisch of een beetje van beide

De ingrediënten van glijmiddel hebben vaak indrukwekkende (chemische) namen. Daardoor ziet het er al snel ongezond uit. Veel stoffen komen echter gewoon voor in de natuur (zoals benzyl alcohol) of zelfs in je eigen lichaam (bijvoorbeeld hyaluronzuur). Daarnaast zijn er stoffen die wel voorkomen in de natuur, maar voor gebruik in cosmetische producten toch door de mens worden nagemaakt. Zo heeft de mens er de controle over en wordt de stof in zijn puurste vorm geproduceerd. En tot slot zijn er volledig synthetische stoffen. Die stoffen komen dus niet voor in de natuur en zijn door de mens ‘ontworpen’. Of een ingrediënt wel of niet goed (of zelfs schadelijk) is voor je lijf, is niet direct afhankelijk van of het natuurlijk is of synthetisch. Zo zijn er natuurlijke stoffen die je niet op je lijf wilt smeren en synthetische stoffen die absoluut geen kwaad kunnen.

Oplosmiddelen

Een oplosmiddel is een stof (vloeistof) waarin andere materialen opgelost kunnen worden. Denk aan suiker of zout dat in water oplost. Water is dan ook het meest bekende oplosmiddel. Een oplosmiddel wordt ook gebruikt om te zorgen dat een harde substantie niet uitdroogt en daardoor niet meer te gebruiken is (bijvoorbeeld lijm). Maar niet alle stoffen zijn oplosbaar in water. Je kent bijvoorbeeld wel het vetlaagje dat op water blijft drijven. Daarom zijn soms andere oplosmiddelen of emulgators nodig in een glijmiddel.

Emulgators

Een emulgator zorgt ervoor dat stoffen die niet goed met elkaar mengen (zoals olie en water) goed gemixt blijven. Zo hoef je niet elke keer je glijmiddel te schudden voordat je het gebruikt. Als je glijmiddel een tijdje stil heeft gestaan, wil je namelijk niet dat je alleen een beetje water in je handen krijgt als je in het flesje knijpt.

Conserveermiddelen

Een conserveermiddel zorgt ervoor dat een product niet bederft. Het gaat de groei van schimmels en bacteriën tegen. Zo blijven producten langer goed. Dat is toch iets wat in eten gedaan wordt? Ja, maar ook bij glijmiddel kan dit nodig zijn. Conserveermiddelen worden alleen toegevoegd in glijmiddel op waterbasis omdat water kan bederven. Kies je voor een siliconen glijmiddel? Dan heb je dit probleem niet en zitten er ook geen conserveermiddelen in. Bij de term conserveermiddel denk je al snel aan (synthetische) stoffen die misschien schadelijk zijn voor je lichaam. Maar er bestaan ook natuurlijke conserveermiddelen. Bijvoorbeeld citroenzuur, melkzuur of natriumanisaat. Sommige mensen hebben een overgevoeligheidsreactie op bepaalde conserveermiddelen. Heb jij dit ook? Probeer dan eens een ander (siliconen) glijmiddel.

Parabenen

Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Er is discussie over de veiligheid van parabenen in producten. Ze zouden mogelijk een hormoonverstorende werking hebben en zelfs borstkanker veroorzaken. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze relatie. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer producten (waaronder glijmiddel) te krijgen zonder parabenen. Hierin wordt een alternatief conserveermiddel gebruikt. Het verschilt per product voor welk conserveermiddel is gekozen. Voor de producten waarin parabenen nog wel gebruikt wordt, zijn wettelijke maximale hoeveelheden vastgesteld.

Glycolen

Onderzoek je de ingrediënten van je glijmiddel en google je op glycolen of glycerol, dan schrik je wel even. Dit zit in antivries! Ja, maar dat iets een ingrediënt is van antivries én van jouw glijmiddel, dat betekent nog niet dat jij antivries op/in je erogene zone smeert. Ter vergelijking: In een cactus zit water. Maar als jij je geslacht spoelt met water, dan word je ook niet geprikt door de stekels van de cactus, toch? Ingrediënten hebben bepaalde eigenschappen die voor verschillende toepassingen handig kunnen zijn. Er zijn ook verschillende types glycolen. Daarvan is de één beter geschikt voor je lichaam dan de ander. Daarnaast is het de combinatie met andere stoffen die maakt dat je antivries niet op edele delen wilt smeren.

