23 september is de dag van de biseksualiteit. Biseksueel is voor veel mensen een verwarrend begrip. Ooit heb ik mijn huis verkocht aan, wat ik dacht, een hetero stel. Ik kwam daarna nog vaak bij de overbuurvrouw over de vloer. Zij vertelde dat iedere keer als hij weg was, en haar vriendin kwam, alle gordijnen dicht gingen. Er werd in de straat druk gespeculeerd over wat er gebeurde achter die gordijnen. En inderdaad op een dag besloot de bewoonster verder te gaan met haar vriendin en bleef haar mannelijke partner alleen achter in het huis. De hele straat had met hem te doen. Hij was er ingeluisd, ze had hem al die tijd voor de gek gehouden want ze bleek toch lesbisch te zijn. Niemand kwam op het idee dat ze biseksueel zou kunnen zijn.

Problemen

Als je uit de kast komt als biseksueel kun je veel onbegrip verwachten. Vaak wordt er gedacht dat je vast wel vreemd gaat met het andere geslacht dan waarmee je een relatie hebt. Terwijl vreemdgaan niets met je seksuele geaardheid te maken heeft maar met je morele kompas. Er zijn mensen die parallel biseksueel zijn. Zij voelen zich het meest compleet als ze met zowel een man als een vrouw een relatie hebben. Maar dat is iets heel anders dan vreemdgaan.
Een ander probleem is dat biseksuele vrouwen vaak worden overgeseksualiseerd door mannen. Want dan zit er vast wel een triootje in. Maar het is ook problematisch dat de definitie van biseksueel verwarrend is.

De definitieFun Factory Lady Bi G5 duovibrator

Je zou denken dat de definitie van biseksueel is: Je romantisch en/of seksueel aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen. Toch zijn er ook veel mensen die zich zelf niet als biseksueel identificeren maar wel nieuwsgierig zijn naar, of ervaring hebben met, seks met zowel mannen als vrouwen. Er zijn ook mensen die geen seksuele ervaring hebben met beide maar zichzelf wel als biseksueel omschrijven.

Daarnaast kan het ook zijn dat je je wat meer aangetrokken voelt tot het ene geslacht dan tot het andere. De verdeling kan 50/50 zijn maar bijvoorbeeld ook 70/30. En dat kan ook nog veranderen. Want ook je seksualiteit ontwikkelt zich verder gedurende je leven. Al deze dingen maken het onduidelijk of iemand wel of niet binnen de definitie biseksueel valt.

Bi-erasure

Seksuele geaardheid wordt niet altijd geuit in de vorm van seksueel gedrag of seksuele identiteit. Iemand in een hetero of homo seksuele relatie kan biseksueel zijn zonder dat te uiten. Of iemand kan een biseksuele levensstijl hebben zonder zich als biseksueel te identificeren. Dat betekent dat veel biseksuelen onzichtbaar blijven.

Bi-erasure (erase = wissen) speelt in op deze onzichtbaarheid. Het is de neiging om al het bewijs van biseksualiteit in bijvoorbeeld de media en de wetenschap te negeren. Sommigen gaan zelfs zover dat ze het bestaan van biseksualiteit ontkennen.

Biseksualiteit zie je helaas weinig of niet terug in de media want hoe geef je bijvoorbeeld in een reclame aan dat iemand bi is. Dat is in een film of serie al lastig. Als dat al gebeurt dan is het vaak een psychopaat (Basic Instinct, Wild Things, The Talented Mr Ripley) of het zijn vampieren (True Blood). Niet heel positief dus.

Nu is er ook de nieuwe term panseksueel. Bi verwijst maar naar twee seksen wat de indruk kan wekken dat je mensen uitsluit. Pan is daarentegen veel inclusiever en hipper. Wat biseksueel, wat al niet echt zichtbaar is, ook nog eens ouderwets maakt en nog minder zichtbaar.

CijfersPure Wand - RVS g-spot / p-spot dildo Regular

Maar hoeveel mensen zijn er nou eigenlijk biseksueel dan? Dat weten we dus niet precies. Er zijn meerdere onderzoeken maar de uitkomst verschilt per onderzoek. De LHBT-monitor van 2018 heeft drie landelijke onderzoeken gecombineerd en komt tot de volgende cijfers.
Het percentage vrouwen dat zich als biseksueel identificeert is 3,3 % en bij de mannen is dat 1,7%. Maar als je naar het onderzoek van de Rutgers Nisso Groep it 2006 kijkt zijn de cijfers anders. Daar wordt namelijk gevraagd of men zich aangetrokken voelt tot beide geslachten en dan zegt 10% van de mannen en ruim 16% van de vrouwen dat dit het geval is.

Biseksueel verwarrend ?

Biseksualiteit is inderdaad een verwarrend fenomeen. Dit komt omdat het niet heel zichtbaar is. Niet iedereen zich herkent in de definitie en er  meestal ook geen noodzaak is om uit de kast te komen. De cijfers geven ook geen duidelijk antwoord. Maar er zijn in ieder veel meer mensen biseksueel of panseksueel dan je op het eerste gezicht zou denken.

Bronnen:
Brainwash.nl
Movisie.nl
Wikipedia.org