Vraag jij je wel eens af wat er in glijmiddel zit? Je wilt weten wat je op je lijf smeert. Op onze webshop hebben wij bij de glijmiddelen staan wat er in zit. (Nee, nog niet bij alle. Het is een work in progress) Maar al die chemische namen helpen je waarschijnlijk ook niet altijd verder. Daarom hebben wij hier de ultieme ingrediëntenlijst opgesteld. We vertellen zoveel mogelijk wat het stofje doet en of het veilig voor je lijf is.

Een paar begrippen die je kunt tegenkomen bij de ingrediënten

Of: Ga direct naar de ingrediënten

Natuurlijk, synthetisch of een beetje van beide

De ingrediënten van glijmiddel hebben vaak indrukwekkende (chemische) namen. Daardoor ziet het er al snel ongezond uit. Veel stoffen komen echter gewoon voor in de natuur (zoals benzyl alcohol) of zelfs in je eigen lichaam (bijvoorbeeld hyaluronzuur). Daarnaast zijn er stoffen die wel voorkomen in de natuur, maar voor gebruik in cosmetische producten toch door de mens worden nagemaakt. Zo heeft de mens er de controle over en wordt de stof in zijn puurste vorm geproduceerd. En tot slot zijn er volledig synthetische stoffen. Die stoffen komen dus niet voor in de natuur en zijn door de mens ‘ontworpen’. Of een ingrediënt wel of niet goed (of zelfs schadelijk) is voor je lijf, is niet direct afhankelijk van of het natuurlijk is of synthetisch. Zo zijn er natuurlijke stoffen die je niet op je lijf wilt smeren en synthetische stoffen die absoluut geen kwaad kunnen.

Oplosmiddelen

Een oplosmiddel is een stof (vloeistof) waarin andere materialen opgelost kunnen worden. Denk aan suiker of zout dat in water oplost. Water is dan ook het meest bekende oplosmiddel. Een oplosmiddel wordt ook gebruikt om te zorgen dat een harde substantie niet uitdroogt en daardoor niet meer te gebruiken is (bijvoorbeeld lijm). Maar niet alle stoffen zijn oplosbaar in water. Je kent bijvoorbeeld wel het vetlaagje dat op water blijft drijven. Daarom zijn soms andere oplosmiddelen of emulgators nodig in een glijmiddel.

Emulgators

Een emulgator zorgt ervoor dat stoffen die niet goed met elkaar mengen (zoals olie en water) goed gemixt blijven. Zo hoef je niet elke keer je glijmiddel te schudden voordat je het gebruikt. Als je glijmiddel een tijdje stil heeft gestaan, wil je namelijk niet dat je alleen een beetje water in je handen krijgt als je in het flesje knijpt.

Conserveermiddelen

Een conserveermiddel zorgt ervoor dat een product niet bederft. Het gaat de groei van schimmels en bacteriën tegen. Zo blijven producten langer goed. Dat is toch iets wat in eten gedaan wordt? Ja, maar ook bij glijmiddel kan dit nodig zijn. Conserveermiddelen worden alleen toegevoegd in glijmiddel op waterbasis omdat water kan bederven. Kies je voor een siliconen glijmiddel? Dan heb je dit probleem niet en zitten er ook geen conserveermiddelen in. Bij de term conserveermiddel denk je al snel aan (synthetische) stoffen die misschien schadelijk zijn voor je lichaam. Maar er bestaan ook natuurlijke conserveermiddelen. Bijvoorbeeld citroenzuur, melkzuur of natriumanisaat. Sommige mensen hebben een overgevoeligheidsreactie op bepaalde conserveermiddelen. Heb jij dit ook? Probeer dan eens een ander (siliconen) glijmiddel.

Parabenen

Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Er is discussie over de veiligheid van parabenen in producten. Ze zouden mogelijk een hormoonverstorende werking hebben en zelfs borstkanker veroorzaken. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze relatie. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer producten (waaronder glijmiddel) te krijgen zonder parabenen. Hierin wordt een alternatief conserveermiddel gebruikt. Het verschilt per product voor welk conserveermiddel is gekozen. Voor de producten waarin parabenen nog wel gebruikt wordt, zijn wettelijke maximale hoeveelheden vastgesteld.

