Vroeger hadden we alleen de termen hetero, homo, lesbisch en bi. Tegenwoordig worden er meer termen gebruikt. Het gaat niet alleen meer over geaardheid maar ook over gevoelens, uitingen en lichamelijke aspecten. Deze keer leg ik in mijn blog uit waar de letters LHBTIQA+ voor staan en wat de betekenis is.

LHBTIQA

Lesbisch

Vrouwen die op hetzelfde geslacht vallen worden lesbisch of lesbiennes genoemd. De naam is afgeleid van het Griekse eiland Lesbos, waar de dichteres Sappho leefde en die gedichten schreef over de liefde tussen vrouwen.

Homoseksueel

Mannen die op hetzelfde geslacht vallen worden homoseksueel genoemd. Homoseksueel betekent ‘aangetrokken tot hetzelfde geslacht’. Lesbiënnes kun je daarom ook homoseksueel noemen.

Biseksueel

Als je zowel op mannen als vrouwen valt dan wordt dit biseksueel genoemd. Dit is zelden 50-50. Iemand kan zich hoofdzakelijk tot mannen aangetrokken voelen, maar ook deels tot vrouwen, of andersom. De aantrekking kan seksueel zijn, maar ook romantisch. Tegenwoordig kom je ook de term bi-schierig of bi-curious vaak tegen. In dat geval wil iemand zich bijvoorbeeld (nog) niet biseksueel noemen, maar is deze persoon wel nieuwsgierig naar een (seksuele) relatie met iemand van het andere of hetzelfde geslacht. Heteroflexibel of homoflexibel vallen hier ook onder.

Transgender

Een transgender, transgenderpersoon of transgendermens is iemand die een genderidentiteit heeft die niet overeenkomend is met het biologische geslacht. Transgender-zijn kan in verschillende vormen voorkomen bijvoorbeeld crossdressing, travestie of androgynie. Een transgender persoon kán een geslachtsoperatie hebben gehad, maar dit hoeft niet.

Intersekse

Een persoon die geboren is met geslachtskenmerken van beide geslachten. Dit kan zowel uitwendig als inwendig zijn. Vroeger werd bij de geboorte een geslacht ‘gekozen’ en een operatie uitgevoerd. Het kind werd vervolgens opgevoed als dat geslacht. Maar op latere leeftijd leverde dit vaak problemen op. Tegenwoordig opereren ze niet meer standaard, maar laten ze het aan het kind om te ontdekken hoe hij/zij/hen zich voelt. Een operatie kan dan altijd nog.

Queer of Questioning

Queer betekent eigenlijk ‘vreemd’. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet tot een gender en/of seksuele identiteit toekennen. Sommige mensen gebruiken wueer als term voor alles wat niet heteroseksueel en/of cisgender is. De Q in LHBTIQA+ kan ook worden uit gelegd als de Q van questioning: iemand die niet weet op welke gender(s) of geslacht(en) hij/zij/hen valt.

Aseksueel

Een persoon die geen seksuele aantrekkingskracht voelt tot anderen. Dit wil niet zeggen dat er geen libido is want sommige aseksuele personen masturberen wel. Er is geen behoefte aan seksueel contact met anderen. Mensen die aseksueel zijn kunnen wel verliefd worden, opwinding ervaren en orgasmes krijgen.

En de + ?

De plus geeft aan dat er nog meer mogelijkheden zijn. Want niet iedereen voelt zich thuis is één van bovenstaande geaardheden en/of genderidentiteiten. Bijvoorbeeld:

Panseksueel

Mensen die op personen vallen van alle of meerdere genderidentiteiten en biologische geslachten. Het begrip PANseksualiteit is afgeleid van het Griekse woord Pan en dat staat voor volledig, omvattend, alles.

Non-binair

Non binaire personen herkennen zichzelf niet (volledig) als man of vrouw.  Deze personen spreek je aan met de persoonlijke voornaamwoorden waar de non-binaire persoon de voorkeur aan geeft. Dat kan ‘die / diens / hen / hun‘ zijn, maar ook ‘hij / hem / zijn’ of ‘zij / haar / haar’. Ken je de persoonlijke voorkeur van de non-binaire persoon niet, dan gebruik je ‘die / diens’. Beter is het om gewoon te vragen waarmee diegene aangesproken wil worden.

Deze keer alles kort en bondig in mijn blog. Voor mij zijn er 4 letters belangrijk, namelijk de letters M E N S!

Bron: https://www.jouwggd.nl/seks-en-relaties/lhbti/

https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie/voornaamwoorden-voor-non-binaire-personen

 

 

Hart (Valentijnsdag) sticker - Diverse Stickers