Anaal – het is iets wat veel mensen aantrekt én tegelijkertijd veel mensen afstoot. De één denkt waarom zou je dat in godsnaam doen: “het is een uitgang en geen ingang” en een ander denkt: “Anaal? Spannend! Yes please!” Onze metafoor is:

“Anaal is als zuurkool, je houdt er van of je houdt er niet van” – Mark van Euphoria – Lust wel zuurkool zo nu en dan

Een anale ervaring delen met z’n tweeën is vaak iets heel intiems. Veel mensen beschouwen het als intiemer dan vaginale seks – het vergt vertrouwen, vaak wat meer tijd en je doet het niet altijd zomaar met iedereen. Maar of je het wat vindt, weet je pas zeker als je het (in verschillende recepten) hebt geproefd. In dit uitgebreide artikel duiken we lekker diep in anaal (pun intended). Er is namelijk van alles te doen met deze zeer erogene zone. Maar er zijn ook heel veel vragen en taboes over anaal: zowel bij mannen als bij vrouwen. Alles komt aan bod: van speeltjes, neuken en vingeren tot ongemakken, pijn en ontlasting. Wij zijn niet zo van de taboes, dus we zullen alles lekker duidelijk omschrijven. We laten je weten hoe je het veilig kan doen. Hoe je het (zo) schoon (mogelijk) kan doen en hoe het geen pijn doet.

Iedereen is anders, maar zeg nooit nooit tegen anaal

Tips voor anaal bij hem en haarLaten we voorop stellen dat niemand hetzelfde is. En als je een vinger in je kont wel fijn vindt, hoef je niet gelijk alles leuk of lekker te vinden. Ook wil ik bij voorbaat al zeggen dat je als man van een vinger, buttplug, dildo, vibrator of whatever in je kont NIET homo bent of wordt. Homo’s worden vaak geassocieerd met anale seks. En ja, veel homomannen hebben anale seks – maar echt niet allemaal en zéker niet all-the-time. Bovendien zijn er meer hetero’s die af en toe aan anaal doen (±50%) dan er überhaupt homo’s zijn (± 5-10%). Gelukkig niemand het alleenrecht op anaal. Iedereen mag het doen!
Ben jij nou iemand die nooit iets anaal zou doen? Haak dan niet gelijk af – wie weet begrijp je iemand anders of zelfs je partner beter. En héél misschien kunnen we je overtuigen om het toch eens te proberen.

De anus: Een erogene zone of een uitgang?

Anaal Toys - Voor hem & haarNiemand kan het ontkennen –  de anus is gevoelig voor aanraking. Heel veel mensen (vrouwen én mannen) worden er bijzonder opgewonden van wanneer er een vinger of iets anders in de buurt komt tijdens de seks of een massage. Wanneer je dat stimuleert met een speeltje, vinger of tong voelt dat heerlijk! Het is dus zéker een erogene zone. Maar ja – het is ook een uitgang van je lichaam. Er komt af en toe poep langs. Is dat dan niet vies om aan te raken? Nou: alles kan vies zijn, maar je kunt je gewoon wassen van te voren. Dus wil je iets proberen – stap dan eerst (samen) onder de douche en was je goed tussen je billen.

Iets anaal inbrengen. Dan krijg je toch ‘stront aan de knikker’?

Allereerst: breng alsjeblieft geen knikkers anaal in. Daarover straks meer. Voor heel veel mensen is dit de grootste angst bij anale seks: Er zit poep in je lijf en dat verlaat je lichaam door de endeldarm en anus. 1 en 1 is 2 zou je denken. Maar nee, dat is lang niet altijd het geval. Bovendien zijn er ook stappen te nemen om het te helpen voorkomen.
Laten we het eerst over poep hebben. Leuk hè… Maar het moet gewoon even! Er zijn mensen die 1x of een paar keer per dag poepen en ook mensen die 3x per week poepen. Iedereen kent dat geweldige gevoel wel dat je hebt gepoept en zo’n eureka moment hebt wanneer je eigenlijk niet eens had hoeven vegen. Als je je daarna tussen de billen wast en je weet redelijk zeker dat je die dag niet opnieuw hoeft te poepen… Dan durf ik te zeggen dat je zonder poep op je speeltjes, vingers of penis anale seks kunt hebben. Maar als je de vorige dag Mexicaans hebt gegeten en je poep is bijvoorbeeld plakkerig en dun, dan is er kans dat er binnenin ook wat aan de strijkstok is blijven hangen. Lekkerrrrrrr…
Je hoort het: wij zijn niet zo van de taboes. En ontlasting is iets waar je met anale seks nou eenmaal mee te maken hebt of tenminste over na moet denken.

