In deze donkere mistroostige januari maand heb ik terwijl ik aan het uitzoeken was of seks echt gezond is een lichtpuntje gevonden. Supergezond Sperma !!

Eerst checken!!

Laat ik beginnen met een disclamer: Zorg dat je alleen sperma binnenkrijgt van iemand waarvan je zeker weet dat die gezond is en geen soa heeft. Zorg voor goede bescherming als je niet zwanger wilt worden en check of je niet allergisch bent voor sperma.
Heb je bovenstaande dingen afgevinkt dan ga ik je nu vertellen wat voor supergezond goedje sperma is.

Boost

Sperma bestaat uit meer dan 50 verschillende stoffen waaronder hormonen, endorfines, neurotransmitters en immunosuppressiva. Deze stoffen worden door je lichaam opgenomen als je sperma binnen krijgt. Het maakt niet uit of dat oraal, vaginaal of anaal is. Het maakt ook niet uit of je man of vrouw bent. Het effect is hetzelfde: Een boost voor je lichaam en je humeur!!

Antidepressiva of drugs?

De hormonen en endorfines zorgen ervoor dat je humeur en welzijn verbeteren. Uit het onderzoek van Gallup et al. (2002) bleek dat vrouwen die geen condoom gebruikte minder last van depressie hadden dan de groep vrouwen die wel condooms gebruikten. Dit klopt wel als je kijkt naar welke gezonde stoffen er allemaal in sperma zitten:
Cortisol (bekend om de affectie te verhogen), 
Estron (die de stemming verhoogt), 
Prolactine (een natuurlijk antidepressivum), 
Oxytocine (ook de stemming verhoogt), 
Thyrotropine-releasing hormoon (een ander antidepressivum) , 
Melatonine (een slaapverwekkend middel) 
Serotonine (misschien wel de meest bekende antidepressiva neurotransmitter). (Bering 2010)
Een soort natuurlijke drugs!

Meer voordelen

Maar niet alleen je humeur krijgt een boost ook je immuunsysteem. De baarmoederhals reageert op het sperma met een toename van het aantal witte bloedlichaampjes. vermoedelijk om eventuele schadelijke bacteriën op te ruimen.
Gallup is in zijn lab verder gegaan met zijn onderzoek naar sperma en hij vond dat sperma-blootgestelde vrouwen presteren beter op concentratie en cognitieve taken. Maar ook dat het lichaam van vrouwen ‘vreemd’ sperma kan detecteren dat verschilt van het kenmerkende sperma van hun terugkerende seksuele partner. Dit heeft invloed op het wel of niet zwanger worden. Ook is er een Nederlands onderzoek van Koelman et al. (2000) waaruit een verband blijkt tussen orale seks en de inname van sperma met een verminderd voorkomen van pre-eclampsie tijdens de zwangerschap.

Conclusie

Sperma is dus echt supergezond voor je het werkt als een antidepressiva en versterkt je afweersysteem.
Wij hebben allerlei spannende spulletjes zodat jij je partner kunt verleiden jou je spermashot te geven.

Lees meer over seks en gezondheid in de blog van Mark: Gezonder leven? Veel orgasmes!

Bronvermelding:
GALLUP, G.G., BURCH, R.L. & PLATEK, S.M. (2002). Does semen have antidepressant properties?Archives of Sexual Behaviour, 31, 289 – 293.
Bering 2010: An ode to the many evolved virtues of human semen.
KOELMAN, C.A., COUMANS, A.B., NIJMAN, H.W., DOXIADIS, I.L. & CLAAS, F.H. (2000). Correlations between oral sex and the low incidence of pre-eclampsia: a role for soluble HLA in seminal fluid?Journal of Reproductive Immunology, 36, 155 – 166.