Verdikkingsmiddelen

De naam zegt het al; met een verdikkingsmiddel wordt het glijmiddel dikker. Het bindt zich aan het water en wordt daarom ook wel bindmiddel genoemd. Afhankelijk van hoeveel je toevoegt en welk type je gebruikt, is een glijmiddel waterig of meer stroperig. Verdikkingsmiddelen worden ook veel gebruikt in voeding. Bijvoorbeeld in soepen, sauzen of pudding.

Geur- en smaakstoffen (en plant- en fruitextracten)

Met geurstoffen zorg je ervoor dat een product lekkerder ruikt. Dit wordt ook wel parfum genoemd. Smaakstoffen zorgen voor een betere smaak. Verrassend :) Een smaakstof kun je als ‘aroma’ terugvinden op het etiket. Vaak worden ook de specifieke stoffen benoemd. Omdat er heel veel verschillende geur- en smaakstoffen zijn, hebben we die niet allemaal in de lijst hieronder uitgewerkt. Maar wat wij zijn tegengekomen, is:
Citral, Eugenol, Geraniol, Isoeugenol, Citroellol, Linalool, (D)-limoneen, Amyris Balsamifera schorsolie, Citrus Aurantium Dulcis (sinaasappel) fruitextract, Myristica Fragrans (nootmuskaat) kernextract, Cymbopogon Citratus (citroengras) extract, Origanum Majorana bladextract, Citrus Reticulata (mandarijn) fruitextract, Citrus Paradisi (grapefruit) fruitextract, Rosmarinus Officinalis (Rozemarijn) bladextract, Lonicera Japonica bloemextract, Chamomilla Recutita (Matricana) bloemextract, Paullinia Cupana zaadextract, Cananga Odorata bloemolie.
Sommige plant- of fruitextracten hebben, naast lekker ruiken en smaken, nog extra effecten. Ze kunnen bijvoorbeeld anti-oxiderend en conserverend werken. Of helpen je huid soepel houden door de afbraak van collageen en elastaan tegen te gaan. Van andere extracten wordt gezegd dat ze medicinale effecten hebben.
In principe kunnen geur- en smaakstoffen geen kwaad. Maar er zijn wel mensen die hier gevoelig voor zijn en er een allergische reactie op kunnen krijgen. Daardoor krijgen zijn bijvoorbeeld een rode, jeukerige huid.


De ingrediëntenlijst

Hieronder vind je (bijna) alle ingrediënten terug die wij in onze glijmiddelen tegenkwamen. Klik op de eerste letter of gebruik crtl +F om jezelf veel scrollwerk te besparen :)


ABCDEFGHIJKLMN-O-P-Q-R-STU-V-W-X-Y-Z

A

Acrylaten/C10-30 Alkyl Acrylaat Kruispolymeer
Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer
Een uitgebreide naam. Dat komt doordat het een co-polymeer is dat uit meerdere ingrediënten bestaat. Het werkt als verdikkingsmiddel, emulgator en zorgt voor een fijne, ‘smooth’ textuur van je glijmiddel. Het is veilig bij normaal gebruik.

Alcohol (Denat)
Alcohol zorgt ervoor dat een product langer houdbaar blijft. Ook kan het gebruikt worden als oplosmiddel. De toevoeging Denat staat voor ‘denatured’. Het houdt in dat ze de alcohol een vieze smaak hebben gegeven. Dit is om te voorkomen dat mensen (met een verslaving) cosmetische producten gaan drinken. Alcohol droogt je huid uit, als er veel van in het product zit. Hoe verder het op de ingrediëntenlijst staat, hoe kleiner de hoeveelheid in het product en hoe minder dit uitdrogende effect plaatsvindt.

Aloë Barbadensis
Zie Aloë Vera

Aloë Vera
De Aloë Vera (officiële naam Aloë Barbadensis) is een plant. In de dikke bladeren zit gel die gebruikt wordt in veel (cosmetische) producten. Het werkt hydraterend, verkoelend en helend.

Aminomethyl Propanol
Dit wordt gebruikt om de pH-waarde van het glijmiddel aan te passen. Het is veilig bij normaal gebruik en komt niet verder in je lichaam dan de bovenste huidlagen.

