Hoe maak ik eigenlijk mijn nieuwe seksspeeltje schoon? Deze vraag krijgen wij in de winkel op dagelijkse basis.

Wanneer je voor het eerst een vibrator koopt of je koopt voor het eerst een speeltje van glas, uiteraard snappen wij heel goed dat je wilt weten hoe dat zit. Daarom ga ik jullie in dit blog uitleggen hoe je elk materiaal schoonmaakt, wanneer je het beste schoon kunt maken. Maar ook waarom het zo belangrijk is.

Het belang van schoon speelgoed

Of je nou je seksspeeltje tegen je clitoris, in je vagina of anus of om je piemel gebruikt, het schoonmaken en houden is erg belangrijk. Al deze lichaamsdelen zijn erg gevoelig voor infecties. Na het gebruik van je speeltje blijft er altijd vocht, sperma of resten glijmiddel achter. Hierdoor wordt je toy een heerlijk huis voor bacteriën. Wanneer je je speeltje niet schoonmaakt en daarna weer gaat gebruiken loopt je groot risico tot een infectie aan je geslachtsdelen. Niet doen dus!

Wanneer maak ik mijn toy schoon?

Je komt nét de winkel uit met je nieuwe liefje en wilt deze snel op alle mogelijk manieren testen. Snap ik, maar hou je nog eventjes in! Voor je begint met spelen controleer je eerst altijd je nieuwe speeltje op fabrieksfoutjes. Zitten er scheuren in het materiaal, barstjes of scherpe randjes? Gebruik hem dan niet en ga ermee terug.

Ook kan het zijn dat er stof of bacteriën vanuit de fabriek aan je toy kleven. Maak je nieuwe seksspeeltje dus altijd schoon wanneer je hem uit de verpakking haalt.

Ik snap dat je na een potje selfcare niet altijd zin hebt om je speeltje schoon te maken. Maar doe dit alsjeblieft toch! Hoe langer je toy in jouw sappen blijft dobberen, hoe groter de kans wordt op een overdaad aan bacteriën. Ook hou je het materiaal langer goed, waardoor jij veel langer plezier hebt van je mooie stuk speelgoed. Ruim je speeltje daarna meteen goed op, het liefst in een antibacterieel tasje. Als je er zeker van wil zijn dat hij geheel bacterie vrij is zodra je het speeltje gebruikt maak je hem nogmaals goed schoon voor gebruik.

Water, zeep en toycleaner

Deze methode is snel, effectief en geschikt voor alle soorten materiaal. Voor je je toy onder de kraan houdt check je eerst of deze geheel waterproof is. Als dat niet zo is dan was je hem eerst met een Organic Toy Cleanervochtige, schone doek. Is je speeltje wel waterproof dan kun je hem eerst afspoelen onder de kraan.

Je kunt hem daarna wassen met een milde of anti-bacteriële zeep. Maak hem hierna droog met een schone doek of velletje keukenrol. Om er zeker van te zijn dat jouw speeltje geheel bacterie vrij is dan gebruik je hierna een speciale toycleaner. De toycleaner van S8 is hiervoor een uitstekende keuze. Voor deze spray zijn zo natuurlijk mogelijke ingrediënten gebruikt.

De S8 Organic Toy Cleaner is de perfecte keus. Zo natuurlijk mogelijke ingrediënten zorgen ervoor dat je jouw speeltjes voor en na gebruik schoon kunt maken. De toycleaner is geschikt voor álle materialen seksspeeltjes. Spray simpelweg de cleaner op je speeltje en droog hem daarna nog een keer goed na.

Heeft je speeltje moeilijke ribbels en hobbels? Gebruik dan een wattenstaafje, wattenschijfje of nieuwe tandenborstel.

Een masturbator onderhoudenS8 Renewal Powder - Onderhoudspoeder

Bijna alle masturbator zijn van TPE of TPR gemaakt. Dit materiaal is poreus, dit betekent dat er minuscule gaatjes in het materiaal zitten waar het vuil zich makkelijk kan ophopen. Het schoonmaken van je masturbator of ander speeltje van TPE is dus écht van heel groot belang. Het makkelijkste is om ze onder de kraan uit te spoelen, tot er geen enkel restje sperma meer in zit. Bij speeltjes van TPE/TPR is het extra belangrijk om ze na het schoonmaken drogen én een onderhoudspoeder te gebruiken. Met poeder houdt je speeltje zo zacht als nieuw en voorkomt dat je toy plakkerig wordt. Dit doe je bijvoorbeeld met het onderhoudspoeder van S8.

In de keuken kun je… Schoonmaken!

Geen zin om met de hand je seksspeeltje schoon te maken? Wist je dat sommige speeltjes in de vaatwasser kunnen en dat je ze kunt uitkoken? Sommige speeltjes kun je schoonmaken door ze in de vaatwasser te doen of ze uit te koken in een pannetje. Dit gaat prima met speeltjes van niet poreuze materialen zoals RVS, glas en siliconen. Speeltjes van poreuzere materialen zoals TPE of PVC (vinyl) kunnen hier niet tegen, maak die daarom altijd met de hand schoon.

Wanneer je de vaatwasser gebruikt om je toy te reinigen gebruik er dan geen vaatwastablet bij. Als je ze uit wil koken zorg er dan voor dat het speeltje de bodem van de pan niet raakt. Dit doe je door ze au bain-marie te koken of te blijven roeren in de pan. Net als aangebrand voedsel zit niemand te wachten op een aangebrande dildo ;)

Vaatwasbestendig

  • Siliconen zonder motortje
  • RVS
  • Glas

Niet vaatwasbestendig

  • Siliconen met motortje
  • PVC
  • TPE/TPR

Hoe moet ik mijn seksspeeltje NIET schoonmaken?

Ik weet niet of het ooit bij iemand op is gekomen, maar doe ‘m in godsnaam niet in de wasmachine of de droger. Vinden zowel je vibrator als je wasmachine en droger niet fijn.

Gebruik ook geen alcohol. Nou ja, om te drinken is het prima. Maar om je speeltje schoon te maken is het een afrader. Dit kan namelijk het materiaal ernstig aantasten. Wil je niet, dus doe het ook niet!

Babydoekjes, geparfumeerde zeep, allesreiniger, schuurmiddel, allemaal niet geschikt voor op je seksspeeltjes. Ook dit kan het materiaal aantasten en je wilt ook niet de kans lopen dat je restanten allesreiniger in je genotsdelen terecht komen.

Dus, hoe en wanneer maak je je seksspeeltje WEL schoon?

  • Wanneer:
    Nieuw uit de doos
    Meteen na gebruik
  • Speeltje met motortje van alle soorten materiaal:
    Met water en een milde zeep
    Met een toycleaner
    Voor de moeilijke hoekjes een wattenstaafje, schijfje of tanderborstel
  • Speeltjes zonder motortje van niet-poreuse materialen:
    In de vaatwasser, zonder vaatwastablet
    Uitkoken ‘au bain-marie’ of blijven roeren