Wat voor syndroom? Ik moet bekennen dat ik geen idee had voordat ik deze blog schreef. Inmiddels heb ik research gedaan en kan ik jullie erover informeren. Dit syndroom is pas sinds 2001 als medische aandoening omschreven. De aandoening komt voor bij vrouwen. Vrouwen die lijden aan het Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) of ook wel Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD) of Restless Genital Syndrome (ReGS) genoemd, ervaren continue ongewenste genitale opwinding. Belangrijk is om hierbij wel te vermelden dat de opwinding niet ontstaat door seksuele prikkels.

Wat veroorzaakt PSAS?

Het is een syndroom dat maar weinig voorkomt en over de oorzaak is nog heel veel onduidelijk maar de volgende factoren spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS).

  • Stress
  • Veranderingen in de hormoonhuishouding.
  • Een lichamelijk trauma in de buurt van de schaamstreek, denk aan een val, bevalling, operaties in de buurt van de bekkenbodem/buik.
  • Medicijngebruik of juist het stoppen met bijvoorbeeld antidepressiva.
  • Langdurige urineweginfecties of schimmelinfecties.
  • Afwijking aan aderen of zenuwen in de onderbuik.

Symptomen

Heftige schokjes in of rondom de clitoris en vagina, krampen, tintelingen, jeuk en/of golfachtige sensaties die langdurig aanhouden. De opwinding ontstaat niet door seksuele prikkels en een orgasme geeft geen verlichting. De hele dag door het gevoel hebben dat je op het punt staat een orgasme te krijgen, slechte concentratie, vermoeidheid, slecht slapen en depressie. Ook continue de aandrang om te moeten plassen is een veel genoemd symptoom. Er zijn ook vrouwen die gedurende de hele dag ongewenst klaarkomen. Een strakke broek, bepaalde zithouding of een ritje in de auto kan daar al voor zorgen. Persistent Sexual Arousal Syndrome kan er ook voor zorgen dat er een isolement ontstaat omdat er schaamte is.

PSAS is geen seksverslaving

Onterecht denken sommige mensen dat PSAS een seksverslaving is. Dat is het absoluut niet maar een heel vervelend lichamelijk probleem. Het kan weken, maanden en zelf jarenlang duren. De klachten verdwijnen niet vanzelf en kunnen zelfs een leven lang aan houden.

Altijd opgewonden, maar geen zin in seks. Wat nu?

Ergens klinkt het mooi: Altijd opgewonden zijn en van de kleinste aanraking of vibraties al klaarkomen. Maar de vrouwen die aan dit syndroom lijden, omschrijven het eerder als een hel. Het kan ook voor flink wat spanning zorgen met je partner. Als jij al de hele dag op het punt van klaarkomen staat, of zelfs al (meerdere keren) ongewenst bent klaargekomen, zit je ‘s avonds waarschijnlijk niet te wachten op intimiteit van je lief waardoor je dit nóg een keer moet doorstaan. Het plezier van een orgasme gaat er zacht gezegd wel een beetje af. Hierdoor kan er onbegrip en frustratie ontstaan tussen jullie. Het is belangrijk om hier met elkaar over te praten, anders kan het zelfs het einde van je relatie betekenen.
Als seks voor jou geen optie is, zoek dan samen naar manieren waarop je toch van elkaars gezelschap kunt genieten. Of dit nu een bordspelletje is of een romantisch diner, er zijn mogelijkheden genoeg. En zo zijn er ook oplossingen te vinden waardoor je partner wel aan zijn trekken komt, zonder dat dit voor jou een extra belasting is. Misschien lukt het je wel om hem/haar oraal of met je handen te bevredigen? Of gebruik een masturbator of vibrator bij je partner. Of laat hem/haar masturberen terwijl jij alleen toekijkt. Voor veel mensen is dit heel opwindend en jij hoeft zelf verder niks te doen. Als ook dit te veel voor je is, maar je partner heeft toch die seksuele behoeftes, kun je een open relatie overwegen. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Wat je ook kiest, bespreek het met elkaar.

Wat kun je er aan doen?

Helaas bestaat er geen specifieke behandeling tegen Persistent Sexual Arousal Syndrome. Rustgevende medicatie als Oxazepam wordt voorgeschreven. Lokaal verdovende crèmes die lidocaïne bevatten kunnen ook enige verlichting bieden. Momenteel zijn er experimenten voor een behandeling. Hierbij worden de zenuwen rondom de genitaliën gevoelloos gemaakt. TENS  (Transcutane Electrische Zenuw Stimulatie) is een andere behandeling waarbij de zenuwen in de liezen gestimuleerd worden waardoor de klachten af kunnen nemen.Sad grieving crying female with folded hands and tears eyes on a dark black background during trouble, life difficulties, loss and emotional problems. Copy space

Kunnen mannen ook PSAS hebben?

Omdat ik in bovenbeschreven stuk over vrouwen schrijf heb ik ook opgezocht of er een dergelijke aandoening bij mannen voorkomt. Priapisme is het hebben van een langdurige, pijnlijke erectie zonder dat er seksuele prikkels zijn. Hoewel dit vergelijkbaar is met PSAS is het niet helemaal hetzelfde.
Bij een priapisme wordt de penis niet slap, ondanks dat er een orgasme is geweest of geen (seksuele) stimulatie is. Als dit niet voorbij gaat moet er medisch worden ingegrepen om permanente schade aan de penis te voorkomen. Een priapisme duurt (daardoor) maximaal een aantal uur. En hoewel het vaker kan voorkomen, lijkt er geen sprake van de dagelijkse, continue tintelingen gedurende meerdere maanden of jaren zoals die bij vrouwelijke PSAS-patiënten worden omschreven.

Conclusie

Het hebben van Persistent Sexual Arousal Syndrome is een zeer vervelende aandoening waarbij mensen lichamelijk en psychisch lijden aan opwinding. Het kan iedere vrouw overkomen en als het eenmaal aanwezig is dan is het hardnekkig. Het wordt ervaren als een grote last en behandeling van de aandoening is ingewikkeld omdat er maar weinig over bekend is. Heb jij hier last van? Neem contact op met je huisarts en probeer samen uit te zoeken of er bij jou verlichting mogelijk is.
Ik kan voor de personen die aan PSAS lijden alleen maar hopen dat de medische wetenschap op korte termijn zover is dat er een effectieve behandeling aangeboden kan worden. Zodat seks en seksualiteit geen last meer zijn, maar weer iets is waarvan je kunt genieten!

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Persistent_sexual_arousal_syndrome

https://nl.wikipedia.org/wiki/Priapisme