Arabische gom als emulgator in glijmiddel

Arabische Gom
Acacia Senegal Gom
Een verharde versie van het sap van de acacia boom. Het is een emulgator, dus het zorgt ervoor dat de ingrediënten in je glijmiddel gemixt blijven.

Avena Sativa Kern Extract
Avena Sativa Kernel Extract
Haver extract. Dat is wat het is. Het komt uit de kern van het graan en heeft een anti-oxiderende en ontstekingsremmende werking. Het is geschikt voor alle huidtypes.

Aqua
Water natuurlijk. Zit in waterbasis en hybride glijmiddelen; het meest veelzijdige glijmiddel, want dit is veilig te gebruiken met alle toys. Is dit niet één van de eerste ingrediënten op de fles? Dan heb je waarschijnlijk een siliconenbasis glijmiddel te pakken. Denk erom dat dat niet te gebruiken is met silicone toys.
Terug naar boven


B

Benzoëzuur
Benzoic acid
Dit werkt als conserveermiddel. Ook bekend als natriumbenzoaat. Het wordt ook gebruikt in voedingsmiddelen is veilig bij normaal gebruik.

Benzyl alcohol
Dit is een natuurlijk voorkomende stof. Het wordt gebruikt als oplosmiddel, geurstof en/of conserveermiddel. Sommige mensen zijn er allergisch voor. Dan kan het irritaties op de huid veroorzaken. Er zit maximaal 1% benzyl alcohol in verzorgingsproducten.

Butyleen glycol
Butylene glycol
Een bevochtigings- en oplosmiddel. Het maakt het glijmiddel ‘smooth’ en zorgt dat het heerlijk glijdt. Het wordt gezien als een veilig ingrediënt. Sommige mensen kunnen er wel allergisch op reageren.

Butylparabeen
Een conserveermiddel. Zie ook: Parabenen
Terug naar boven


C

Capsicum Frutescens ResinCapsaïcine
Zie Capsaïcine

Capsaïcine
Dit stofje komt uit chilipepers. Het wordt gebruikt in verwarmende glijmiddelen of stimulerende gels/sprays. Gelukkig maar een klein beetje, want je kunt je voorstellen dat het niet fijn voelt als je je clitoris of eikel insmeert met een jalapeño.

Carbomer
Ook wel polyacrylzuur genoemd. Het werkt als emulgator en verdikkingsmiddel. Het is een veilig ingrediënt.

Carrageen
Een natuurlijk verdikkingsmiddel. Het wordt gehaald uit rood zeewier. Een diervriendelijk alternatief voor gelatine.

Chloorhexidine(-digluconaat)Carrageen
Dit is een ontsmettend middel. Het wordt gebruikt in bijvoorbeeld mondwater. Het remt de groei van bacteriën en schimmels. In feite dus een conserveermiddel.

Citroenzuur
Citric acid
Deze stof verlaagt de pH-waarde van een product. PH-neutrale producten zijn beter voor de huid. Voor je vagina wil je dit zeker (of zelfs een beetje zuurder), omdat die van zichzelf een lage pH-waarde heeft. Citroenzuur werkt ook als conserveermiddel.

CI 14700/17200/19140/42090
CI staat voor Colour Index. Elk nummer dat erachter staat, staat voor een eigen kleur. Dit is dus een kleurstof.
14700: Rood. Deze zit in Pjur My Glide waardoor die (heel licht) roze lijkt.
17200: Rood. Zit, samen met CI 19140, in Happy Diva Spice Me Up.
19140: Geel
42090: Blauw

Cyclopentasiloxaan
Een kleur- en reukloze silicone vloeistof. Een heel klein deel van de mensen is allergisch voor dit stofje. Daarom zijn er verschillende siliconen glijmiddelen waarin deze vloeistof is weggelaten. (bv. Pjur Med Premium Glide)
Terug naar boven


D

Digluconaat
Zie Chloorhexidinedigluconaat

Dimethicon(ol)
Een hoofdingrediënt in siliconenbasis glijmiddelen. Het heeft effect op de stroperigheid (viscositeit) van het glijmiddel. Dus afhankelijk van hoeveel er van dit ingrediënt in je glijmiddel zit, krijg je een dikkere of een dunnere vloeistof. Het is lichaamsveilig en verstopt je poriën niet (non-comedogenic), ondanks dat siliconenglijmiddel een ‘laagje’ op je huid achterlaat. Je huid kan gewoon blijven ademen. Fijn als je gevoelig bent voor pukkels.