Anaal spoelen – soms of altijd – wat jij fijn vindt.

Anaal spoelen - Intiem doucheMaar laat je vooral niet tegenhouden door plakkerige ontlasting of twijfel. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kan je namelijk altijd je endeldarm spoelen met een intiem douche. Sommigen doen het nooit bij anale seks, anderen altijd. Ook zeggen sommige mensen claimen dat het ongezond is. Maar als je het niet te vaak doet en je verstand gebruikt, kan het geen kwaad.
De meeste intiem douches werken zo: je hebt een reservoir en een tuitje/spuitmond. Je laat het reservoir volzuigen of vollopen met een beetje lauwwarm water (niet warmer dan 37ºC). Breng met een beetje glijmiddel het tuitje anaal in en knijp het reservoir zo leeg mogelijk. Doe dit gewoon rustig, het hoeft niet snel. Je hebt zojuist je endeldarm gevuld met water. Dat moet er nu weer uit. Daarvoor ga je naar de wc en daar poep (of meer plas…) je het weer uit. Eventueel kan je dat een aantal keer herhalen totdat je alleen nog maar schoon water in je toilet ziet verschijnen.
Sommige systemen of tuitjes/spuitmonden kunnen ook aan de doucheslang, maar omdat je dan geen idee hebt hoeveel water je gebruikt is het niet aan te raden voor beginners. Dat is handiger voor als je bijvoorbeeld een diepere (hogere) spoeling wilt dan alleen de endeldarm. Terwijl dat laatste bijna altijd genoeg is. Sommige mensen vinden het spoelproces een vervelend iets dat je even vlug moet doen, maar er zijn ook mensen die het heel lekker vinden om te doen.

Heb er gewoon schijt aan

Het biedt in elk geval meer zekerheid op een proper kontje. Maar let op: er is nooit 100% garantie dat het helemaal schoon blijft. Je darmen zijn nou eenmaal altijd aan het werk. Een ongelukje kan heel soms toch gebeuren – soms is het gewoon wat slijm, maar het kan alsnog ook zeker ontlasting zijn. Het is de kunst om daar (samen) ‘schijt aan te hebben‘ (ja… dat staat er echt). Onderbreek je sessie, spoel nog een (paar) keer, was jezelf en ga weer verder!

Anale seks doet pijn – even doorbijten of …?

Pijn bij anaal? Nergens voor nodig!Hier kunnen we vrij kort over zijn: Als jij of je partner pijn hebben bij anale seks gaat er iets niet goed. Doorbijten of pijn ondergaan voor je partner is een slecht idee. Misschien heb je wat aan deze tips:

 • De anus is normaal altijd aangespannen, het vergt oefening/ervaring om die te leren ontspannen op het juiste moment
 • Je rekt de anus niet op – je laat het lichaam wennen aan het feit dat er wat in gaat en dat je de kringspier dus bewust gaat ontspannen
 • Gebruik een goed glijmiddel en wees niet te zuinig. Te veel glijmiddel bestaat niet. En spuug werkt nooit zo goed als een goed glijmiddel.
 • Het kan helpen om een beetje te persen bij het inbrengen
 • Als je het samen doet, breng dan eerst zélf een vinger, het speeltje of zijn penis in – zo kun je makkelijker ontspannen dan wanneer iemand anders tegen je anus loopt te drukken
 • Het gaat eigenlijk nooit zo snel als in de porno. Neem er de tijd voor! Begin klein met bijvoorbeeld een vinger, plugje of anal beads
 • Breng je iets bij je partner anaal in? Laat hem/haar het ook eens bij jou proberen! Zo heb je een idee hoe het voelt voor die ander. Dit is echt een goede tip voor heel veel mannen die hun partner anaal willen nemen, maar zelf geen ervaring hebben.

“I asked my wife to try anal. She said sure… you first!” – Robert Schimmel, comedian

Praat erover: vóór maar ook zeker tíjdens de seks

Overleg dit met je partner en luister goed naar je lichaam. Een nare, pijnlijke ervaring maakt het vaak lastiger om te ontspannen – omdat je opnieuw pijn verwacht. Maar geloof me: het kan volledig pijnloos. Zolang je maar rustig aan doet, een shitload (pun intended) glijmiddel gebruikt en als het wel pijn doet – even gas terugneemt en/of dit zegt tegen je partner.

