Net als over veel dingen op seksueel gebied, bestaan er ook veel misverstanden en vooroordelen over niet-monogame relaties. Wat is non-monogamie precies en hoe weet je of het iets voor jou is?
Non-monogamie wat is dat?
Monogamie betekent letterlijk het aangaan van een huwelijksrelatie met één partner. Mono staat voor enkel en gamie komt van gamos wat huwelijk betekent. Non-monogamie betekent dus eigenlijk het tegenovergestelde. Je gaat geen relatie aan met één partner maar met meerdere. Dit kan een puur seksuele relatie zijn maar ook een romantische relatie. Het kan op allerlei manieren, want er zijn heel veel variaties. Denk aan een open relaties, swingen of polyamorie. Maar ook als je vreemd gaat ben je non-monogaam. Ik zal de meest voorkomende vormen met je doornemen.
- Vreemdgaan is een (seksuele) relatie hebben met een ander dan je vaste partner zonder dat die daarvan op de hoogte is.
- Bij een trio wordt er door beide partners een vaak seksuele relatie met een derde persoon aan gegaan. Dit kan eenmalig zijn maar ook voor langere tijd.
- Met swingen wordt vaak een uitwisseling van partners bij paren bedoeld of het bezoeken van een parenclub met als doel seks te hebben met andere mensen.
- In een open relatie hebben één of beide partners toestemming om een (seksuele) relatie met een ander aan te gaan.
- Polyamorie is een relatievorm waarbij je open staat voor een liefdesrelatie met meer dan één persoon.
- Polygamie staat voor het getrouwd zijn met meer dan één partner. Dat is hier in Nederland verboden maar komt in andere culturen wel voor.
Waarom is non-monogamie een taboe?
Monogamie is de norm in onze westerse wereld. Daar groei je vaak mee op. De meeste mensen groeien op in een gezin met twee ouders die getrouwd zijn of samenwonen. Onze hele samenleving is gebaseerd op deze norm. De wet en regelgeving, de meeste reclames, hoe onze woningen zijn gebouwd, enz. De norm is één partner en omdat onze maatschappij daarop is ingericht denken de meeste mensen dat het zo hoort. Veel mensen zullen ook best tevreden zijn met deze relatievorm maar er is ook een grote groep die zich niet helemaal thuis voel in deze relatievorm. Volgens een schatting heeft 3,3% van de volwassen een non-monogame relatie. Uit een ander onderzoek blijkt dat ongeveer 23 tot 40% van de mannen wel eens nadenkt over een open relatie en 11 tot 22% van de vrouwen. Toch komen maar weinig mensen hier openlijk voor uit want veel mensen hebben een negatief beeld bij open relatie vormen. Dus kun je flink wat kritiek verwachten. Het is het einde van je relatie en totaal kansloos volgens sommigen. Is dat ook zo? Nou nee dus.
Non-monogamie en jaloezie
De meeste stellen die hun relatie op de een of andere manier openstellen zijn opvallend positief. Ze geven vaak aan dat het hun relatie heeft verdiept. Dit is natuurlijk niet zo gek want je moet het er wel beide mee eens zijn. Dat betekent veel praten en elkaars grenzen verkennen. Je leert elkaar daarom nog beter kennen. Een hardnekkige mythe is dat je niet jaloers moet zijn in een open relatie. Een bijna onmogelijk opgave want bijna iedereen ervaart wel eens gevoelens van jaloezie. De vraag is meer of je daar mee om kunt gaan. Kun je er samen over praten om zo de jaloezie een plek te geven?
Belangrijke vragen
Aan het openstellen van je relatie voor anderen gaat heel veel praten vooraf. De eerste vraag is of jullie het beide willen. Zo ja, dan is het belangrijk om af te stemmen of jullie hetzelfde idee hebben van non-monogamie. Hebben jullie dezelfde grenzen of ligt jouw grens misschien wat verder dan die van je partner. Maak duidelijke afspraken. Hoe meer je het tot in de details bespreekt en afstemt des te minder misverstanden kunnen er ontstaan.
Vraag twee is of jullie relatie gebaseerd is op eerlijkheid en vertrouwen. Het is heel belangrijk dat er heel veel veiligheid en vertrouwen is in jullie relatie. Als dit niet in orde is, zal dat heel snel voor problemen zorgen in een open relatie.
De derde vraag is kun je omgaan met de jaloezie en onzekerheid die kan ontstaan als je partner met een ander vrijt. En kun je omgaan met de jaloezie van je partner? Gelukkig praten mensen die een open relatie aangaan vaak makkelijker over hun emoties. Als je open bent over je emoties is het ook makkelijker om er mee om te gaan.
De laatste vraag is: Waarom willen jullie een open relatie? Iedereen heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Er hoeft helemaal niets mis te zijn met je relatie om toch iets met een ander te willen. Bespreek samen wat je redenen zijn voor een open relatie.
Maar is het wat voor jou?
Non-monogamie is niet voor iedereen. Als je partner geen interesse heeft in een open relatie kun je bespreken waarom het voor jou wel aantrekkelijk is maar je kunt het niet afdwingen. Als één van de partners er niet voor open staat dan houdt het helaas op. Maar als je er allebei belangstelling voor hebt kan het je relatie flink verdiepen. Het eerste jaar kan heel pittig zijn omdat er dan nog veel onzekerheden zijn. Je komt jezelf dan vaak flink tegen. Je onzekerheden komen naar boven en daar moet je mee om leren gaan. Maar als je daar aan werkt leidt dit tot persoonlijke groei en een betere relatie. Zo kan een open relatie in welke vorm dan ook je heel veel opleveren.
Bronnen:
Wikipedia: Non-monogamie
Wikipedia: MonogamiePsychologiemagazine.nl
Bedrock.nl
Geef een reactie