Er is niet veel onderzoek gedaan naar masturberen. Maar uit het onderzoek wat gedaan is komen positieve uitkomsten. Dus dat masturberen gezond voor je is weten we zeker. Toch rust er voor veel mensen nog een taboe op. Helemaal als het gaat over masturberen binnen een relatie. Dus vroeg ik me af; ‘Wat doet masturberen voor je relatie?’

Wat zeggen de onderzoeken?LoveMagic Elegance Wand - oplaadbaar

Er zijn in het verleden flink wat pogingen gedaan om zelfbevrediging af te schilderen als een ongezonde bezigheid. Het gevolg is dat er nog steeds mensen zijn die zich ervoor schamen en het moeilijk vinden om er over te praten. Toch bleek uit het onderzoek van Alfred Kinsey in de jaren vijftig al dat bijna alle mannen en meer dan de helft van de vrouwen masturberen.

De onderzoeken bestaan vaak uit basis vragen zoals: Masturbeer je?, Hoe vaak masturbeer je? Voel je je schuldig? Uit die onderzoeken kwamen de volgende punten naar voren:

  • De meeste beginnen in hun puberteit met masturberen.
  • Mannen masturberen vaker dan vrouwen.
  • Veel mensen leren door masturberen de seksuele reactie van hun lichaam kennen.
  • Het kan helpen je seksuele functioneren op pijl te houden als je geen partner hebt.
  • Het is een uitlaatklep als je partner niet beschikbaar is of geen interesse heeft in seks.

Komt je partner te kort?

Dus als je partner masturbeert, volgt als snel de conclusie dat die zich bij jou verveelt. Of dat je niet voldoet aan de seksuele verwachtingen van je partner. Dit zou je inderdaad kunnen opmaken uit de bevindingen van deze onderzoeken. Maar dit is niet de conclusie die de onderzoekers trekken. Zij ontdekten juist dat masturberen gezond is binnen een relatie.

Er is namelijk een verband tussen seksuele bevrediging binnen een relatie en masturberen. Vrouwen die masturberen tot ze een orgasme hebben, kennen hun lichaam veel beter en vinden binnen hun relatie meer seksuele bevrediging. Vrouwen die die ervaring niet hebben maken ook minder kans op een orgasme binnen hun relatie. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor mannen.

Vervanging voor ‘echte seks’?Manta - Vibrator voor Mannen

Masturbatie wordt ook vaak gezien als een zwakke vervanging voor ‘echte seks’ terwijl het twee verschillende dingen zijn. Want dan zouden mensen die veel masturberen minder vaak seks met een partner hebben. Maar dat is helemaal niet waar. Mensen die veel masturberen hebben ook vaker seks met een partner. Dus het ene sluit het ander niet uit. Het is iets wat bij het seksuele leven van iemand hoort. De belangrijkste reden dat mensen masturberen is omdat ze er plezier in hebben ongeacht of ze een relatie hebben of niet.

Masturberen is ook tijd voor jezelf nemen. Even aandacht aan jezelf besteden. Misschien even stoom afblazen. Goed voor jezelf zorgen en van jezelf houden is goed voor jou en dus ook voor je relatie. Zoals Harry Jekkers zingt ‘Ik hou van mij’.

Nooit een probleem?

Dit wil niet zeggen dat masturberen binnen een relatie nooit een probleem is. Als iemand masturbeert en dit gaat ten kosten van de seks die je samen hebt, kan dit een probleem zijn. Ook als een van de partners problemen heeft met het masturbatiegedrag van de ander wordt het tijd voor een goed gesprek. Maar masturberen binnen een relatie kan ook een toevoeging zijn, helemaal als je het samen doet.

Wat doet masturberen voor je relatie?

Mensen die masturberen doen dit omdat ze plezier hebben in seks. Ze kennen hun lichaam goed en weten wat ze fijn vinden. Ze hebben ook vaker een orgasme als ze seks met een partner hebben. Dit draagt in grote mate bij aan een goede seksuele relatie. Want laten we eerlijk zijn; vrijen met iemand die zijn of haar eigen lichaam kent, is toch heerlijk.

Bronnen:
psychologytoday.com
wikipedia.com
tandfonline.com