Toen ik mijn vriend leerde kennen was een van de eerste dingen die ik tegen hem zei: ‘Ik ga je geen eeuwige trouw beloven.’ Na een monogaam huwelijk van 20 jaar moest ik er niet aan denken om weer vast te zitten aan één persoon. Daar wilde ik gelijk heel duidelijk over zijn. Maar wat als je al een tijdje bij elkaar bent en je wil wel eens met iemand anders een beschuitje eten. Hoe vertel je dan dat je een open relatie wil?
Welke situatie zit je in?
Hoe je dit aanpakt, is afhankelijk van een aantal dingen. Hoe lang je al bij elkaar bent bijvoorbeeld. Ik was op de tweede date met mijn vriend en dacht: ‘Dit kan wel eens wat worden.’ Daarom besloot ik het gelijk te zeggen. Dan kon hij nog gillend wegrennen als hij wilde. Als je al langer bij elkaar bent pak je het natuurlijk anders aan. Dan is het goed om jezelf af te vragen hoe goed je je partner kent. Weet je partner dat je die wens hebt? Weet jij hoe je partner daar over denkt? Als je enigszins de reactie van je partner kan inschatten kun je de manier om het ter sprake te brengen daar op aanpassen. Als je geen idee hebt hoe je partner gaat reageren is het handig om eerst eens voorzichtig te peilen.
Wat wil je precies?
Het is verstandig om eerst zelf na te denken over wat je precies wil en waarom je dat wil. Hoe wil je een open relatie invullen? Wat wil je precies? Naar een parenclub, daten met anderen, een triootje? De mogelijkheden zijn eindeloos dus dan is het handig dat je voor je zelf duidelijk hebt wat je precies wil. Dan kun je ook beter aan je partner uitleggen wat je graag zou willen en zelfs met concrete voorbeelden komen waardoor het voor je partner veel duidelijker is.
Hoe vertel je dat je een open relatie wil?
Als je net een relatie hebt wees dan gelijk eerlijk over je open relatie wens. Dat is het makkelijkst en kan een boel gedoe achteraf voorkomen. Als je al wat langer bij elkaar bent en je hebt geen idee hoe je partner er over denkt dan kun je een serie als Sense 8 of een film over open relaties kijken. Aan de hand daarvan is het makkelijker om er een gesprek over te beginnen en te peilen hoe je partner erover denkt.
Ga in ieder geval het gesprek aan. Het is belangrijk om je wensen bespreekbaar te maken. Doe dit op een rustig moment als jullie allebei ontspannen zijn. Vertel dat het belangrijk voor je is om het te bespreken en dat je benieuwd bent hoe de ander er over denkt. Geef duidelijk aan dat als jullie besluiten iets in die richting te proberen, dit niet betekent dat er geen weg meer terug is. Dat zorgt voor een veilige basis.
Houdt er rekening mee dat je partner tijd nodig heeft om er over na te denken en aan het idee te wennen. Dus ook al ben je zelf dol enthousiast, praat er niet de hele tijd over. Wacht even af of je partner er zelf weer over begint. Want er zullen zeker meer gesprekken volgen. Deel wat er in je omgaat, want hoe meer jullie je gevoelens bespreken hoe beter je elkaar leert kennen en hoe hechter jullie relatie wordt.
Geef een reactie