Kietelen, likken, vingeren, buttplugs, strap-ons

Anaal bij mannenBen je er nog? Best knap van je. Want na al dat poeppraat, tips en voorbereidingen moeten we niet vergeten dat anale stimulatie heel fijn voelt. Als je (beide) schoon bent kun je beginnen met spelen! Voor de een is dat alleen kietelen of het inbrengen van een vinger. Voor de ander is dat een voorbinddildo (strap-on) of een vibrator om samen mee te spelen. Vergeet niet dat je bij de meeste dingen het best glijmiddel kunt gebruiken Je kunt heel veel dingen (samen of alleen) doen:

 • Met een natte vinger kietelen (glijmiddel is ook hierbij fijn)
 • Een vinger inbrengen (perfecte extra tijdens een blowjob, beffen, penetratie of eigenlijk altijd)
 • De anus likken (ook wel rimmen genoemd)
 • Spelen met anaalkralen (anal beads)
 • Buttplug(s) inbrengen
 • Spelen met dildo’s en vibrators
 • Je laten nemen door je (vrouwelijke) partner met een voorbinddildo
 • Je partner anaal penetreren met je penis

Al deze dingen zijn voor ons bij Euphoria dagelijkse koek. En dan bedoel ik niet dat we dit elke dag doen. Nee, wij geven hier vaak advies over en verkopen erg veel anaaltoys. Benieuwd naar “wat voor mensen” dit allemaal kopen bij Euphoria? Net als alles in onze winkel: jong, oud, man, vrouw, hetero, homo, singles en stellen. Seks is voor iedereen en iedereen heeft een anus (yay!). Natuurlijk blijft het een kwestie van persoonlijke voorkeur of en wat je ermee doet.

Glijmiddel, vertrouwen en geduld

Anaal glijmiddel - Analyse MeBij alle anale bezigheden heb je het volgende nodig: (goed) glijmiddel en geduld. Doe je het met een partner? Vertrouw elkaar dan en communiceer – ook tijdens de daad – over wat je fijn vindt en wat niet. Een goed glijmiddel is vaak ietsje duurder dan het huismerk van de drogist. Maar er zit ook een groot kwaliteitsverschil in. Bovendien blijven ze langer glad waardoor ze langer meegaan. In principe kun je alle soorten glijmiddel gebruiken voor anaal. Er zijn echter ook geoptimaliseerde glijmiddelen voor anaal. Deze zijn vaak dikker voor een zachter gevoel en zodat ze makkelijk op speeltjes blijven zitten. Een ‘normaal’ glijmiddel is vaak wat dunner om het realistischer te doen aanvoelen. In sommige anale glijmiddelen zitten toevoegingen. Bijvoorbeeld om te helpen ontspannen of om de huid te hydrateren en soepel te houden. Dit kan bijdragen aan een fijnere ervaring. Wij hebben bij al onze glijmiddelen de ingrediënten vermeld. Op deze lijst lees je per stofje wat het doet.

Neem ook de tijd voor anaal. Als je erg bedreven bent, merk je dat je het ontspannen steeds beter gaat, maar doe gewoon lekker rustig aan. Begin klein en eindig groter. Alles tot een diameter van 4,0 cm zou prima moeten passen. Er komt immers ook wel eens eens wat groters uit! De kunst zit hem echt in het leren ontspannen van de kringspier. En dat gaat makkelijker met iets kleins dan iets groots. Vergeet ook niet de tip om zelf zijn penis of het anaalspeeltje in te brengen. Het is makkelijker om zelf de controle te nemen dan iemand anders tegen je kringspier te laten drukken.

Anaaltoys uitgelegd – hoe gebruik je ze (veilig)?

Veiligheid voorop: Niet alle toys en voorwerpen zijn geschikt om anaal in te brengen. Mensen zijn nieuwsgierig en we kennen allemaal van die verhalen… Mannen en vrouwen gebruiken bananen, komkommers, (bier)flesjes, deodorantbussen, schrijfgerei en wat niet al om anaal in te brengen. Doe dat nooit! Doe je het wel? Stop ermee en koop iets veiligs voor in je kont. Met veel van deze voorwerpen loop je kans op interne beschadigingen of dat je het zelfs kwijtraakt in je darmen. Sommige voorwerpen kunnen afbreken, scheuren of zelfs knappen (denk aan glas of plastic). Wil jij echt naar een arts om te vertellen dat er een deodorantbus in je endeldarm zit die je er niet meer zelf uitkr