Soms doe je het bij de eerste ontmoeting en soms doe je het als je al jaren samen bent. Maar het blijft hoe dan ook spannend om lekker buiten te seksen. Dat is precies waarom seks in het openbaar zo populair is. Het maakt zelfs een vluggertje extra spannend. Maar mag het eigenlijk wel?

Wat is seks in het openbaar?

Om te weten of iets wel of niet mag moet je eerst weten wat het precies is. Het zijn seksuele handelingen op een plaats die openbaar is. Dus toegankelijk voor andere mensen. Daaronder valt niet alleen de natuur maar bijvoorbeeld ook het kopieerhok op het werk, de auto op een parkeerplaats en de toiletten van een restaurant. Zelfs als je het op je eigen bank doet in je eigen huis en je laat de gordijnen open, zijn dat ook dat seksuele handelingen in het openbaar. Want iedereen die langsloopt kan het zien.

Mag het nou wel of niet?

Lekker buiten seksenSeksuele handelingen in het openbaar zijn niet verboden dus lekker buiten seksen ook niet. Het staat niet in het wetboek van strafrecht. Wat er wel in staat is artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt. En artikel 430a Sr waarin op naaktrecreatie, op een plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, een geldboete staat. Dat betekent dat je niet strafbaar bent als je seks hebt op openbare plekken, maar wel als je overlast veroorzaakt.  Als iemand het ziet en er melding van doet kan het zijn dat een agent, boa of boswachter een kijkje komt nemen. Maar het is zeker niet zo dat er specifiek op wordt gecontroleerd.

Wat als je gesnapt wordt?

Als je dan gesnapt wordt dan krijg je in het beste geval een grinnikende vermaning en in het slechtste geval een boete of een werkstraf. Die boete of werkstraf kun je dan nog aanvechten. Dat is zeker de moeite waard want de rechter vindt over het algemeen dat afhankelijk van de omstandigheden elke plek per definitie geschikt KAN zijn voor ongeklede recreatie. Nu heb ik het hier over Nederland want in andere landen gelden andere regels. In streng religieuze landen is het niet uitzonderlijk dat er gevangenisstraffen worden uitgedeeld voor seksen in het openbaar. Als je op je vakantieadres lekker buiten wilt batsen dan is het handig om naar de plaatselijke wetgeving te informeren.

Dus?

Hier in Nederland mag je gewoon lekker buiten seksen. Toch is seksen in het openbaar is niet helemaal zonder risico, wat het juist zo spannend maakt, maar het risico is zeker te overzien. Als je geen overlast veroorzaakt is er geen reden tot vervolging als je betrapt wordt. Wel is er een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden. Dat lees je in de volgende BuitenBatsBlog van Hennie

Bronnen:
Wikipedia, publieke seks
Het rechtenstudentje, De wip en de wet.