Van warme truiendag tot dag van de mantelzorg, er worden steeds meer dagen bedacht. Sommige zijn belangrijk, bijvoorbeeld feestdagen of dagen waarbij je stilstaat bij belangrijke gebeurtenissen. Er zijn ook dagen waarvan je denkt: moet dat? Nachodag of kersentaartdag bijvoorbeeld. Dagen of weken die wij bij Euphoria belangrijk vinden hebben meestal te maken met seks of de LHBTIQ+ gemeenschap. Denk dan aan prideweek, dag tegen homofobie en transfobie en de dag waar we het vandaag over gaan hebben: Intersekse dag.
Ik moet toegeven dat ik eigenlijk niet precies wist wat intersekse was voordat ik begon met deze blogpost. Een perfect moment dus om wat bij te leren en dit met jullie te delen.
Wat is intersekse?
Bij intersekse vertoont een lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Dit kan je soms aan de buitenkant zien. Het kan ook zijn dat het lichaam aan de buitenkant vrouwelijke geslachtskenmerken heeft zoals een vulva, schaamlippen en clitoris maar dat er van binnen zaadballen gevormd zijn in plaats van eierstokken. De grootste oorzaak van intersekse is het androgeenongevoeligheidssyndroom. Hierbij wordt iemand geboren met XY-chromosomen, dat zijn de mannelijke chromosomen. Hoe kan het dan dat iemand toch met vrouwelijke geslachtskenmerken opgroeit?
Dat ontstaat al in de baarmoeder. Bij een embryo in de eerste weken van de zwangerschap is er sprake van één set cellen. Deze groeien door testosteron uit tot een clitoris óf een penis, maar niet allebei. Door het androgeenongevoeligheidssyndroom is iemand minder (of niet) gevoelig voor testosteron, dit zorgt ervoor dat er een clitoris en schaamlippen gaan groeien in plaats van een penis en ballen. Omdat iemand met het androgeenongevoeligheidssyndroom vrouwelijke geslachtskenmerken heeft groeit diegene vaak ook op als vrouw. Wanneer een intersekse persoon wat ouder wordt en diegene niet ongesteld wordt komt het vaak aan het licht.
Er zijn ook andere oorzaken van intersekse, hierbij is er soms wel sprake van geslachtskenmerken die tussen vrouwelijk en mannelijk in liggen of die eigenschappen van allebei hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan iemand met een clitoris én ballen. In zo´n voorbeeld worden er vaak al op jonge leeftijd operaties uitgevoerd en wordt ervoor gekozen om een kind dus ook als een van de twee geslachten op te voeden. Dit kan soms lastig zijn omdat je natuurlijk niet weet wat voor genderidentiteit (als welk geslacht iemand zich voelt) iemand heeft. Tegenwoordig wordt de operatie dus vaak niet meer als baby uitgevoerd maar wat later, dan kan een kind zelf beslissen.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over andere seks-gerelateerde onderwerpen? Misschien zijn deze andere blogposts interessant voor jou.
https://euphoria-erotiek.nl/blog/advies/queefen-wat-is-het/
Geef een reactie