We verkopen best vaak dilateersets en regelmatig sounds. Vaak omdat de fysiotherapeut naar ons verwijst of vanwege de nazorg van de operatie bij transvrouwen maar ook omdat mensen zelf denken dat ze er baat bij hebben. Maar wat is dilateren nou precies? Hoe moet dat en waarom zou je het doen? Daarom bij deze:’ Het hoe en waarom van dilateren’.

Wat is dilateren?Buttplug Mojis_WTF_Medium

Dilateren betekent niets meer dan oprekken of wijder maken. Dus iemand die een dikke buttplug naar binnen probeert te wurmen is eigenlijk ook gewoon aan het dilateren. Maar op een of andere manier prikkelt de term dilateren niet direct de fantasie. Dus meestal bedoelt men vaginale dilatatie of dilatatie van de plasbuis.
Bij vaginale dilatatie wordt er zachtjes druk uitgeoefend in de vagina met staafjes (dilators) om geleidelijk aan de lengte en/of breedte van de vagina te vergroten of op pijl te houden.
Bij mannen ontstaan er soms na een operatie vernauwingen in de plasbuis. Door het regelmatig inbrengen van een plastic slangetje of rvs sound(dilateren) wordt de vernauwing opgerekt en blijft de plasbuis open. Dit kan ook bij vrouwen voorkomen maar dat gebeurt minder vaak.

Waarom zou je dilateren?

Er zijn verschillende redenen om te dilateren zoals bijvoorbeeld vaginisme, als je een neovagina hebt, als je last hebt van vaginale atrofie of om je plasbuis op te rekken.

Vaginisme

Vaginisme is een aandoening waarbij het niet lukt om iets in de vagina in te brengen. Je kunt dan geen penetratieseks hebben of enkel met veel moeite en pijn. Het is een reactie waarbij de spieren rond de vagina zich automatisch samenknijpen, zonder dat je dat zelf wil. De bekkenbodemspieren kunnen bewust en onbewust aangespannen en ontspannen worden. Ontspanning van de bekkenbodem is nodig om goed te kunnen plassen, poepen en om ruimte te maken in de vagina tijdens het dilateren of bij seksuele activiteit. Je kunt klachten krijgen doordat je onvoldoende of geen controle hebt over je bekkenbodemspieren. Als je ze onbewust te veel aanspant of ze niet op het juiste moment kunt ontspannen. Zo kunnen gespannen bekkenbodemspieren een plezierige seksuele beleving in de weg staan. Door te dilateren kun je controle krijgen over je bekkenbodemspieren.Draagbare dilators - Set van 5 stuks

Neovagina

Als Man naar vrouw transgender die een geslachtsaanpassende operatie heeft ondergaan heb je een neovagina. Om de gewenste diepte en/of breedte van de neovagina te bereiken en die te houden is dilateren belangrijk.

Vaginale atrofie

Als vrouw kun je na de overgang last krijgen van vaginale atrofie. Je vaginawand wordt dan zwakker en dunner Dit is vaak te merken aan vaginale droogheid en/of een branderig gevoel in de vagina. Het kan ook zijn dat je vagina nauwer en minder elastisch wordt. Dilateren kan dan een oplossing zijn om de vagina in conditie te houden. Als je dit niet doet kan penetratie steeds moeilijker en pijnlijker worden.

Vernauw8-delige Stainless Steel Hegar Sounding Set 5-12 mm in mooie etuiing plasbuis

Je kunt ook de plasbuis dilateren. Bij zowel mannen als vrouwen kan er door verschillende redenen een vernauwing in de plasbuis ontstaan. Door te dilateren houd je de plasbuis open.

Omdat het lekker is

Het kan ook fijn voelen als je vagina zachtjes wordt opgerekt. Er zijn vrouwen die het oprekken van de vagina erg lekker vinden. Die doen het dus voor hun plezier.
Er zijn ook mannen die er van genieten om hun plasbuis op te rekken. Zij doen dat met sounds. Dit zijn rvs of siliconen staven met ribbels of een verdikking. Door deze in de plasbuis te brengen kun je deze oprekken en als je diep genoeg gaat zelfs het prostaat stimuleren.

Hoe moet je dilateren?

De vagina dilateren

Als je aan de slag gaat met dilatoren, ook wel pelottes genoemd, is het heel belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent. Kies een tijdstip wat bij jou past. Dit kan meteen ’s morgens zijn als je lichaam nog ontspannen en warm is. Maar het kan ook ’s avonds zijn na een warm bad of warme douche. Het is vooral belangrijk dat je een tijdstip kiest dat voor jou uitkomt en bij je past. Zorg in ieder geval voor privacy, dat voelt prettiger. Vaak wordt aangeraden om het 30 minuten per dag te doen maar 2 keer 15 minuten is ook prima. Het geeft het beste resultaat als je het iedere dag doet maar het is echt niet erg als je af en toe eens overslaat. Het is echt heel belangrijk dat je ontspannen bent Als je gespannen of angstig bent, wordt dilateren moeilijker. Heb dus geduld met jezelf en steek er tijd in om de juiste sfeer te creëren. Maak er me-time van en gun jezelf de tijd.