Dinatrium EDTA
EDTA is een afkorting voor ethyleendiaminetetra-azijnzuur. Het is een chelerende stof, oftewel een stof die andere stoffen kan ‘vangen’. Dit wordt veel toegepast om hard water zacht te maken. Hard water kan de werking van cosmetische ingrediënten namelijk (negatief) beïnvloeden.

Dipropyleenglycol
Wordt in glijmiddel gebruikt omdat het ‘slippery’ is en een beetje zoet smaakt. Maar het is hoofdzakelijk een oplosmiddel, zodat andere ingrediënten goed mixen met het water. Zie ook de glycolen.
Terug naar boven


E

Ethoxydiglycol
Een oplosmiddel. Ook werkt het als bevochtigingsmiddel. Daarom zit het in veel huidcrèmes. Dan wordt er water naar je huid toegetrokken, uit de lucht, of uit je lichaam. Zo blijft je huid soepel en gehydrateerd.

Ethylhexylglycerine
Dit is een hydraterende stof die geurvormende bacteriën remt. Het zit daarom bijvoorbeeld vaak in deodorant. Maar het werkt ook vochtvasthoudend en huidverzorgend. En tot slot versterkt het de conserverende eigenschappen van conserveermiddelen, waardoor het product langer houdbaar blijft. Volgens de Europese Cosmeticaverordening mag een product zoveel ethylhexylglycerine bevatten als nodig is. In de meeste cosmetische producten zit er minder dan 10% in.

Ethylparabeen
Een conserveermiddel. Zie ook: Parabenen
Terug naar boven


G

Ginseng wortel: een lustopwekkend ingrediënt in glijmiddel

Ginseng
Dit heeft een lustopwekkend effect. Je vindt het dan ook in stimulerende (glij)middelen. Het is een natuurlijk product.

Gluconolactone
Dit is een zuur dat ook wel gebruikt wordt in anti-verouderingscrèmes. Het is geschikt voor de gevoelige huid. Het zorgt voor hydratatie van de huid.

Glycerine
Glycerine (of glycerol) komt van nature voor in dierlijke en plantaardige vetten. Het zit dus ook in je eigen lichaam, want ook jij bent biologisch gezien een dier :) Needless to say dat dit middel dus veilig is. Het wordt gebruikt als bevochtigingsmiddel om je huid te beschermen tegen uitdrogen. Ook werkt het als verdikkingsmiddel, om producten steviger te maken.
Men zegt vaak van glycerine dat het schimmelinfecties veroorzaakt. Dat is niet helemaal waar, maar ook niet volledig onjuist. Glycerine kan hooguit de groei van een schimmelinfectie bevorderen. Het is niet zelf de oorzaak ervan. Ben je gevoelig voor vaginale schimmelinfecties? Probeer dan eens glijmiddel zonder glycerine en kijk of dat helpt.
Terug naar boven


H

Honing extractHoning
Honing wordt vooral gebruikt in verwarmende glijmiddelen. Het is wat subtieler dan capsaïcine. Denk erom dat je dit niet ín je vagina gebruikt. Dat kan irritatie of pijn veroorzaken. Dus hou het aan de buitenkant of gebruik het alleen op piemels.

Humulus Lupulus Kegel Extract
Dit is de plant die wij beter kennen als Hop. Jawel, dat plantje dat ook in bier gebruikt wordt. Het werkt sterk ontspannend en rustgevend. Je vind het daarom in Happy Diva Dare Me, Anal Relax glijmiddel.

Hyaluronzuur
Dit is een lichaamseigen stof, oftewel het komt van nature voor in je lichaam. In producten is het vaak de synthetische (dus nagemaakte) versie. Het houdt je huid vochtig en helpt deze sneller te herstellen. Hyaluron kan grote hoeveelheden water vasthouden. Erg handig in anale glijmiddelen, omdat die regio van je lichaam zelf geen ‘lubrication’ heeft.

