Wat is waar over de vagina? We krijgen in de winkel vaak leuke verhalen te horen van onze klanten. Vaak gaat het over een leuk (seks)feestje waar ze zijn geweest, de avond die ze hebben beleefd of over het succes van hun nieuwste seksspeeltje. Er komen ook veel mensen met vragen naar ons toe. Natuurlijk zijn er vragen over vibrators, buttplugs of lingeriesetjes, maar bijvoorbeeld ook ‘Ik heb gelezen dat als je … eet, je penis groter wordt, klopt dat?’ of ‘Als je deze dildo’s gebruikt dan is je vagina vast heel wijd’. Sommige vragen zijn fabeltjes die wij graag ontkrachten! Vandaag zijn aan de beurt: fabels over de vagina. Lees verder en kom erachter of jouw kennis over de vagina nog wel up-to-date is.

De vulva en vagina zijn hetzelfde

De vagina en vulva zijn niet twee woorden voor hetzelfde ding. De vulva is namelijk het uitwendige deel. Alles wat je kan zien aan de buitenkant hoort bij de vulva. Je schaamlippen, clitoris en alles daaromheen? Vulva. Het deel dat je niet kan zien, het geboortekanaal dus, hoort bij de vagina.

Anatomie clitoris

De clitoris is alleen het kleine knopje

Wist je dat de clitoris eigenlijk veel groter is dan alleen het stukje dat je aan de buitenkant ziet? Op de afbeelding hiernaast zie je een tekening van de clitoris. Het kleine bobbeltje aan de bovenkant is het stukje wat je aan de buitenkant kunt zien. De rest zit allemaal in je lichaam. De clitoris is dus veel groter dan ze er van de buitenkant uitziet. Wist je dat ook de verschillende ‘spots’ in de vagina onderdeel zijn van de clitoris? De G-spot en de A-spot staan dus niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van de clitoris. Je kunt ze dus ook tegelijkertijd stimuleren voor een bijzonder blended orgasme. Volgende week komt er nog een fabeltjes-blogpost online waarin je meer kan lezen over orgasmes.

Vagina’s worden minder strak door seks

Veel seks zorgt voor een wijde vagina. Laat staan wanneer je vaak seksspeeltjes gebruikt. Dan wordt je vagina zo wijd, dat is als een frikandel door de gang gooien, toch? Een van de meest gehoorde vagina fabels is niet waar! Door seks verander je niks aan hoe wijd of strak je vagina is. Zie je het plaatje met de twee worsten hieronder? De penis wordt ook niet smaller door veel seks, waarom zou dat wel zo zijn bij een vagina? Je kunt de spieren van je vagina wel trainen. Hierdoor kan je vagina wel strakker aanvoelen. Dit komt doordat je dan de spieren aanspant. Dit kan bijvoorbeeld met de smartballs van Fun Factory . Je kunt met deze balletjes je bekkenbodemspieren trainen. Dus: een vagina die uitlubbert door te veel seks? Gelukkig niet.

penis worst veel seks

Oh no, smelly!

Een geurtje, dan is er vast iets mis. Nope, dit hoeft niet! Elke vagina draagt een bepaalde geur bij zich, maak je dus geen zorgen als je vagina en vulva niet geurloos zijn. Het kan komen door je hormonen of cyclus. De geur kan ook veranderen door wat je hebt gegeten en of je seks hebt gehad. Maak je vagina dan ook niet schoon met zeep. Je vagina is prima in staat zichzelf te reinigen en ze hoeft zeker niet naar bloemetjes te ruiken. Water is dus genoeg om alles fris te houden. Vertrouw je het niet? Ga dan zeker wel naar de huisarts.

Mijn vulva ziet er gek uit

Misschien ben je wel onzeker over je vulva. Je binnenste schaamlippen steken uit of ze zijn niet symmetrisch? Misschien vind je dat je een grote clitoris hebt of is je vulva juist heel breed? Geen zorgen, geen enkele vulva ziet er gek uit. Vulva’s komen juist in veel verschillende soorten en maten. Wist je dat bij 39% van de vrouwen de schaamlippen niet tussen de buitenste uitkomen? Bij de rest, 61% dus, steken ze uit. Schaamlippen zijn ook niet altijd symmetrisch, namelijk 52% is (ongeveer) symmetrisch, 48% niet. Dat is dus niks om je voor te schamen.

In dit artikel kun je er meer over lezen. Je vindt er meer statistieken, maar vooral: plaatjes. Het zijn geen pornoplaatjes, maar wel NSFW. Als je er even doorheen scrolt zul je zien dat elke foto er anders uitziet. Groot of klein, een grotere clitoris, juist een hele lange of brede vulva, er komt van alles voorbij. Ik denk dat iedereen wel eens onzeker is, maar ik hoop dat als je al die verschillende vulva’s ziet dat je dat in het vervolg wat minder bent.

Vagina fabels lolly

Meer fabels over de vagina?

Heb je zin om meer te lezen? We hebben ook blogposts met fabels over vingeren, orale seks en masturberen. Volgende week komt er als afsluiter van onze fabeltjesreeks ook nog een blogpost over orgasme fabels. Stay tuned!