Wij zijn een sekspositief bedrijf. Ja duh, denk je nu. Maar we staan ook positief tegen over geen seks. In de war? Ik zal het je uitleggen.

Sekspositief

Sekspositief zijn is niet alleen een houding. Het is ook een movement ontstaan in de jaren 60. De Oostenrijkse psychoanalyticus Wilhelm Reich is een van de eerste die de term gebruikt. Als tegenhanger van de seksnegatieve cultuur die er aan het begin van de 20e eeuw in Europa was. Sekspositiviteit staat dus voor het gevecht tegen een samenleving die seksuele schaamte bevordert.

Seksnegatief

Helaas leven we nog steeds in een samenleving die grotendeels seksnegatief is. De voorlichting op scholen bestaat vaak alleen uit uitleg over het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten. Het plezier wat je in seks kan hebben en op welke manieren je allemaal seks kan hebben wordt weinig of niet over gesproken.

Seks in de media is vaak heel normatief dus alleen wat normaal gevonden wordt. Zo zijn er nog steeds mensen die denken dat seks zonder penetratie geen seks is. En dan heb ik het nog niet eens over seks met jezelf. Ook is het nog steeds nodig om dagen als Coming-Outdag te organiseren om mensen te laten weten dat je voor je seksuele geaardheid uit mag komen. 

Seksuele gezondheid

Wat heel veel mensen niet weten is dat je gewoon recht hebt op een gezonde seksualiteit. Dit is vast gelegd door de World Health Organisation in de universele rechten van de mens. 

De belangrijkste rechten die hierin zijn opgenomen zijn:

Euphoria Erotiek Coming-Outdag
  • Het hoogst haalbare niveau van seksuele gezondheid. En dus toegang tot seksuologische en reproductieve gezondheidszorg
  • Het krijgen en geven van informatie over seksualiteit
  • Seksuele en relationele voorlichting
  • Respect voor lichamelijke integriteit
  • Vrije partnerkeuze
  • Keuzevrijheid om wel of niet seksueel actief te zijn
  • Seksuele relaties met wederzijdse instemming
  • Huwelijk of partnerschap met wederzijdse instemming
  • Keuzevrijheid om wel of niet kinderen te krijgen en wanneer
  • Het nastreven van een bevredigend, veilig en plezierig seksleven

Wij onderschrijven al die punten en dus ook de keuze vrijheid om niet seksueel actief te zijn. Snap je?

De grote vraag

Een sekspositief bedrijf zijn betekent voor ons niet alleen het verkopen van seksspeeltjes. Maar ook het uitdelen van gratis condooms aan jongeren, het geven van voorlichting, het helpen van mensen met een handicap of medische aandoening en het beantwoorden van alle mogelijke vragen.

Nu wil je natuurlijk net als veel mensen weten wat de vraag is die ons het meeste gesteld wordt. Ik zal het je vertellen. De meest gestelde vraag is:
’Heb je er ook een tasje om?’ 

Lees meer over seks en gezondheid in de blog Gezonder leven? Veel orgasmes! van Mark.