Casual seks, zonder verplichtingen, zonder gedoe met een goede vriend of vriendin. Dat is friends with benefits. Maar is het echt wel zo onschuldig als dat het lijkt? Of komt er een meer bij kijken?

Hoe kom je erbij?

Misschien ken je het al wel van de film Friends with Benefits? De film waar Justin Timberlake en Mila Kunis zo’n soort relatie hebben. Na deze film werd de term ‘Friends with Benefits’ bekend onder een groot publiek. Maar je hebt de term al eerder kunnen horen het nummer ‘head over feet’ van Alanis Morissette uit 1995. Friends with benefits is nu voornamelijk bekend onder jongeren en dan voornamelijk studenten. Ze gebruiken tegenwoordig dan ook vaak de afkorting FWB.

Sexbuddy of friends with benefits?

Een casual potje seks met een goede vriend of vriend. Zonder verplichtingen, ingewikkelde dates en zonder al het gedoe over gevoelens. Dit is dus wel wat anders dan een ‘sexbuddy’. Een sexbuddy kun je bellen, of appen voor sex. Maar bij friends with benefits is er dus ook sprake van een vriendschap. Dit houd dus wel in dat zo’n relatie met een vriend of vriendin gevoeliger is voor drama. Maar het voordeel is dat je degene waarmee je het bed induikt al wel goed kent. Voor veel mensen is vertrouwen belangrijk tijdens de seks, en daarom kiezen vrienden vaak voor een FWB in plaats van een random sexbuddy. Maar zonder duidelijke afspraken lopen dit soort relaties vaak niet goed af.

Ring for sex: voordeel van Friends with benefitsDozen chocolade & emoties

Een FWB relatie klinkt super ideaal, maar toch komt er een boel bij kijken, denk aan ongewenste gevoelens, verwachtingen en jaloezie. Het is daarom verstandig om een aantal regels te maken samen voordat je een vriendschap zomaar op het spel zet.

Een FWB relatie is een groot voordeel als je graag seks hebt met iemand die je vertrouwt, in dit geval een goede vriend of vriendin. Het is een goed idee je verwachtingspatroon bij te stellen. Ga er niet vanuit dat je romantisch uit eten gaat, of dat je met Valentijnsdag een bos rozen krijgt. Bij een FWB kun je seks, gezelligheid en intimiteit verwachten, maar daar blijft het bij.

Jaloezie speelt vaak ook een grote rol binnen een FWB relatie. Stel jij of je FWB komt iemand tegen die je echt leuk vindt, hoe los je dit dan op? Er komen dan gevoelens bij kijken zoals jaloezie. Jaloezie is heel gezond en geeft aan dat je om iemand geeft, maar dit moet jullie beide niet in de weg zitten om een echte relatie met iemand op te bouwen.

Van FWB tot koppel?

Heb jij eigenlijk al gevoelens voor je vriend of vriendin? En lijkt het je een goed idee om een FWB te starten zodat diegene misschien ook wel verliefd wordt op jou? Klinkt logisch, maar in de realiteit zal dit waarschijnlijk niet gaan werken. Jullie zitten dan beide op een ander niveau qua gevoelens en dit zal een keer mis gaan als hier niet over gesproken wordt.

Respect is the key!

Casual betekent niet dat je respectloos met de ander om kunt gaan. Het blijft een vriend of vriendin. Denk hierbij ook aan voorbehoedsmiddelen en soa-testen. Hou het netjes en hou je aan de afspraken die zijn gemaakt, zo is de kans het grootst dat je er het langst van kan genieten ;)

Wil je wat meer weten over verschillende soorten relaties, lees dan ook eens de blog van Myneke over non-monogamie!