Een onderdeel van BDSM is bondage. En dat betekent niets anders dan; vastbinden. Als beginnend BDSM’er pak je er al snel bijvoorbeeld een stropdas of sjaal bij. Maar na een tijdje wil je toch liever iets ‘echts’, iets moois en je wilt het goed doen! Want die geïmproviseerde knopen blijven niet altijd zo fantastisch zitten. Of je knoopt net wat te strak waardoor het eigenlijk niet meer prettig zit. Nu is een beetje pijn niet per se slecht in de wereld van de BDSM, maar je moet wel weten wat je doet! Daarom krijg je van ons een aantal bondage knooptechnieken die ervoor zorgen dat jullie bondagesessie fijn en veilig verloopt.

De beste knoop voor elk doel

Wat de beste knoop is, hangt af van wat je met je knoop wilt bereiken. Want er zijn verschillende soorten knopen. Je hebt knopen aan het eind van een touw, zodat dat dikker is en bijvoorbeeld niet uit een ring kan schieten. Dit noem je stoppers. Daarnaast kun je lussen maken om iemand te boeien. Met bevestigingsknopen maak je een touw ergens aan vast. En met een verbindingsknoop knoop je twee touwen aan elkaar. We geven een paar voorbeelden.

Verschillende knopen

Bondage knopen, De Overhandse knoop

De overhandse knoop

De overhandse knoop

De bekendste knoop, die iedereen kan leggen, is de overhandse knoop. Ook wel bekend als een enkele of halve knoop. Hij is makkelijk te maken en werkt als stopper. De knoop is wel erg moeilijk los te maken als er flink aan getrokken is. Kies deze knoop dus niet als iets snel los gemaakt moet kunnen worden.

 

De Vlaamse knoop

De Vlaamse achtDeze is ook wel bekend als de achtknoop. Die naam spreekt voor zich. Dit is ook een stopper, net als de overhandse knoop. Dus hij zorgt dat het touw niet uit een oog of ring losschiet. Alleen is de Vlaamse knoop een stuk makkelijker los te maken. Je kunt de knoop ook met een dubbelgevouwen touw leggen. Hierdoor wordt de knoop dikker en is hij nog makkelijker los te maken.



De Paalsteek

De Paalsteek

De paalsteek

Met de paalsteek maak je een lus. En met een lus boei je iemand. Maar hij is ook geschikt om over een bevestigingspunt te leggen. De paalsteek komt uit de scheepvaart waarbij ze een schip vastlegden aan de kade/wal aan een, je raadt het nooit, paal. Een paalsteek kan niet schuiven. Dus maat van de lus kun je niet meer aanpassen als je ‘m eenmaal hebt gelegd. De knoop is geschikt om enkels en/of polsen mee vast te zetten omdat hij niet strakker komt te zitten als je eraan trekt. Zo weet je zeker dat je de bloedtoevoer niet belemmert.

De Karaaksteek

De Karaak steek

De Karaaksteek

De karaaksteek, afgeleid van ‘kraak’ een oud type schip, gebruik je om twee losse uiteinden aan elkaar te zetten. Dus als polsen en voeten met een apart touw vastgebonden zijn, kun je ze met deze steek aan elkaar vast zetten. Het fijne van deze knoop is vooral dat je hem makkelijk weer los kan maken.           

 



Mastworp

Met de mastworp maak je een touw vast aan bijvoorbeeld de spijlen van het bed. Deze knoop gaat strakker zitten als je er aan trekt. Gebruik ‘m dus niet op het lichaam, dat is gevaarlijk. Hoe je de mastworp legt, zie je hier.

Bondagetouw

Zonder een goed touw geen goede bondage. We hebben verschillende soorten te koop, elk met zijn eigen voor- en nadelen. In Mynekes blog over bondagetouw vertelt ze je er alles over zodat jij weet welk touw jij nodig hebt. Of ga direct naar de bondagetouwen op de webshop.

Bondagepartner gezocht?

 Zoek je nog iemand die goed is in knooptechnieken? Neem eens een kijkje in de scheepshaven. Als dit blog me íets heeft geleerd, is het dat zeelieden weten hoe ze knopen moeten leggen :)

Bronnen:
BDSM Store
SM Dome