Bij Internetcensuur denk je al snel aan China of Rusland maar vergis je niet, ook hier in Nederland hebben we er mee te maken. Dit lijkt niet zo een probleem want je maakt toch zelf uit wat je zoekt. Maar wij bij Euphoria vinden het wel degelijk een probleem. Ik zal je uitleggen waarom.
Google het maar
Er komen regelmatig tieners in onze winkel. Ze vragen dan of ze wel naar binnen mogen omdat ze nog geen 18 zijn. Ja dat mag. We laten ze niet alleen binnen maar we beantwoorden ook al hun vragen. Dit doen we omdat we seksuele voorlichting en seksuele gezondheid heel belangrijk vinden. Het begint vaak schoorvoetend maar als snel komen de vragen los. ‘Wat fijn dat we alles mogen vragen want dat vertelt onze biologie juf niet’ hoor je dan. Jammer genoeg is het maar een klein gedeelte van de jeugd die ons weten te vinden. Natuurlijk ligt daar ook een taak voor de ouders. Maar er zijn ouders die dat lastig vinden. Er zijn ook kinderen die het niet met hun ouders willen bespreken. Zo zijn er talloze redenen waarom tieners hun informatie over seks via internet proberen te vinden.
Google bepaalt
Er wordt vaak aangenomen dat vragen over seks wel door Google beantwoord worden. Helaas is dat niet waar. Vanwege de internetcensuur is het steeds lastiger om goede duidelijke informatie te vinden over seks en alles wat daarbij komt kijken. Ten eerste moet je de vraag duidelijk kunnen formuleren en ten tweede moet je dan hopen dat je bij de juiste info terecht komt. Want Google bepaalt in welke volgorde je de gevraagde info voorgeschoteld krijgt.
Je kent vast wel dat irritante moment waarop je eerst 6 advertenties krijgt met wat je nou net niet zoekt voordat je het zoekresultaat ziet wat je wilt hebben. Daarna moet je er ook nog achter zien te komen of de info die je dan hebt gevonden klopt.
Gelukkig zijn er sites zoals Sense. Maar dan moet je wel van het bestaan weten, want die komen echt niet altijd boven in de zoekresultaten. En dit gaat alleen nog over de ‘standaard’ seksuele voorlichting. Wat als je seksuele gevoelens hebt die niet in het ‘standaard’ plaatje passen. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in BDSM of meer wil weten over een bepaalde fetish. Dan wordt het helemaal lastig want steeds meer informatie over seks komt achter een 18+ muur terecht. Dit betekent dat je de inhoud pas kan zien als je ingelogd bent bij google en daaruit blijkt dat je 18 jaar of ouder bent. Terwijl seksuele voorlichting zeker vanaf een jaar of 12 nodig is. En soms nog wel eerder. Dan kun je als tiener dus niet eens zien of er een antwoord op je vraag is. En of er gelijk gestemden zijn. Vervelend, maar dit is nog niet eens de hele omvang van het probleem.
En Youtube dan?
Want als je iets zoekt via Google krijg je vaak ook youtube filmpjes als zoekresultaat. Ik kan me zo voorstellen dat je als tiener liever je info via een vlog krijgt dan via tekst. Maar Youtube is ook van Google en op Youtube zijn de gevolgen van de internetcensuur nog uitgebreider. Want daar heb je niet alleen te maken met de 18+ muur.
Vlogs maken kost geld. Dus je kunt er als vlogger voor kiezen reclame te laten tonen aan de kijker. Als deze kijker klikt op de reclame en iets koopt krijg jij een gedeelte van de opbrengst. Veel van die opbrengst wordt gebruikt om onderzoek te doen en informatie te vinden voor nieuwe vlogs. Op die manier wordt heel veel wijsheid vergaard en komt er veel goede informatie beschikbaar. Op allerlei gebieden en dus ook op seksueel gebied. Het is alleen wel jammer dat vlogs waar bijvoorbeeld het woord lesbian of gay in voorkomt onderaan de lijst worden geplaatst. De mensen van Nerd City hebben het tot op de bodem uitgezocht. Veel seksueel getinte termen leiden tot het zakken in de zoekresultaten. En dus tot minder inkomsten voor de makers en dus tot minder geld voor onderzoek en het maken van nieuwe vlogs. Wat betekent dat er steeds minder nieuwe informatie wordt gedeeld.
Internetcensuur is real
Dus jij en ook wij hebben last van internetcensuur. Of je nou jong of oud bent, als je op zoek bent naar specifieke informatie dan heb je heel wat vaardigheid nodig om het te vinden op internet. Google is een commercieel bedrijf en ook al beloven ze te stoppen met het volgen van surfgedrag dan staat er helemaal onder in het artikel ze nog wel volgen welke woorden jij in de zoekbalk zet.
Wat kun je hier zelf aan doen. Als je een tiener bent kun je aan iemand van boven de 18 vragen om je te helpen de juiste info te vinden. Als je een ouder bent praat er dan met je kinderen over. Vraag hoe ze aan hun informatie komen en hoe ze omgaan met de censuur van Google. En als je vragen hebt op seksueel gebied loop dan eens bij ons binnen. Je hoeft niets te kopen en wij vinden geen enkele vraag gek. Gewoon doen, dat vinden wij ook leuk.
Geef een reactie