Bij Euphoria zijn we natuurlijk geen dokters of zorgprofessionals, maar we hebben wel elke dag te maken met seks en alles wat daarbij komt kijken. Soms vertellen klanten ons ingrijpende verhalen over hun seksleven. Hoe een ziekte effect heeft op hun seksdrive, dat ze opeens veel meer of minder zin hebben in seks of dat ze wel zin hebben maar niet nat of stijf genoeg worden. Allemaal problemen die kunnen voorkomen wanneer je ziek bent. Vandaag gaan we het hebben over PCOS en seks. PCOS is een stoornis die bij 5-7% van de vrouwen voorkomt. Het is dan ook de meest voorkomende hormonale stoornis in Nederland.
Wat is PCOS?
PCOS is een hormonale stoornis, de afkorting staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Bij PCOS is er een verstoring in bepaalde hormonen zoals insuline en het LH-hormoon. Er is vaak ook sprake van een hogere productie van testosteron. Door de verstoring van hormonen groeien er meer vochtblaasjes in de eierstokken dan bij een vrouw zonder PCOS. De vochtblaasjes groeien
niet goed door waardoor er geen eisprong is en je ook niet (of minder) ongesteld wordt. Het krijgen van kinderen kan dus ook moeilijker worden, langer duren of zelfs onmogelijk zijn. Dit is heel vervelend voor mensen met een kinderwens.
Door de verstoring van testosteron, een mannelijk hormoon, kun je daarnaast last krijgen van overbeharing of acne. Door de verstoring van insuline heb je meer kans op diabetes en overgewicht. Door het overgewicht en hogere insulinewaarden ontstaat er een vicieuze cirkel. Wanneer je PCOS hebt wordt de insulineresistentie hoger. De hogere insulinewaarde kunnen bijdragen aan nog meer overgewicht en meer overgewicht zorg weer voor meer insulineresistentie.
Hoe PCOS ontstaat is nog niet precies duidelijk en ook een oplossing is nog niet bekend. Door huisartsen wordt vaak de pil voorgeschreven om klachten van PCOS te verlichten of verminderen, doordat onder andere het testosterongehalte lager wordt. Je kan dan minder klachten hebben en ook weer een regelmatige cyclus terugkrijgen. De pil is echter geen optie wanneer je een kinderwens hebt en daarnaast vinden sommige vrouwen het niet fijn om hormonen te slikken.
PCOS en seks
Niet alleen buiten de slaapkamer, ook binnen de slaapkamer kun je last hebben van de gevolgen van PCOS. Bijna de helft van de vrouwen met PCOS is zelfs minder tevreden met haar seksleven. Minder zin in seks, juist heel veel zin in seks of een verminderd zelfvertrouwen. Je kan onzeker worden en minder lekker in je vel zitten. Het is daarnaast geen makkelijk onderwerp om aan te kaarten bij je arts of omgeving. Onthoud dat als je problemen ervaart door PCOS, dit niet gek is. Heel veel vrouwen (5-7%) hebben PCOS en een deel daarvan zal ook problemen op seksgebied hebben.
Tips voor je seksleven
Een van de belangrijkste tips is: blijf communiceren met je partner over wat er in je hoofd speelt. Misschien ben je wel onzeker over je lichaam of maak je je ergens anders zorgen over. Als je blijft praten dan weet je partner wat er speelt en kan daarop inspelen. Aan de andere kant voelt het vast ook een stuk fijner om er niet meer mee rond te lopen en het uitgesproken te hebben. Dit is, hoewel het soms makkelijker gezegd dan gedaan is, altijd een goed idee om te doen in de slaapkamer. Misschien heb je nog wel wat extra voorspel nodig, wil je graag dat je partner iets anders doet of wil je iets nieuws uitproberen. Het is altijd goed om dit aan te geven.
Als je last hebt van vaginale droogheid of een beetje extra hulp nodig hebt om nat te worden kan je glijmiddel gebruiken. En dat is echt niet alleen voor vrouwen die kurkdroog zijn, glijmiddel is er ook voor alleen een extra beetje glijplezier. Probeer bijvoorbeeld dit waterbasis glijmiddel, er zitten zo min mogelijk toevoegingen in en is speciaal gemaakt voor de gevoelige huid. Heb je liever een een vibrator om je wat op te warmen voor de seks dan kan een kleine vibrator een uitkomst zijn. Deze vibrator is klein van formaat maar trilt wel heel goed. Je pakt hem er gemakkelijk even bij.
Professionele hulp
Meestal wordt er bij PCOS door de (huis)arts vooral gelet op andere symptomen dan seks-gerelateerde. Vaak krijgen vrouwen met PCOS de pil voorgeschreven. Er wordt ook wel eens geroepen dat je moet afvallen, er wordt iets gedaan met overbeharing of insuline resistentie (diabetes). Waar veel artsen niet of minder op letten zijn seks-gerelateerde problemen. Je kunt natuurlijk zelf een paar dingen proberen zoals hierboven beschreven, maar blijf je ermee rondlopen en zit het je seksleven in de weg, dan is dit je teken om het aan te geven bij je (huis)arts. Je seksleven heeft namelijk een groot effect op hoe je je voelt in het algemeen, het zou zonde zijn als je met een probleem blijft lopen als je daar ook hulp bij kunt krijgen.
Bronnen:
https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/pcos-polycysteus-ovarium-syndroom/
https://www.freya.nl/kinderwens/zwangerworden/je-menstruatiecyclus/
https://www.umcg.nl/-/pcos
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301211510006020
https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/45765
https://www.uza.be/behandeling/polycysteus-ovarieel-syndroom-pcos
https://amazingerasmusmc.nl/biomedisch/pcos-minder-zin-in-seks/
Geef een reactie