Ik hou van glijmiddel, ik gebruik het graag en vaak. Ik heb een groot aantal glijmiddelen uitgeprobeerd. En ik heb jullie verteld wat mijn favoriete glijmiddel is. Vandaag verdiep ik me in de wetenschap over glijmiddel gebruik. Vandaar de blog “Glijmiddel, de wetenschap.”

Veel info

Er is veel informatie te vinden over glijmiddel, vooral op het internet. Dat zijn meestal niet onderbouwde persoonlijke of commerciële meningen. Daar is niks mis mee. Maar ik ben nieuwsgierig of er ook wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar glijmiddelen en wat daar is uitgekomen.

Weinig onderzoek

Na lang zoeken kom ik wat wetenschappelijk onderzoek tegen naar het gebruik van glijmiddel. Het grappige is dat deze onderzoeken in de introductie al melden dat er heel weinig bekend is over het gebruik van glijmiddel. Blijkbaar wordt er weinig onderzoek naar gedaan. Ook op de website seksualiteit.nl van Rutgers vind ik maar één artikel met een korte uitleg over glijmiddelen. Dus duik ik de boeken in. 

The Vagina Bible

In The Vagina Bible vind ik 1 hoofdstukje over glijmiddel.
DR Jen Gunter vertelt in haar boek dat vrouwen aangeven dat glijmiddel seks meer plezierig maken. Een goed glijmiddel is niet alleen nodig bij vaginale droogheid maar kan altijd de seks plezieriger maken. Het is heel normaal om met een glijmiddel seks lekkerder te maken. Spuug is volgens haar geen glijmiddel, ook al zie je dat in seksfilms. Het droogt niet alleen snel op maar kan ook voor flinke irritatie zorgen. En niemand wil een geïrriteerde poes.

Come As You Are

In het boek Come As You Are van Emily Nagoski staat een hoofdstuk over opwinding en smering maar dat gaat vooral over non concordance. Je weet wel als je hoofd ja zegt en je piemel of poes nee. Of andersom dat kan natuurlijk ook. 
Verderop in het boek staat nog anderhalve pagina over glijmiddel. Gelukkig wordt er wel benadrukt dat glijmiddel je seksleven verbeterd. Maar er wordt verwezen naar het onderzoek wat ik hier verderop bespreek. Want ja, veel meer onderzoek is er niet hè.

Het onderzoek

Nou hier is hij dan HET onderzoek naar het gebruik van glijmiddelen. De data voor dit onderzoek is gehaald uit een online vragenlijst die in 2012 is ingevuld door Amerikaanse mannen en vrouwen. 

Vrouwen

Veel vrouwen gebruiken glijmiddel. Ruim 65% van de vrouwen heeft ooit glijmiddel gebruikt. Het wordt meestal gebruikt bij gemeenschap met de partner, seksueel spel of voorspel. Maar minder bij het masturberen en andere seksuele activiteiten. Vrouwen gebruiken glijmiddel vooral om seks meer comfortabel en prettiger te maken. Maar ook om pijn en ongemak te verminderen.

Mannen

Ook veel mannen gebruiken glijmiddel, ongeveer 70%. Het gebruik van glijmiddelen komt bij mannen in alle leeftijdsgroepen voor. Mannen maken niet alleen bij gemeenschap gebruik van glijmiddel, maar ook bij het masturberen en bij ander seksuele activiteiten.
De meest voorkomende redenen waarom mannen glijmiddel gebruiken is seksuele verbetering, comfort, plezier of omdat de partner het wil.

Conclusie

Er is een duidelijk verschil in de reden waarom mannen en vrouwen glijmiddel gebruiken. Mannen gebruiken het vooral om de pret te verhogen. Vrouwen vaak om ongemak te voorkomen
Verder blijkt dat er aan glijmiddel in de wetenschap en door hulpverleners weinig aandacht wordt besteed. Terwijl er uit het onderzoek blijkt dat veel mensen glijmiddel gebruiken. Dit komt ook overeen met wat wij in onze winkel zien.
Het is jammer dat er zo weinig aandacht besteed wordt aan het gebruik van glijmiddel. Ze doen namelijk veel meer dan alleen ongemak voorkomen. Dus kom voor een goed glijmiddel advies bij ons.

Wil je weten hoe je glijmiddel kunt gebruiken lees dan de 7 Gouden Tips.

Bronnen:
Women’s Use and Perceptions of Commercial Lubricants. Debby Herbenick, e.a.
Men’s Use and Perceptions of Commercial Lubricants. Michael Reece, e.a.
Come As You Are van Emily Nagoski
The Vagina Bible van DR Jen Gunter