Wist je dat tussen de 5 en 20% van de vrouwen wel eens last heeft van vaginale droogheid? Veel vrouwen krijgen er dus mee te maken op een punt in hun leven. Droogheid, jeuk, een branderig of oncomfortabel gevoel, daar wordt natuurlijk niemand blij van. Het is op het eerste gezicht niet een heel spannend onderwerp, maar het is wel belangrijk voor een fijn seksleven.

Oorzaken

Vaginale droogheid kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende lees je hieronder Twijfel je over de oorzaak? Neem dan contact op met de huisarts, deze kan je verder onderzoeken en helpen met een oplossing.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Hormonale veranderingen, zoals de overgang, menstruatie of een bevaling
  • Medicijngebruik
  • Een SOA
  • Roken en alcohol
  • Spanning, stress en vermoeidheid
  • Nog niet opgewonden genoeg zijn
  • Producten gebruiken waar je gevoelig voor bent

Hormonale veranderingen

Hormonen hebben veel invloed op de slijmvliezen in de vagina. Wanneer je bijvoorbeeld in de overgang raakt daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen in je vagina minder vocht aanmaken. Je vaginawand wordt dan zwakker en dunner. Vaginale droogheid kan ook ontstaan rond je menstruatie of na een bevalling.

Medicijngebruik

Wanneer je aan de pil bent, kunnen de hormonen die daarin zitten ook zorgen dat je minder vocht aanmaakt. Maar ook andere medicijnen zoals anti-histamine tabletten tegen hooikoorts of antidepressiva kunnen datzelfde effect hebben.

Een SOA

Is er van de oorzaken hierboven geen sprake? Dan zou het ook een symptoom van een SOA kunnen zijn. Heb je misschien ook andere klachten zoals jeuk of bultjes en denk je dat je een SOA hebt? Ga dan langs de huisarts of de GGD om je te laten testen. Of bestel de TestalizeMe SOA-test (voor mannen en vrouwen) bij ons om anoniem te testen op Chlamydia en Gonorroe.

Roken en alcohol

Roken en alcohol droogt je lichaam uit. De slijmvliezen in je vagina zijn daar geen uitzondering op. Rook je of drink je regelmatig alchohol en heb je last van vaginale droogheid? Stoppen met roken en alcohol drinken lost het probleem misschien wel voor je op.

Spanning, stress en vermoeidheid

Vooral onder mensen die nog niet met de overgang te maken hebben is dit een belangrijke oorzaak. Ben je heel zenuwachtig, heb je een drukke dag gehad op het werk of ben je heel moe? Dan kan dat ook een oorzaak zijn voor vaginale droogheid.

Nog niet opgewonden genoeg zijn

Elkaar de kleren van het lijf rukken op het moment dat je de deur binnen stapt zie je wel eens in films. Hoe leuk is het om dit ook in het echt te doen? Het is echter wat minder fijn als je nog niet zo nat bent. Even rustig opwarmen, de stress van de dag vergeten en even de tijd voor elkaar nemen. Dat hebben de meeste mensen toch wel nodig om nat genoeg te worden.

Producten gebruiken waar je gevoelig voor bent

Je wassen met zeep, bodylotion of iets met een sterke geur gebruiken in de buurt van je vagina en vulva. Dat doen veel mensen al niet meer. Het kan de pH-waarde van de vagina aantasten en irritatie veroorzaken. Wist je al dat je ook allergisch of gevoelig kan zijn voor stoffen die in glijmiddel zitten? Ook mensen die gevoelig zijn voor latex kunnen een branderig gevoel krijgen wanneer ze latex condooms gebruiken.

Oplossingen

Je hebt de meest voorkomende oorzaken van vaginale droogheid hierboven kunnen lezen, maar hoe los je dit dan op? Voor veel oplossingen zul je toch echt naar de huisarts moeten. Als je vaginale droogheid te maken heeft met hormonen, bijvoorbeeld door de overgang, kan de huisarts je pillen of crèmes voorschrijven met hormonen. Hierdoor gaan de slijmvliezen in je vagina meer vocht aanmaken. In het geval van een SOA kan de huisarts ook helpen, met een test en daarna medicijnen. Het kan ook zijn dat er een andere oorzaak is die hierboven niet genoemd is. Dan is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.

Heeft jouw vaginale droogheid meer te maken met stress, spanning, te snel willen, roken of alcohol? Dan kun je daar zelf wat aan doen! Neem de tijd voor het voorspel en probeer nat genoeg te worden voordat je aan de seks begint. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook de spanning en stress in de rest van je leven verminderen kan helpen.

Heeft jouw vaginale droogheid te maken met een gevoeligheid of allergie voor bepaalde stoffen? Dan kunnen wij je bij Euphoria ook verder helpen. Een goed alternatief voor glijmiddel is bijvoorbeeld Pjur Woman Nude. Hier zit geen glycerine in (de stof waar mensen het vaakst gevoelig voor zijn). Zoek je latexvrije condooms? Wij zijn heel enthousiast over de latexvrije condooms van Skyn.