Menstrueren, niet de fijnste tijd van de maand. Kramp, zere borsten, vreetbuien en hormonale ellende. Het laatste waar je op zit te wachten is continu je tampon of maandverband te moeten wisselen en steeds de angst hebben om door te lekken. Of om aan het einde van je ongesteldheid opgescheept te zitten met een droge, jeukende vagina. Althans, dit is hoe ik deze feestweek ervaar. Tot ik over ben gestapt op de menstruatie-cup van Fun Factory. Dit toffe product maakt mijn menstruaties een stuk zorgelozer. Omdat ik dit mijn menstruerende medemensen ook gun wil ik jullie er meer over vertellen.

Hoera voor een gezonde vagina!

Een menstruatie-cup is een herbruikbaar kelkje gemaakt van silicone. Dit cupje vangt het menstruatiebloed op. Het materiaal is veilig te gebruiken en verstoort de natuurlijke PH-waarde van je vagina niet. Ook krijg je met een cup geen last van vaginale droogheid en irritaties. Dit komt met tampons wel vaak voor. Dit komt doordat tampons niet alleen bloed absorberen, maar ook vaginaal vocht. De meeste tampons en maandverband worden gemaakt van katoen. Hierdoor bevatten ze vaak schadelijke stoffen zoals:

  • Pesticiden: Katoen is het meest bespoten gewas ter wereld.
  • Chloor: Katoen is van nature niet wit. Daarom wordt het gebleekt.
  • Parfum: Sommige tampons en maandverband bevatten parfum. Dit kan voor irritatie en uitslag zorgen.

Dit is slechts een kleine opsomming van de schadelijke stoffen die er in tampons zitten. Niet bepaald stoffen die je graag in je vagina wilt hebben. Een menstruatie cup is vrij van al deze stoFun Cup - Menstruatiecupsffen waardoor het een gezonder alternatief is.

Duurzaam menstrueren

Als je goed voor je menstruatie-cup zorgt kun je deze tot wel 10 jaar lang gebruiken. Dat is dus 10 jaar lang geen wegwerp hygiëne producten kopen. Waar je dus uiteindelijk geld op bespaart. Maar ook gooi je 10 jaar lang geen tampons of maandverband weg. Waardoor je dus voor veel minder afval zorgt. Niet alleen goed voor je portemonnee maar ook zeer zeker voor het milieu!

Die menstruatie-cup is toch veel te klein?

Ik heb zelf last van enorm heftig bloedverlies. Toen ik nog tampons gebruikte kon ik op de zwaarste dagen deze elk uur wisselen. In de nacht sliep ik met hele constructies maandverband en handdoeken in mijn slip om zo een horrorshow in de lakens te voorkomen. Ik was heel erg bang dat de menstruatie-cup niet groot genoeg zou zijn om alles op te vangen. Dit bleek geheel onterecht. Doordat de cup alleen het bloed opvangt en niet het slijmvlies absorbeert is het bloedverlies vele malen minder dan je zou denken. Zelfs op de zwaarste dagen kan ik de cup 8 uur lang dragen zonder door te lekken. Dit is voor mij ook de voornaamste reden dat ik zo’n groot fan ben!

Leuk, maar hoe werkt het?

Ik ga je hier geen uitgebreide gebruiksaanwijzingen geven, die zijn genoeg te vinden op internet. Ook krijg je bij aanschaf een uitgebreid instructieboekje. Maar kort gezegd: je vouwt ’m op en drukt ’m erin. Na het inbrengen is het verstandig om te voelen of de cup goed zit om zo lekkage te voorkomen. Dit doe je door met je vingers langs de rand te gaan. Is de cup helemaal rond? Dan zit hij goed. Voel je deukjes? Dan zit hij niet goed. Probeer de cup een klein beetje te draaien of erop de drukken. Net zolang totdat de cup goed open is gevouwen en dus rond aanvoelt. Fun Cup - Menstruatiecups

De cup eruit halen vond ik de eerste keer heel spannend. Maar dat bleek nergens voor nodig. Je draagt de cup vrij laag in je vagina waardoor je er makkelijk bij kunt. Je gaat met 2 vingers naar binnen. Pak de cup beet, en knijp erin om zo het vacuüm te verbreken. Vervolgens trek je hem er gemakkelijk uit en kiep je hem leeg in het toilet. Voor het eerste gebruik en na je menstruatie is het nodig om de cup uit te koken. Op deze manier ontsmet je hem en kun je hem veilig inbrengen. Tussendoor is afspoelen onder de kraan en wassen met een milde zeep of toy-cleaner voldoende.

Hoe doe je dat op een openbaar toilet?

Veel vrouwen vragen zich af hoe je in godsnaam je menstruatie-cup een beetje discreet kunt wisselen in openbare toiletten. Ten eerste is de kans dat dit moet vrij klein. Aangezien je de cup tot 12 uur kunt dragen verschoon je jezelf zodra je thuis komt. Mocht het toch voorkomen dan is het voldoende om de cup te legen in het toilet en even af te vegen met een papiertje. Bij thuiskomst maak je hem dan weer goed schoon. Ook zou je een flesje water en toycleaner mee kunnen nemen in je tas. De cups van FunFactory komen met z’n tweeën en je krijgt er een handig opbergtasje bij. Waardoor je ook altijd een schone mee kunt nemen.

Waarom de menstruatie-cup van Fun Factory?

De meeste menstruatie-cups zijn recht. Jouw vagina is niet recht. De cups van Fun Factory zijn daarom licht gebogen. Hierdoor vormen ze beter met jouw lichaam mee zodat Fun Cup - Menstruatiecupsje er gegarandeerd niets van voelt. Door deze vorm blijven de Fun cups nog beter zitten. Ook hebben de meeste cups een vrij hard steeltje aan de onderkant. Persoonlijk vond ik dit enorm vervelend. Zelfs na het afknippen bleef ik het steeltje voelen en dat zorgde weer voor een irritatie plekje. De cups van Fun Factory hebben dit steeltje niet. Maar een verdikte bolling aan de onderkant. Dit bolletje kun je goed vast pakken, waardoor je de cup er makkelijk uit haalt. 

Kom bij de menstruatie-cup-fan-club!

Dus, ben je helemaal klaar met de tampons en maandverbandjes? Wil je de afvalberg verkleinen? Of wil je gewoon je menstruaties iets prettiger maken? Twijfel niet langer en kies voor de menstruatie-cups van Fun Factory. Mocht je nog vragen hebben of wil je advies bij het aanschaffen? Kom langs in een van onze winkels, bellen of mailen mag natuurlijk ook altijd. We helpen je graag!

Oh ja, dames: wil je je menstruaties nog aangenamer maken? Een orgasme helpt hartstikke goed tegen kramp! Met een menstruatie cup in is vrijen gaat prima, alleen penetratie is niet mogelijk. Wil je dit wel? Check dan ook de beppy tampons. En voor je chocolade cravings: check deze chocolade piemels!