Ontspannen, ontspannen, ontspannenOntspannen, ontspannen

Leg alles van te voren klaar zodat je alles binnen handbereik hebt. Zorg dat je naar het toilet geweest bent. Stapel een aantal kussens op elkaar voor onder je hoofd en schouders. Zo kom je in een half zittende houding te zitten. Neem even de tijd om een comfortabele houding te vinden. Vooral je hoofd moet goed op de kussens kunnen rusten. Buig je benen en zet je voeten op een prettige afstand van je billen. Til je billen iets op en span je bilspieren aan waardoor je bekken kantelt. Leg nu je billen weer neer en ontspan. Je onderrug ligt nu als het goed is wat vlakker op de ondergrond. Je kunt je benen nog iets optrekken en laat je knieën dan naar buiten vallen. Als dit niet fijn voelt leg dan ook kussens onder je knieën zodat ze ontspannen kunnen rusten. Doe ademhalingsoefeningen om nog verder te ontspannen. Het is handig als je een spiegel hebt die je zo kan plaatsen dat je kan zien wat je doet.

Begin kleinPjur Woman Nude

Breng een goed glijmiddel zoals Nude van Pjur aan op de ingang van je vagina en op de dilator die je wil gebruiken. Een goed glijmiddel zorgt ervoor dat dat alles zachter en gladder aanvoelt en maakt het dilateren comfortabeler. Plaats de punt van de dilator onder een hoek van 45 graden tegen de ingang van de vagina en laat je hoofd weer op het kussen rusten. Haal diep adem en geef op je uitademing lichte druk met de dilator. Probeer hem met draaiende bewegingen naar binnen te brengen. Stop als het pijnlijk is of niet verder wil. Laat het even voor wat het is en probeer met diep in en uit ademen weer te ontspannen. Misschien kom je dan nog iets verder. Als het makkelijk gaat kun je verder met een grotere dilator. Maar begin altijd klein en als je voelt dat dit je grens is voor vandaag kun je de dilator rustig laten zitten tot je een half uurtje vol hebt gemaakt.

Vaak is dit voldoende om je doel te bereiken maar het kan ook voorkomen dat het niet wil lukken. Niet iedereen vind dilateren even makkelijk. Neem dan contact op met je huisarts. Hij kan je verwijzen naar bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut om je verder te helpen.

De plasbuis dilateren en sounding

Het dilateren van de plasbuis om een vernauwing op te heffen gebeurt onder leiding van een arts. Die leert je dan ook precies hoe dat moet.K-Y Jelly - steriel glijmiddel

Het dilateren van de plasbuis met sound is een vaardigheid die je kan leren door het te doen. Begin ook hierbij niet met een te dikke plug of sound maar ook niet met een te dunne omdat de wand van de plasbuis vrij dun is en die wil je niet perforeren. Leg alles van te voren klaar en zorg dat je penis en zijn omgeving goed schoon zijn. De sound moet steriel zijn. Je kunt hem uitkoken of steriliseren met alcohol. Gebruik ook altijd een steriel glijmiddel zoals K-Y.

Een sound breng je in als de penis in slappe toestand is. Trek de voorhuid wat terug en smeer wat glijmiddel op de ingang van de plasbuis en op de sound. Niet te veel want je wil wel grip op je sound houden. Houd je penis op ongeveer 90 graden ten opzichte van het lichaam en brengt de sound een stukje in. Zeker bij de rvs sounds doet de zwaartekracht het werk en glijdt hij vanzelf verder naar binnen. Duw de sound nooit hard naar binnen want je wil niets beschadigen. Zodra de sound is ingebracht kun je de penis strekken. Als je wil klaarkomen zul je de sound moeten verwijderen anders kan je sperma nergens heen. Tenzij je een holle penisplug gebruikt. Verwijder de sound altijd langzaam. Het kan zijn dat je plasbuis daarna nog wat branderig aanvoelt en je misschien wat bloed in je urine ziet. Drink veel dan zal het snel verdwijnen. Als het niet vanzelf overgaat is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Waarmee dilateer je?

Om te dilateren heb je een goede comfortabel dilateerset van hoog waardige materialen nodig. Daarbij heb je het juiste glijmiddel nodig. Dit is heel belangrijk want je stopt het in je lichaam.

DilateersetsInspire Silicone Dilator Kit

Er zijn verschillende dilateersets op de markt. Sommige zijn van hard plastic gemaakt wat stug en oncomfortabel is. Wij verkopen de dilateersets van Calexotics. Deze zijn ontwikkeld door Dr. Sheryl A. Ross, ook bekend als “Dr. Sherry ” verloskundige-gynaecoloog, auteur en gezondheidsexpert. Ze is al meer dan 25 jaar een gepassioneerd pleitbezorger voor de gezondheid van vrouwen. Haar dilateerset zijn gemaakt van 100% premium siliconen. Licht, buigzaam, zijdezacht en glad. Er zijn drie verschillende sets. Twee sets zijn voorzien van een ring zodat je ze goed vast kunt houden en de derde set is een draagbare set zodat je door kunt gaan met je dagelijkse bezigheden terwijl je dilateert.

Glijmiddel

Gebruik een goed waterbasis glijmiddel. Wil je graag een zo zuiver mogelijk glijmiddel zonder glycerine dan kun je het beste kiezen voor Pjur Nude. Als je liever een verzorgend glijmiddel gebruikt dan kun je kiezen voor Pjur Med Repair. Gebruik in ieder geval een kwalitatief goed waterbasis  glijmiddel waarvan je zeker weet dat het veilig is voor je lichaam.

SoundsSilicone Sound - Beginners Set 2-delig