Prikken, meten, spuiten, eten. Dit zinnetje is te horen in een reclamespotje van het Diabetes Fonds. En zo is het ook, met suikerziekte ben je de hele dag  bezig. Ook kan diabetes invloed hebben op je algehele gezondheid en je seksleven. Maar ook met diabetes is een gezond seksleven uiteraard mogelijk!

Wat is diabetes type 1?

In Nederland leven veel volwassenen met diabetes type 1. Van de ongeveer 100.000 patiënten zijn er 93.000 boven de 20 jaar. Grote kans dat jij iemand in jouw omgeving kent met suikerziekte. Maar wat is het eigenlijk? Hieronder een beknopte uitleg.

Het lichaam van een diabetespatiënt is niet meer in staat om zelf insuline aan te maken. Daardoor kan het lichaam niet de bloedsuiker spiegel op peil houden. Deze waardes schommelen de hele dag door. Wanneer je hebt gegeten, intensief hebt gesport, last hebt van stress of hebt gesekst. Alles wat je doet heeft invloed op die waardes. Wanneer je lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt heb je suikerziekte en moet je de waardes op peil houden door insuline te spuiten of door het dragen van een pomp.

Dit maakt het leven van een diabeet eigenlijk een grote plus en min som. Zijn je waardes te laag dan moet er suiker in. Zijn ze te hoog, dan heb je insuline nodig. Het beïnvloedt dus je hele leven. Je bent er dag in dag uit mee bezig.

Wanneer je suikerziekte hebt kunnen er veel lichamelijke complicaties optreden. Zoals het slecht genezen van wondjes, slechte huid, kans op nierschade, zenuwschade, slechte ogen en gebit, slaapstoornissen etc. Ook qua seksualiteit kun je als diabeet tegen het één en ander aanlopen.

Diabetes en een gezond seksleven

Wanneer je op jonge leeftijd geconfronteerd wordt met diabetes ga je naar de kinderarts. Hier leer je wat voor invloed het heeft op je leven en hoe je ermee om moet gaan. Ook krijg je hier al vrij jong te horen dat je later voor seksuele problemen kan komen te staan en het je vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Wat op jonge leeftijd misschien niet helemaal doordringt, maar wel beangstigend kan zijn. Maar hoe zit dit precies? Met welke problemen kun je te maken krijgen, ben je met diabetes sowieso wel in staat om een gezond seksleven te hebben?

Hierbij wil ik graag benadrukken dat ik geen medische achtergrond heb. Alles wat ik hier over schrijf heb ik uit diverse bronnen. Bronnen van het internet maar ook uit eigen ervaring. Ik deel inmiddels 5 jaar het bed met een diabeet. Tegen seksuele problemen lopen wij (nog) niet aan. Maar door mijn baan bij Euphoria én partner is dit wel iets waar ik me vaak in verdiep.

Alle informatie die ik op internet over dit onderwerp vind is vaak geënt op wat voor problemen je kunt krijgen met je geslachtsdeel. Over hoe je dit kunt oplossen met hulpmiddelen wordt weinig over gesproken. Ook is er weinig informatie te vinden over hoe je hier als partner mee om kunt gaan. Zijn er bijvoorbeeld middelen die je beter niet kunt gebruiken? Wat is wel een goede oplossing, en zijn er zaken waar je rekening mee moet houden voor, na of tijdens een heet potje seksen?

Erectieproblemen

De kans op erectiestoornissen is groter bij een diabeet dan bij een niet-diabeet. Wanneer je een erectie krijgt stroomt er bloed naar de penis. De zenuwen zorgen ervoor dat de bloedvaten naar je piemel wijd open gaan staan. Door suikerziekte kunnen deze zenuwen en bloedvaten worden aangetast. Hierdoor kun je merken dat je moeilijker een erectie kunt krijgen, of de erectie in stand kunt houden.Flat Slick Cockring - Div. maten

Wanneer je geen erectie meer kunt krijgen is het verstandig om te bespreken met je huisarts of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen jou een gepaste oplossing bieden, bijvoorbeeld door medicatie.

Wanneer je moeite hebt om jouw erectie in stand te houden dan is een cockring zeker iets voor jou. Een cockring zorgt ervoor dat het bloed langer in je penis blijft. Het werkt eigenlijk als een tourniquet. Het bloed blijft om de plek waar je het wilt hebben en kan moeilijker terug stromen naar de rest van jouw lichaam. In dit blog van Mark kun je lezen hoe je cockring gebruikt en wat voor jou een geschikt model is.