Hydroxyethylcellulose
Verbetert de structuur van het glijmiddel. Het maakt het dikker en ‘gel-achtig’, afhankelijk van hoeveel er in zit natuurlijk.

Hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride
Bevordert de viscositeit (stroperigheid) van het glijmiddel. Hoewel het een indrukwekkende, chemisch lijkende naam heeft, is het een natuurlijk product dat gewonnen wordt uit Guar Gom, dat dan weer van de Guarplant komt.
Terug naar boven


I

Isohexadecane
Het werkt onder andere als een oplosmiddel en het verbetert de textuur van het glijmiddel. Bij mensen met een gevoelige huid kan het irritatie geven.
Terug naar boven


J

JojobaJojoba
Jojoba is een natuurlijk, plantaardig ingrediënt. Het heeft een verzachtende en voedende werking op de gevoelige slijmvliezen in de erogene zone. Het wordt onder andere gebruikt in Pjur (anale) glijmiddelen.
Terug naar boven


K

Kaliumsorbaat
Potassium sorbate
Een conserveermiddel dat goed werkt tegen schimmels en gisten. Het is veilig te gebruiken, maar kan bij sommige mensen allergische reacties op de huid veroorzaken.
Terug naar boven


L

Kruidnagel

Laureth – 9
In glijmiddel wordt Laureth-9 (de chemische variant van het extract van kruidnagel) gebruikt als licht verdovende stof. Het zit bijvoorbeeld in Mr. B. Fist Extreme en Happy Diva Anal Relax.

Limoneen
Limoneen is een natuurlijk product dat werkt als oplosmiddel. Het is veilig voor je lichaam. Het wordt ook gebruikt als geurstof en heeft een aangename citrus-achtige geur.

Linalool
Deze geurstof kan een lavendelachtige of zoete bloemengeur afgeven. Dit hangt af van de variant die er gebruikt is. Er zijn mensen die hier allergisch op reageren. Zij kunnen last krijgen van jeuk of irritatie.
Terug naar boven


M

Mel
Zie Honing

Melkzuur
Lactic acid
Melkzuur zorgt ervoor dat het glijmiddel de juiste zuurgraad heeft. Het werkt dus als pH-regulator. Ook werkt het als bevochtigingsmiddel. Het wordt daarnaast veel gebruikt in crèmes om dode huidcellen te verwijderen. Bijkomend voordeel als je glijmiddel ook zo werkt toch? Melkzuur in glijmiddel is veilig in gebruik.

Mentha PiperitaPepermunt
Dit is niks meer of minder dan pepermunt. Je zou het verwachten in verkoelende glijmiddelen, maar het wordt in verrassend genoeg meestal in verwarmend glijmiddel gebruikt. De menthol zorgt namelijk voor extra doorbloeding. Dat heeft eerst een koelend effect, maar werkt later juist verwarmend. Ook in ‘relaxing’ glijmiddel vind je pepermunt; het heeft een licht verdovende werking.

Menthol
Dit zit in verkoelende glijmiddelen. Het stimuleert de bloedtoevoer en/of triggert de kougevoelige receptoren in je huid en geeft daardoor een verkoelend effect.

Menthyl PCA
Menthyl PCA werkt als bevochtiger en heeft een verkoelend effect.

Methyl(chloro)isothiazolinone
Een conserveermiddel. Er zijn mensen die hier overgevoelig op reageren. Bij veelvuldig gebruik kan een allergie voor deze stof ontstaan.

Methylparabeen
Een conserveermiddel. Zie ook: Parabenen.
Terug naar boven


N

Natrium acrylaat /Acryloyldimethyl tauraat
Sodium Acrylate / Acryloyldimethyl Taurate
Een copolymeer (oftewel twee polymeren (=herhalende moleculen) in één). Deze stof laat een laagje op je huid achter waardoor die niet uitdroogt. Ook werkt het als verdikkingsmiddel dat de textuur van het glijmiddel verbetert.

Natrium anisaatAnijs
Sodium anisate
Een natuurlijk conserveermiddel dat uit anijs en venkel gehaald wordt.

