Vaginaballetjes zijn bedoeld om in te brengen in de vagina. Er zijn vele soorten vaginaballetjes waarover ik later meer schrijf. Ik krijg in de winkel vaak de vraag waar vaginaballetjes voor bedoeld zijn dus dit is een mooie manier om het uit te leggen. Vaginaballetjes worden gebruikt om de bekkenbodemspieren te trainen en sterk te maken. Sommige balletjes kunnen vibreren zodat je er ook seksueel genot aan kunt beleven.

Waarom de bekkenbodemspieren trainen met vaginaballetjes?

Vrouwen kunnen last krijgen van zwakkere bekkenbodemspieren na de bevalling. Dit kan ook het geval zijn tijdens/na de overgang. Zwakkere spieren kunnen onder andere tot urineverlies leiden. Ook kan het zijn dat er minder gevoel is tijdens penetratie voor zowel de man als de vrouw. De spieren die je voelt als je je plas ophoudt zijn de bekkenbodemspieren. Door vaginaballetjes te gebruiken, train je deze spieren bewust en kan het zijn dat je vagina strakker wordt en je orgasmes heftiger. Bovendien is het voor je partner ook een heerlijk gevoel als je tijdens de penetratie je bekkenbodemspieren aanspant en weer ontspant.

Soorten vaginaballetjes

Ben Wa ballen, ook wel Geishaballen zijn holle balletjes met een gewichtje erin. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewicht. De Zware Ben Wa ballen van Fifty Shades of Grey zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze metalen balletjes zijn geschikt voor de gevorderde gebruiksters. Omdat ze van metaal zijn is het ook leuk om ze een keer in te brengen als ze even in de koelkast gelegen hebben of als je ze onder de warme kraan gehouden hebt.

Smartballs Duo

Kegelballen, vernoemd naar de Gynaecoloog Arnold Kegel die ze heeft uitgevonden. Om de spieren te oefenen kun je de kegelballen Smart Ball Uno of de Smart balls Duo van Fun Factory gebruiken. Kegelballen zijn meestal wat groter en lichter dan Ben Wa ballen. Hierdoor zijn ze makkelijker binnen te houden en zijn daarom perfect voor beginners om de bekkenbodemspieren mee te trainen.

Hoe moet je vaginaballetjes gebruiken?

Het beste is om van te voren de blaas te legen. Reinig de balletjes eerst met wat antibacteriële zeep of met een goede Toy cleaner voordat je deze inbrengt. Ga in een voor jou ontspannen houding zitten of liggen en gebruik wat glijmiddel om de balletjes makkelijker in te brengen. De meeste balletjes zijn van siliconen gemaakt en daarom moet het glijmiddel op waterbasis zijn om het materiaal niet aan te tasten. Duw het balletje of de balletjes voorzichtig naar binnen, ongeveer 3-5cm  maar niet helemaal tot de achterkant van de vagina. Het is de bedoeling dat je de balletjes nu in de vagina houdt door te knijpen en te ontspannen met de bekkenbodemspieren. Nadat de balletjes zijn ingebracht kun je verder gaan met de alledaagse dingen. Bijvoorbeeld boodschappen doen, een wandeling maken, enzovoort. Het advies is om de balletjes 4 keer per week te dragen maar nooit langer dan 15 a 30 minuten per keer. Vagina structure model for the education. - Moving Spirit Pilates

Kegeloefening 1: Vasthouden

Hou de benen gesloten nadat het balletje is ingebracht. Vervolgens knijp je het balletje een paar seconden vast met de bekkenbodemspieren en daarna laat je het balletje weer los door te ontspannen. De tijd om het balletje vast te knijpen en te ontspannen moet gelijk zijn. Dus 2 seconden vastknijpen, vervolgens 2 seconden ontspannen. Deze oefening 10 keer doen. Daarna een minuut pauze nemen en de volgende set van 10 keer doen. Daarna 2 minuten pauze nemen om vervolgens weer een set van 10 keer te doen.

Kegeloefening 2: Optillen

Een eenvoudige maar effectieve oefening is om de balletjes aan te knijpen met de vagina. En ze vervolgens met de bekkenbodemspieren verder in de vagina omhoog te trekken. Doe dit ongeveer 3 tot 10 en laat de balletjes daarna weer zakken door te ontspannen. Ook bij deze oefening is het belangrijk dat het vastknijpen en ontspannen even lang duren. Als de oefening in het begin te zwaar is omdat het balletje eruit valt kan je er eerst liggend mee beginnen. Deze oefening 10 keer achter elkaar doen en dat 4 keer per week. Als de oefening na een aantal weken makkelijk gaat dan kun je kiezen voor een zwaardere bal.

Kegeloefening 3: Tegenhouden

Deze oefening is het beste om zittend te doen. Breng de balletjes (met koord) in en span de bekkenbodemspieren aan. Terwijl je dit doet probeer je de balletjes er zacht uit te trekken. Maar omdat je je de bekkenbodemspieren aanspant, hou je ze tegen en blijven de balletjes zitten. Doe dit 5 seconden en ontspan daarna 5 seconden. Doe dit 10 keer en neem vervolgens een minuut pauze voordat je aan de tweede set begint. Bouw het aantal sets gedurende een aantal weken op tot wel 10-15 sets per keer en dat 4 keer per week.

Dit zijn slechts 3 oefeningen om vaginaballetjes te gebruiken. Op internet zijn er een hoop te vinden dus dan zit er altijd wel een oefening tussen die goed bij je past!