Schimmelinfecties

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op een schimmelinfectie dan mensen zonder diabetes. Wanneer je waardes lang (of vaak) te hoog zijn bevat je urine veel glucose (suikers). Schimmels en bacteriën houden van suiker, waar ze lekker op kunnen groeien. Ook spelen je witte bloedlichaampjes hierin een rol. Zodra je lichaam een infectie wil bestrijden komen deze bloedlichamen in actie. Bij een diabeet werkt dit allemaal minder goed. Hierdoor kunnen de schimmels makkelijker uitgroeien tot infecties.

Vrijen wanneer je een schimmelinfectie hebt is in principe mogelijk, het is namelijk geen SOA. Maar of je nou zin hebt in een potje seksen met een jeukende vulva of penis…. Heb je het vermoeden dat je een candida (=schimmel)-infectie hebt laat dit dan checken door je huisarts of diabetesverpleegkundige. Deze zal je een crème voorschrijven zodat jouw geslachtsdeel snel weer in topconditie is!

Vaginale droogheid

Een veel voorkomend probleem bij vrouwen met diabetes type 1 is vaginale droogheid. Schade of vermindering van de doorbloeding van vagina/vulva kan hier de oorzaak van zijn. Wanneer je hier permanent vanaf wilt dan is het verstandig om dit met je arts te bespreken. Wellicht zijn pillen of crèmes met hormonen voor jou de oplossing. Of gebruik een goed glijmiddel, zoals Pjur Woman Aloe Vera. Dit glijmiddel voedt, hydrateert en verhoogt de elasticiteit van je huid.

Heb je geen diabetes maar wil je wel meer weten over vaginale droogheid? In Desiree haar blog lees je er alles over.

Hypo’s tijdens het batsen

Wanneer je een hypo hebt zijn je waardes veel te laag. Wanneer je waardes onder de 3,9mmol/l komen spreek je van een hypo. Dit kan gebeuren door lichamelijke inspanning, te weinig eten, te veel insuline gespoten of een combinatie van dat alles. Van een hypo kun je gaan zweten, beven, wazig zien, hartkloppingen krijgen en prikkelbaar worden. Niet echt iets waar je op zit te wachten tijdens een potje batsen.

Ook kan het zijn dat je harde erectie verandert in een slap muisje wanneer je waardes te laag zijn. Zodra je een hypo hebt gaat al jouw energie naar je vitale functies, en dat is je penis niet. Om dit te voorkomen kun je voor je sekspartij iets eten met koolhydraten zodat je waardes aan de hoge kant zijn. En bewaar standaard in je nachtkastje een rolletje Dextro’s!

Schaamte

Wel of geen diabetes, schaamte kan een gezond seksleven in de weg staan. Misschien heb je een slechte huid, of draag je een insuline pomp of een freestyle libre. Wat altijd help is praten met je (bed)partner. Leg hem of haar uit wat er op je arm of buik zit, waarom je dextro in je nachtkastje hebt en waarom je even gaat eten voor je samen naar de slaapkamer verhuist. Zodra je partner weet wat het is, kun jij dit loslaten.

Producten om te vermijden

Voor een gezond seksleven heb je geen speeltjes nodig, ook niet als je diabetes hebt. Maar het is wel een héle leuke toevoeging! Met diabetes kun je alle toys gewoon veilig gebruiken, al zijn er een aantal  hulpmiddelen die je beter kunt laten staan.

Libidomiddelen zoals de libido liquid of KingActive, ook al zijn ze op geheel natuurlijke basis als diabeet kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en het niet gebruiken. Wil je wel graag een libido verhogend middel? Raadpleeg dan te allen tijde je arts.Taste Me Body Lube Chocola - 50 ml

In de glijmiddelen met smaakje van Happy Diva zit Natriumlevulinaat. Dit moeilijke woord is een natuurlijk conserveermiddel dat wordt gewonnen uit zetmeel en inuline. Inuline is een bepaald type koolhydraat. Je kunt dus stellen dat er sommige glijmiddelen koolhydraten zitten. Het gaat echter om zo’n kleine hoeveelheid, dat je met een kleine dosis op je penis/vulva écht nergens last van hebt. Maar drink niet het hele flesje leeg, dan kun je er heel misschien een hyper van krijgen ;P

Bronnen:
Diabetes fonds
Schimmelinfecties
Diabetes vereniging Nederland