Glycolen

Onderzoek je de ingrediënten van je glijmiddel en google je op glycolen of glycerol, dan schrik je wel even. Dit zit in antivries! Ja, maar dat iets een ingrediënt is van antivries én van jouw glijmiddel, dat betekent nog niet dat jij antivries op/in je erogene zone smeert. Ter vergelijking: In een cactus zit water. Maar als jij je geslacht spoelt met water, dan word je ook niet geprikt door de stekels van de cactus, toch? Ingrediënten hebben bepaalde eigenschappen die voor verschillende toepassingen handig kunnen zijn. Er zijn ook verschillende types glycolen. Daarvan is de één beter geschikt voor je lichaam dan de ander. Daarnaast is het de combinatie met andere stoffen die maakt dat je antivries niet op edele delen wilt smeren.

Verdikkingsmiddelen

De naam zegt het al; met een verdikkingsmiddel wordt het glijmiddel dikker. Het bindt zich aan het water en wordt daarom ook wel bindmiddel genoemd. Afhankelijk van hoeveel je toevoegt en welk type je gebruikt, is een glijmiddel waterig of meer stroperig. Verdikkingsmiddelen worden ook veel gebruikt in voeding. Bijvoorbeeld in soepen, sauzen of pudding.

Geur- en smaakstoffen (en plant- en fruitextracten)

Met geurstoffen zorg je ervoor dat een product lekkerder ruikt. Dit wordt ook wel parfum genoemd. Smaakstoffen zorgen voor een betere smaak. Verrassend :) Een smaakstof kun je als ‘aroma’ terugvinden op het etiket. Vaak worden ook de specifieke stoffen benoemd. Omdat er heel veel verschillende geur- en smaakstoffen zijn, hebben we die niet allemaal in de lijst hieronder uitgewerkt. Maar wat wij zijn tegengekomen, is:
Citral, Eugenol, Geraniol, Isoeugenol, Citroellol, Linalool, (D)-limoneen, Amyris Balsamifera schorsolie, Citrus Aurantium Dulcis (sinaasappel) fruitextract, Myristica Fragrans (nootmuskaat) kernextract, Cymbopogon Citratus (citroengras) extract, Origanum Majorana bladextract, Citrus Reticulata (mandarijn) fruitextract, Citrus Paradisi (grapefruit) fruitextract, Rosmarinus Officinalis (Rozemarijn) bladextract, Lonicera Japonica bloemextract, Chamomilla Recutita (Matricana) bloemextract, Paullinia Cupana zaadextract, Cananga Odorata bloemolie.
Sommige plant- of fruitextracten hebben, naast lekker ruiken en smaken, nog extra effecten. Ze kunnen bijvoorbeeld anti-oxiderend en conserverend werken. Of helpen je huid soepel houden door de afbraak van collageen en elastaan tegen te gaan. Van andere extracten wordt gezegd dat ze medicinale effecten hebben.
In principe kunnen geur- en smaakstoffen geen kwaad. Maar er zijn wel mensen die hier gevoelig voor zijn en er een allergische reactie op kunnen krijgen. Daardoor krijgen zijn bijvoorbeeld een rode, jeukerige huid.


De ingrediëntenlijst

Hieronder vind je (bijna) alle ingrediënten terug die wij in onze glijmiddelen tegenkwamen. Klik op de eerste letter of gebruik crtl +F om jezelf veel scrollwerk te besparen :)


ABCDEFGHIJKLMN-O-P-Q-R-STU-V-W-X-Y-Z

A

Acrylaten/C10-30 Alkyl Acrylaat Kruispolymeer
Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer
Een uitgebreide naam. Dat komt doordat het een co-polymeer is dat uit meerdere ingrediënten bestaat. Het werkt als verdikkingsmiddel, emulgator en zorgt voor een fijne, ‘smooth’ textuur van je glijmiddel. Het is veilig bij normaal gebruik.

Alcohol (Denat)
Alcohol zorgt ervoor dat een product langer houdbaar blijft. Ook kan het gebruikt worden als oplosmiddel. De toevoeging Denat staat voor ‘denatured’. Het houdt in dat ze de alcohol een vieze smaak hebben gegeven. Dit is om te voorkomen dat mensen (met een verslaving) cosmetische producten gaan drinken. Alcohol droogt je huid uit, als er veel van in het product zit. Hoe verder het op de ingrediëntenlijst staat, hoe kleiner de hoeveelheid in het product en hoe minder dit uitdrogende effect plaatsvindt.

Aloë Barbadensis
Zie Aloë Vera

Aloë Vera
De Aloë Vera (officiële naam Aloë Barbadensis) is een plant. In de dikke bladeren zit gel die gebruikt wordt in veel (cosmetische) producten. Het werkt hydraterend, verkoelend en helend.

Aminomethyl Propanol
Dit wordt gebruikt om de pH-waarde van het glijmiddel aan te passen. Het is veilig bij normaal gebruik en komt niet verder in je lichaam dan de bovenste huidlagen.