Ongeveer rond de leeftijd van 51 jaar zijn de meeste vrouwen voor de laatste keer ongesteld. Je laatste ongesteldheid markeert je menopauze. De periode erom heen noemen we de overgang. Hoe lang die duurt is bij iedere vrouw verschillend. Het kenmerk van de overgang is dat je levels van de hormonen oestrogeen en progesteron, de vrouwelijke geslachtshormonen, dramatisch afnemen. Dit heeft invloed op je lichaam. De symptomen daarvan kunnen een grote invloed hebben op je leven en dus ook de seks tijdens de overgang.

Veranderingen

Niet alle vrouwen komen vanwege hun leeftijd in de overgang. Dit kan ook door een operatie komen. Als bijvoorbeeld je baarmoeder verwijderd is. Als je in de overgang bent wil dat niet zeggen dat je daar ook last van hebt. Je lichaam verandert in ieder geval wel. Het verschilt per persoon of je daar ook last van hebt. Iedereen kent wel de opvliegers die vaak voorkomen in de overgang, maar wist je dat je vulva en je vagina ook veranderen?

Atrowie?

Bij ongeveer de helft van de vrouwen in de overgang komt vaginale atrofie voor. Omdat je lichaam minder geslachtshormonen aanmaakt wordt de doorbloeding van je vulva en je vagina minder. Dit zorgt ervoor dat je vaginawand dunner wordt en minder elastisch. Je schaamlippen kunnen wat kleiner worden en de ingang van je vagina minder elastisch. Ook je clitoris wordt wat minder groot als je opgewonden bent. Dit kan seks tijdens de overgang een stuk minder leuk maken. Ongeveer 25 procent van de vrouwen heeft er last van. Dit kan bijvoorbeeld pijn bij het vrijen zijn.

SymptomenSmartballs Duo

Vaginale droogheid is denk ik wel het bekendste symptoom. Dat kan ervoor zorgen dat je minder snel opgewonden raakt of dat seks al snel ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelt. Ook de huid van de vulva kan geïrriteerd en/of droog aanvoelen waardoor aanraking vervelend voelt. Doordat je vagina minder elastisch is, rekt hij bij penetratie minder makkelijk mee en dat kan ook pijnlijk zijn. Andere symptomen kunnen zijn: verandering in je afscheiding, bloedverlies na seks, branderig gevoel tijdens het plassen of gevoeliger zijn voor blaasontsteking.

Oplossingen

In veel gevallen kan een goed glijmiddel een makkelijke oplossing zijn. Het maakt alles zachter, elastischer en verzorgt je huid. Maar ik ben geen arts dus als je het niet vertrouwt: ga naar je huisarts. Die kan met jou kijken of er gespecialiseerde hulp nodig is.

Het is in ieder geval belangrijk goed voor je vulva te zorgen.

  • Dus gebruik geen zeep bij het wassen van je vulva want dat droogt je huid extra uit.
  • Was je vulva met water of met een product dat daar speciaal voor bedoeld is.
  • Gebruik geen intiemdoekjes want die kunnen irriteren.
  • Gebruik een geschikt glijmiddel om droogheidsklachten te verlichten.
  • Scheer niet te enthousiast want schaamhaar houdt vocht vast wat goed is voor je gevoelige vulvahuid.
  • Als je last hebt van urineverlies gebruik dan daarvoor geschikte pads en geen maandverband want dat die kunnen irritatie veroorzaken.
  • Overweeg om gebruik te maken van vaginaballetjes om je bekkenbodemspieren te trainen. Dit helpt tegen urineverlies en atrofie.

Welk glijmiddel?Pjur MED - intieme producten en glijmiddel van de hoogste kwaliteit

Een goed glijmiddel kan niet alleen verlichting geven bij seks tijdens de overgang, maar verzorgt ook de huid van je vulva en vagina. Je kunt ze daarnaast gebruiken om klachten zoals een droog of branderig gevoel te verlichten. Wij hebben een speciale lijn medische glijmiddelen van Pjur. Deze glijmiddelen zijn dermatologisch getest, zijn geurloos en smaakloos en je kunt ze dagelijks gebruiken. Ze zijn speciaal gemaakt voor mensen die gevoelig zijn en meer verzorging nodig hebben.

Er zijn twee Pjur Med glijmiddelen op siliconenbasis waarvan de Premium Glide gemaakt is om zo lang mogelijk glad te blijven en de Soft Glide verzorgend is door de toegevoegde Jojoba olie.

Vier Pjur Med glijmiddelen zijn op waterbasis. De Natural Glide is vochtinbrengend en speciaal gemaakt om droogheid tegen te gaan. De Sensitive Glide is voor de meest gevoeligen onder ons en er zit geen glycerine, parabenen en conserveermiddelen in. Dit is dus het meest neutrale glijmiddel. Als je last hebt van kleine wondjes of scheurtjes in je vulva of vagina dan is de Repair Glide heel geschikt. Er zit hyaluron in, dit heeft een vochtinbrengende eigenschap en zorgt dat wondjes en scheurtjes sneller genezen. De Vegan Glide heeft alleen vegan ingrediënten en is niet op dieren getest. Het beschermt en verzacht.

Seks tijdens de overgang

Ben je in de overgang en is seks niet meer zo prettig als het was of is het zelfs pijnlijk? Probeer dan eerst eens een goed glijmiddel. Het is niet alleen fijn bij penetratie, maar het maakt alle soorten seks lekkerder. Experimenteer wat meer om te kijken wat nog wel fijn is en wat niet meer. Praat er over met je partner en probeer eens een aantal glijmiddelen uit. Je kunt vaak bij ons in de winkel proefzakjes Pjur glijmiddel krijgen om uit te proberen. Natuurlijk kun je ook met al je vragen over glijmiddel bij ons terecht.

Bronnen:
Week van de overgang
Medicinfo encyclopedie
The vagina Bible by Dr Jen Gunter, hst 18.