Sta je ook wel eens voor het schap met glijmiddel in de winkel en zie je door de bomen het bos niet meer? Na het lezen van deze blogpost niet meer. We leggen je hier alles uit over de verschillende soorten glijmiddel. Of het nou siliconenbasis glijmiddel of waterbasis glijmiddel is, jij maakt vanaf nu de juiste keuze!

Stel je voor: je hebt last van lentekriebels en trakteert jezelf op een vibrator. Bij thuiskomst wil je er meteen mee aan de slag. Eigenlijk moet je je nieuwe aanwinst eerst een paar uur opladen in het stopcontact en natuurlijk geeft iedereen daar braaf gehoor aan. Ook schoonmaken voor gebruik doe je keurig en je hebt er zin in. Tijd om aan de slag te gaan!

Je bent er helemaal klaar voor en staat op het punt om je vibrator uitgebreid te gaan testen. In het nachtkastje grijp je naar het eerste glijmiddel wat je kunt vinden. Hoe meer glijmiddel hoe beter, toch?

Het is een succes! Je nieuwe vibrator trilt goed, voelt lekker aan het glijmiddel erbij is top, je dag kan niet meer stuk. Na je vibrator’s eerste testronde wil je hem weer keurig schoonmaken en opbergen. Tot je bij de kraan aankomt. Je vibrator is niet meer van fijn stevig materiaal, maar helemaal zacht en plakkerig geworden. Het lijkt net of er water op zit, terwijl je toch zeker weet dat de vibrator helemaal droog is… Kan het dan toch aan het glijmiddel hebben gelegen?

Het korte antwoord is: Ja, dat kan zeker.

Maar natuurlijk wil je dan ook weten waarom. Wat voor soorten glijmiddel zijn er dan? Kan het ene glijmiddel wel samen met speeltjes gebruikt worden en het andere niet? En hoe zit het dan met het materiaal van vibrators? Of als je wel verkeerd glijmiddel gebruikt en je het gelijk weer goed schoonmaakt? 

Glijmiddel op waterbasis

Vibrator in bed

Gelukkig is niet al het glijmiddel gevaarlijk voor je speeltjes, laten we dat voorop stellen. Waterbasis glijmiddel is een van de meest voorkomende soorten glijmiddel. Het is helemaal veilig om te gebruiken met speeltjes en condooms. Waterbasis glijmiddel voelt het meest ‘waterig’ aan van de verschillende soorten glijmiddel en is dus ook perfect om tijdens de seks te gebruiken. Tip: Gebruik het eens tijdens het aftrekken, dat sopt zo lekker!

Waar je glijmiddel op waterbasis het beste niet voor kunt gebruiken is masseren. Het droogt namelijk best snel op als je het uitsmeert. Geen probleem als je het als glijmiddel gebruikt, maar een groot oppervlak (zoals je partners rug) is niet zo’n succes. Om nou elke paar minuten weer nieuw glijmiddel aan te brengen, daar heb je én geen zin in, én het is een beetje zonde om zoveel glijmiddel te moeten gebruiken.

Glijmiddel op siliconenbasis

Pjur Original glijmiddel

Siliconen glijmiddel daarentegen is juist perfect om mee te masseren. Waar glijmiddel op waterbasis toch weer opdroogt, blijft sliconenbasis glijmiddel superlang glad. Daarnaast het is veilig voor gebruik met latex condooms. Siliconenbasis glijmiddel gebruiken om mee te masseren is dus een goed idee. Andersom, massageolie gebruiken als glijmiddel is dan weer niet zo’n goed idee. Olie in je vagina kan zorgen voor irritatie en infecties. Ook kan een latex condoom stukgaan door olie.

Het grote voordeel van glijmiddel op siliconenbasis is dat het niet alleen te gebruiken is voor een massage maar – de naam zegt het al – ook fantastisch glijmiddel is. Nooit meer met je glibberige handen van de massageolie het flesje glijmiddel zoeken in het donker en dan de dop er ook nog af moeten draaien. Of terwijl je net lekker bezig bent naar de kraan lopen om je handen te moeten wassen. Conclusie: veel glibberen en de massageolie en glijmiddel zit overal. Niet handig dus. 

Gebruik je voor het masseren en voor de seks hetzelfde middel, dan hoef je jullie sessie niet te onderbreken en kun je gelijk weer verder met hetzelfde product, superhandig!

Materiaal van seksspeeltjes

Bij de zachte, flexibele materialen gebruik je liever geen glijmiddel met siliconen. Verreweg de meeste luxe speeltjes zijn gemaakt van siliconen, of zijn van plastic met een laag siliconen eroverheen. Siliconen is een van de beste materialen die je kunt gebruiken. Het is niet-poreus, helemaal steriel schoon te maken en de speeltjes van siliconen zijn helemaal lichaamsveilig. 

De goedkopere ‘zachte’ toys zijn vaak gemaakt van TPR, TPE of PVC. Dit is plastic of rubber wat flexibel wordt gemaakt door weekmakers. (meestal) niet giftig, maar het materiaal is wel poreus, het is dus niet zo hygiënisch schoon te maken als siliconen. Het grote voordeel van deze speeltjes zijn dat ze goedkoper zijn.

Welke verschillende soorten glijmiddel kun je dan het beste gebruiken bij verschillende speeltjes? Bij alle zachte materialen als siliconen, TPR, TPE of PVC liever geen siliconen glijmiddel gebruiken. Het siliconen van het glijmiddel kan dan reageren met het materiaal van het speeltje. Sommige fabrikanten zeggen wel dat het veilig is wanneer je hoogwaardig siliconenbasis glijmiddel gebruikt met een 100% siliconen speeltje. 

Zo heeft We-Vibe een keer een We-Vibe Sync (de oude versie van de We-Vibe Chorus) een jaar lang in een badje met Pjur Original gelegd. Het speeltje kwam er na een jaar helemaal ongeschonden uit. Het hoeft dus geen probleem te zijn, maar je weet vooraf nooit zeker of je glijmiddel en toy wel samen gebruikt kunnen worden. Better safe than sorry.

Naast de zachte speeltjes bestaan er ook harde speeltjes die gemaakt zijn van glas, metaal of zelfs gelakt hout. Allemaal veilig te gebruiken met glijmiddel op waterbasis én glijmiddel op siliconenbasis. Je hoeft je bij een toy van metaal of glas dus geen zorgen te maken!

En meteen schoonmaken dan?

Hier geldt net zoals bij siliconenbasis glijmiddel: better safe than sorry. Je weet nooit zeker of siliconenbasis glijmiddel veilig is met je siliconen, tpr, tpe of pvc speeltje. Je weet dus ook niet wat er gebeurt als je het er maar 5 minuten op laat zitten. Ons advies: Voor de zekerheid niet doen en alleen glijmiddel op waterbasis gebruiken.

Hybride glijmiddel

Hybride glijmiddel is voornamelijk waterbasis glijmiddel met een klein beetje siliconenbasis glijmiddel erdoorheen. Het droogt minder snel op dan glijmiddel op waterbasis en het is in sommige gevallen ook te gebruiken met ‘zachte’ toys. Kijk voor de zekerheid altijd op de verpakking van het glijmiddel of het gebruikt kan worden met speeltjes.

Olie en glijmiddel op oliebasis