Natriumbenzoaat
Sodium Benzoate
Zie Benzoëzuur

Natrium hyaluronaat
EN: Sodium hyaluronate
Zie Hyaluronzuur

Natriumlevulinaat
Sodium Levulinate
Een natuurlijk conserveermiddel. Wordt gewonnen uit zetmeel en plantaardige inuline (een bepaald type koolhydraat).

Natrium sacharine
Sodium saccharin
Dit is een kunstmatige vervanger voor suiker. Het verbetert de smaak van een glijmiddel. Sacharine kan allergische reacties veroorzaken zoals hoofdpijn of huiduitslag. Dit geldt voor mensen die hier gevoelig voor zijn.
Terug naar boven


P

Panax ginseng
Zie Ginseng

Panthenol
Panthenol bevordert de elasticiteit van de huid en beschermt geïrriteerde huid. Het versnelt celvernieuwing en heeft een ontstekingsremmend effect. De stof heeft een natuurlijk oorsprong, maar wordt voor gebruik in glijmiddelen en andere cosmetica volledig nagemaakt.

PEG
PEG staat voor ‘polyethyleen glycol’. Er zijn veel verschillende soorten PEG’s. De precieze eigenschappen verschillen per type. Het getal verwijst naar het moleculaire gewicht. Bij de productie van PEG kán 1,4-dioxaan ontstaan. Dat wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Hiervoor is bij mensen nog niet voldoende bewijs. De hoeveelheid 1,4-dioxaan die  in cosmetische producten is aangetroffen, is dusdanig laag dat het geen gezondheidsrisico zou moeten vormen. Wanneer het productieproces goed uitgevoerd en gecontroleerd wordt, ontstaat er überhaupt geen 1,4-dioxaan.

PEG-7 Glyceryl Cocoaat
Zie ook hierboven bij PEG. Dit type wordt gemaakt van de vetzuren uit kokos.  Het werkt als een emulgator. Dat wil zeggen dat het zorgt dat verschillende ingrediënten goed gemixt blijven.

PEG-40 Gehydrogeneerde Ricinusolie
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil
Zie ook hierboven bij PEG. Hydrogeneren (of harden) is een techniek om de consistentie van het vet te veranderen. Dit ingrediënt zorgt voor een goede mix van olie en water, werkt verzachtend en helpt het glijmiddel makkelijk afspoelbaar te maken. 

Pepermunt
Zie Mentha piperita

Phenoxyethanol
Phenoxyethanol is een bacteriedodend conserveermiddel. Het heeft ook een functie als oplosmiddel, zodat producten vloeibaar blijven. Het wordt als veilig beschouwd, maar sommige mensen geven aan een allergische reactie te krijgen op dit ingrediënt, zoals huidirritatie of uitslag.

Polysorbaat 20/80
Een emulgator. Het zorgt ervoor dat olie en water kunnen mengen.

Probylparabeen
Een conserveermiddel. Zie ook: Parabenen

Propyleen glycol
Deze stof kan andere stoffen goed aan zich binden. Het zorgt ervoor dat andere ingrediënten in het glijmiddel goed met elkaar mengen. Ook voorkomt het dat het middel uitdroogt. Als het goed gecombineerd wordt met andere ingrediënten, kan het ook de huid beschermen voor uitdrogen. Anders heeft het juist een uitdrogend effect.
Terug naar boven


S

Simmondsia chinensis (Jojoba zaadolie)
Zie Jojoba

Sorbinezuur
Sorbic acid
Een natuurlijk voorkomend conserveermiddel. Het is veilig bij normaal gebruik. Toch kunnen sommige mensen er gevoelig voor zijn en last krijgen van bijvoorbeeld een geïrriteerde huid.
Terug naar boven


T

Tromethamine
Dit is een emulgator in glijmiddel. Het beïnvloedt ook de pH-waarde van het product zodat het stabieler en efficiënter werkt. Het is een veilig ingrediënt.
Terug naar boven


U

Urea
Urea (of ureum) bevordert de opname van water door de huid. Het is een lichaamseigen stof die gemaakt wordt door de lever.
Terug naar boven


X

Xanthaangom
Een verdikkingsmiddel. Het zorgt ervoor dat het glijmiddel niet (te) vloeibaar is. De stof is veilig bij normaal gebruik.
Terug naar boven


Bronnen:

Waar zit wat in

Pjur

The Derm Review

Exsens