Al de hele maand geven we tips om jouw avontuur in de buitenlucht te laten slagen*. Maar waarom willen we eigenlijk zo graag van bil in het bos? Waarom is buiten seksen zo spannend? In feite is het heel simpel. Het is een kwestie van kijken en bekeken worden, oftewel voyeurisme en exhibitionisme. Deze woorden heb je vast wel eens gehoord. Bij ons thuis klinkt er bijvoorbeeld regelmatig ‘vuile exhibitionist’ door de kamer. Dat het na een hittegolf minstens 25 graden binnen is en dat het volkomen logisch is dat er kleren worden uitgetrokken, laat ik even buiten beschouwing. :) Maar wat betekenen de woorden nu precies en wat hebben ze met elkaar te maken?

Wat is exhibitionisme?

Exhibitionisme is “het zichzelf ontbloten in de openbare ruimte, zonder dat er sprake is van nudisme of naturisme”. Exhibitionisme heeft een negatieve associatie. Je denkt bijvoorbeeld al snel aan potloodventers. Hoewel je hier erg van kan schrikken, is een exhibitionist meestal niet uit op seksuele toenadering. Andere vormen van exhibitionisme zijn moonen (billen), flashen (borsten en/of geslachtsdelen) en streaken (volledig naakt). Dit gebeurt vaak in een jolige bui, vrienden die elkaar uitdagen, drankje op, je kent het. 


Openbare seks: een beetje exhibitionistisch

En dan is er nog: publieke seks. Ook dit is exhibitionisme. Maar waarbij een potloodventer of streaker zijn best doet om gezien te worden, kies je als publiek sekser juist niet voor een plek midden op de dansvloer. De kunst is om dát plekje te vinden dat enigszins afgeschermd is, maar waarbij je wel betrapt kán worden.

En wat is dan voyeurisme?

Oog van voyeur spiekt door een gat in de schutting

Voyeurisme is eigenlijk het tegengestelde van exhibitionisme. Het is “het stiekem en (meestal) met seksuele lustgevoelens kijken naar één of meerdere mensen die gedeeltelijk of helemaal naakt zijn

en al dan niet seksuele handelingen uitvoeren”. Het is niet oké wanneer je dit zonder toestemming doet. Dit maakt het ‘stiekeme’ natuurlijk al lastig. Gluur je door een gat in de schutting naar je naakt zonnende buurvrouw en buurman? Dat wordt niet gewaardeerd. Iets met privacy, weet je wel? Gaan diezelfde buren op een warme zomeravond in een duinpan met elkaar liggen schuren? Dan is het een ander verhaal. Zij kiezen bewust een plek uit waar ze kans lopen om gezien te worden. Als jij je dan achter wat graspollen verstopt en meegeniet, doet niemand je wat. Hou wel netjes je telefoon in je broekzak. Want ook al vinden ze het opwindend om te kunnen worden gezien, dat betekent niet dat ze in hun eigen amateurpornootje vereeuwigd willen worden op the interwebs.

Maar waarom vinden we dit nou zo spannend?

Seks is, volgens de norm, een privéaangelegenheid. Dit hoor je thuis te doen. In je bed. Met z’n tweeën. Het is een taboe om anderen hierbij te betrekken. En juist dat is wat het zo aantrekkelijk maakt. Dingen die niet “horen”, vinden we spannend. Net als bijvoorbeeld anale seks of een trio. Bij Euphoria houden we niet zo van taboes. Daarom zeggen wij: Lijkt het je leuk? En heeft iemand anders er geen last van? Trek er dan gewoon op uit voor dat vluggertje naast de vijver!

*Onze vorige blogs over Buiten Batsen gemist?
Lekker buiten seksen mag dat?
Buiten Batsen Tips
Dit zijn de leukste plekken