In onze blog “Gezonder leven? Meer orgasmes!” kun je lezen dat seks gezond voor je is. Is dat echt zo? Hoe weten we dat dan? Hebben we het dan over coitus, masturberen of misschien we een triootje? Het roept bij mij een heleboel vragen op dus hoog tijd om eens wat antwoorden te zoeken.
Vroeger was alles…
Dat seks gezond is hoor je niet terug in de seksuele voorlichting die wordt gegeven. Ik heb mijn seksuele voorlichting een jaar of 35 geleden gehad, dus ik ging er van uit dat de seksuele voorlichting van nu heel anders is dan die van vroeger. Helaas niet. Het gaat nog steeds vooral over de biologische kant zoals uit dit artikel van de NOS over een onderzoek van de Rutgers blijkt.
Al heel lang gaat de seksuele voorlichting in de westerse wereld vooral over de gevaren. Natuurlijk is voorlichting over soa’s hiv en safe seks super belangrijk. Maar daarbij wordt vooral ingezet op het gevaar van seks. Gelukkig zijn er steeds meer wetenschappers die onderzoek doen naar de gezondheidsvoordelen van seks.
Recht op en neer.
Heel veel van het onderzoek gaat over seks met een partner en dan met name over coitus (penis in vagina seks) In de tijd dat de onderzoeken zijn gedaan was de standaard voor seks nog altijd een nummertje met je partner.
Uit deze onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een relatie is tussen seks en gezondheid. Persson (1981) volgde 219 getrouwde Zweedse mannen en vrouwen van 70 tot 75 jaar. De mannen die nog seksueel actief waren leefden langer. Ook bij de Duke Longevity-studie werd een langere levensduur gevonden bij mannen met een actief seksleven.(Palmore, 1982).
Palmore ontdekte dat het regelmatig seks hebben voor mannen een langer leven betekende maar dat voor vrouwen meer genot van seksuele activiteit zorgt voor een langer leven. Dit geeft aan dat seksuele activiteit de gezondheid en het welzijn van zowel mannen als vrouwen bevordert, maar wel om verschillende redenen.
Te veel inspanning?
Een flink potje rampetampen heeft ook wel risico’s. Er zijn gevallen bekend van mensen die van de inspanningen tijdens de seks een hartaanval kregen. Gelukkig komt dit maar zelden voor en blijkt er uit studies dat seksuele activiteit rechtstreeks verband houdt met een minder hart en vaat ziekten (Brody & Preut, 2003; Brody, Veit, & Rau, 2000).
Conclusie
De houding van ‘minder is beter’ voor seks is dus niet goed en kan zelfs riskant zijn! Uit deze onderzoeken blijkt dat seks zeker gezond voor je is. Het loont dus om te werken aan een gezond seksleven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het wat spannender te maken. Dit kan met b.v. een partnervibrator maar ook heel goed met spel zoals Ultiem Verlangen of een van onze andere erotische spellen.
Zoals ik al zei, deze onderzoeken gaan vooral over geslachtsgemeenschap. Hoe zit het dan met masturberen ?? Dat kun je lezen in onze volgende blog: Is masturberen echt gezond?
Bronvermelding:
Is Good Sex Good for You? Rethinking Sexuality and Health
Palmore, E. B. (1982). Predictors of the longevity difference: A 25-year follow-up. The Gerontologist, 22, 513.
Persson, G. (1981). Five-year mortality in a 70-year-old urban population in relation to psychiatric diagnosis, personality, sexuality and early parental death. Acta Psychiatrica Scandinavica, 64, 244–253.
Brody, S., & Preut, R. (2003). Vaginal intercourse frequency and heart rate variability. Journal of Sex & Marital Therapy, 29, 371–380.
Geef een reactie