In onze blog ‘Gezonder leven, meer orgasmes’ kun je lezen dat orgasmes gezond voor je zijn maar hoe zit het dan met masturberen? Daar is wel onderzoek naar gedaan maar vooral bij mannen.

Het grappige is dat er regelmatig commentaar is van mannen. Ze vinden dat het assortiment speeltjes voor vrouwen veel groter is dan voor mannen. Dus je zou denken dat het wel bekend is dat er best veel vrouwen zijn die masturberen. Schijnbaar is dat niet doorgedrongen bij de wetenschap. Want bijna alle onderzoeken over masturberen gaan over mannen.

Masturbatie en het immuunsysteem

Is masturberen echt gezond? Tenga eitjes
Tenga masturbeer eitje

Het effect van door masturbatie opgewekte opwinding en orgasme bij mannen op het immuunsysteem werd bestudeerd door Haake et al. (2004) Hij heeft uitgezocht wat het effect is van opwinding en klaarkomen door masturbatie bij mannen. Hij keek vooral naar het effect op het immuunsysteem. Daaruit bleek dat je afweer beter wordt als je regelmatig seksueel opgewonden bent en klaarkomt. Heel gezond.
Sommige functies van het immuunsysteem worden er beter van in plaats van dat ze worden onderdrukt. Dit betekent dat de kans dat je ziek wordt kleiner wordt. Helaas is een soortgelijk onderzoek niet uitgevoerd bij vrouwen.

Menstruatiepijn en orgasme

 
We-Vibe Tango X

We-Vibe Tango X bulletvibrator

Wat wel onderzocht is bij vrouwen is het effect van een orgasme op menstruatiepijn. Masters en Johnson (1966, pp. 125 – 126) rapporteerden dat een aantal van hun proefpersonen masturbatie gebruikten bij het begin van hun menstruatie om de pijn te verlichten. Omdat een orgasme de gezonde snelheid van (bloed) doorstroming versnelt, verminderde aanwezige bekkenkramp en vaak ook hun menstruele geassocieerde rugpijn. 

In een onderzoek onder ongeveer 1900 Amerikaanse vrouwen meldde 9% dat ze de afgelopen 3 maanden hadden gemasturbeerd om verlichting te krijgen van pijnlijke menstruatie (Ellison, 2000).

Masturberen en prostaatkanker

Is masturberen echt gezond? De Vector prostaatvibrator
We-Vibe Vector prostaatvibrator

Er wordt ons vaak gevraagd of veel orgasmes het risico op prostaatkanker verlaagt. Er is inderdaad een relatie tussen het aantal keer klaar komen en prostaatkanker. Dit is bij 29.342 Amerikaanse mannen van 46 tot 81 jaar onderzocht(Leitzman et al., 2004). Het is niet zo dat als je weinig klaar komt je meer kans op prostaatkanker hebt. Het is wel zo dat veel klaarkomen is gelinkt aan een verlaagd risico op prostaatkanker. Ze weten nog niet hoe dat komt omdat ze nog niet precies weet hoe het mechanisme van klaarkomen werkt.

Use it or Lose it

Intense Soft Silicone Rabbit

Liquid Silicone Rabbit Vibrator

De meeste van onze organen hebben bloedvaten, zenuwen en spieren, ook onze geslachtsorganen. Dit betekent dat als je ze gezond wilt houden je ze in conditie moet houden. Zoals het oude gezegde ‘‘use it or lose it”.

Dit kan door masturberen want als je opgewonden bent en/of als je een orgasme krijgt dan worden de bloedvaten, zenuwen en spieren van je geslachtsorganen actief. (Masters & Johnson, 1966; Levin, 1998). 
Levin (2003b) heeft ontdekt en bevestigd (2005) dat er zijn ook een aantal reflexen worden geactiveerd tijdens de geslachtsgemeenschap, zoals het samentrekken van de bekkenspieren.
Zelfs opgewonden zijn in je slaap door bijvoorbeeld een geile droom helpt. Door de bloedtoevoer die dan ontstaat worden je geslachtsdelen in conditie gehouden (Levin, 2005)

Conlusie

Masturberen is echt gezond voor je, net als seks. En dan heb ik het alleen nog over de lichamelijke voordelen gehad want iedereen weet wel wat goeie seks met je humeur doet.
Dus zoek iets lekkers uit op onze site en werk aan je gezondheid!

Lees meer over seks en gezondheid in de blog van Mark: Gezonder leven? Veel orgasmes!

Bronvermelding:
Sexual activity, health and well-being – The beneficial roles of coitus and masturbation
HAAKE, P., KRUEGER, T.H., GOEBEL, M.U., HEBERLING, K.M., HARTMAN, U. & SCHEDLOWSKI, M.(2004). Effects of sexual arousal on lymphocyte subset circulation and cytokine production in man. Neuroimmunomodulation, 11, 293 – 298.
MASTERS, W.H. & JOHNSON, V. (1966). Human sexual response (pp. 118, 313). London: J. & A. Churchill.
ELLISON, C.R. (2000). Women’s sexualities. Oakland: New Harbinger Publications.
LETTZMANN, M.F., PLATZ, E.A., STAMPFER, M.J., WILLETT, W.C. & GIOVANNUCCI, E. (2004). Ejaculation frequency and subsequent risk of prostate cancer. Journal of American Medical Association, 291, 1578 – 1586.
LEVIN, R.J. (1998). Sex and the human female reproductive tract – what really happens during and after coitus. International Journal of Impotence Research, 10 (Supplement 1), S14 – S21.
LEVIN, R.J. (2003b). Do women gain anything from coitus apart from pregnancy? Changes in the in the human female genital tract activated by coitus. Journal of Sex and Marital Therapy, 29 (Supplement1), 59 – 69.
LEVIN, R.J. (2005). Sexual arousal – its physiological roles in human reproduction. Annual Review of Sex Research, 16, 154 – 189.