BDSM klinkt spannend, opwindend maar ook wel een beetje eng en gevaarlijk. Je hebt er ook vast wel eens iets over gehoord of gelezen. Misschien heb je zelfs wel eens iemand vast gebonden of heb je tijdens de seks een tik op je billen gehad. Je weet dus dat BDSM iets te maken heeft met pijn en machtsverhoudingen. Maar wat is het eigenlijk nog meer en wat valt er allemaal onder BDSM? Dat vertellen we je in dit blog.

BDSM: it’s all in the name!

Wanneer je alles wil weten over BDSM is het van belang dat je weet waar de naam vandaan komt. BDSM is namelijk een afkorting die staat voor Bondage en Discipline (BD), Dominantie en Submissie (DS) en Sadisme en Masochisme (SM).

Dit zijn de hoofdonderdelen van BDSM. Van sommige termen zul je vast wel eens gehoord hebben, anderen zullen nieuw voor je zijn. In dit blog ga ik je uitleggen waar deze termen voor staan en hoe het uitgeoefend kan worden. Binnen de wereld van BDSM draait alles om vertrouwen. Vertrouwen hebben in degene die jou pijnigt of domineert. Erop vertrouwen dat degene jouw grenzen bewaakt, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarom ga ik jullie ook het een en ander vertellen over veiligheid.

Bondage en Discipline

Bondage draait om het beperken of wegnemen van de bewegingsvrijheid van 1 speler. Vastbinden dus! Hiervoor kun je verschillende attributen gebruiken. Sommigen heb je vast wel in huis, zoals bijvoorbeeld een sjaaltje. Andere attributen koop je uiteraard bij je favoriete erotiekwinkel ;)

  • Hand- en enkelboeien zijn om te beginnen ideaal. Ze zijn simpel in gebruik, je maakt ze zo vast aan elkaar of aan de spijlen van je bed. Als je een stapje verder wilt gaan dan is bondage tape ook eenvoudig in gebruik.
  • Bondagetape is ook heel simpel is gebruik, je kunt je partner vastbinden zoals jij dat wil. De armen aan het bovenlichaam? Geen probleem. Je zorgen maken om je tere huid hoeft gelukkig niet, dit soort tape plakt alleen aan elkaar en niet aan de huid. Gebruik bondagetape alleen nooit op het gezicht, dit om verstikking te voorkomen!
  • Bondagetouw is weer vak apart! Je kunt met bondage touw de meest mooie Shibari knopen maken. Voor je hier aan begint is het van belang dat je je hier goed over inleest en eventueel zelf een cursus Shibari volgt. Wanneer je niet de juiste knooptechniek gebruikt kun je je partner ernstig verwonden óf erger: de knoop gaat snel los en je partner gaat ervandoor. Ook is het niet de bedoeling om zomaar pakjes touw te gebruiken. Lees voor je begint dus in elk geval over de verschillende soorten touw en de verschillende soorten knooptechnieken.

Discipline gaat over het straffen tijdens het BDSM spel. Een veel voorkomende straf is spanking: ofwel billenkoek! Dit kun je doen met je hand, pollepel of een riem. Maar waarom niet een écht zweepje erbij? Wist je wel dat er verschillende soorten zwepen zijn?Zwarte Paddle

  • Paddles zijn eigenlijk gewoon beklede plankjes met een stevig handvat die een mooie rode afdruk op het lichaam van jouw partner achter laten. Je kunt er zachte tikjes mee uit delen, maar ook een hardere gaat prima! Een paddle is geschikt voor beginners en mensen met meer ervaring.
  • Crop, of Single tail zijn zwepen die lijken op een paardrijzweep. De uiteindes zijn er is verschillende vormen en materialen. Hoe smaller het uiteinde hoe feller hij aankomt. Crops met leren uiteindes zijn venijniger dan die met een siliconen uiteinden. Hierdoor zijn de zwepen met een breed siliconen stuk aan het uiteinde geschikter voor beginners als de zwepen met een lederen uiteinde.
  • Floggers zijn zwepen met meerdere stroken aan het uiteinde. Het is een zweep met verschillende mogelijkheden. Je kunt er mee slaan, maar ook mee strelen. Hoe meer stroken, hoe minder fel de pijn. Hoe langer de stroken hoe heftiger ze aan komen. Voor beginners zijn korte floggers met veel stroken een aanrader.
  • Canes zijn dunne, vaak van rotan gemaakte zwepen. Het effect van een cane is enorm heftig, geen enkele zweep komt zo hard aan als een slag van een cane. Een cane is dus zeker niet geschikt voor de beginnende BDSM’er, maar echt een speeltje voor de mensen met veel ervaring.

Dominantie en Submissie

Dominantie en submissie zeggen iets over de rolverdeling binnen BDSM. De dominante partij wordt ook wel liefkozend ‘Dom’ of ‘Top’ genoemd. Dit is degene die de baas speelt, de straffen uitdeelt, waar naar geluisterd moet worden. Submissie gaat over de onderdanige partij. Deze partij wordt ook wel vernederend ‘Sub’ of ‘Bottom’ genoemd. Dit is dus degene die wordt vastgebonden en mag genieten van de lijfstraffen. Naast een Dom of en Sub zijn is er ook nog een wissel-rol die de ‘Switch’ wordt genoemd. Dit persoon is dus de ene keer onderdanig en de andere keer dominant.The Vice Standard - Chastity device

Bij Dominantie en Submissie gaat het dus om de rolverdeling. Dit is voor sommige mensen niet alleen een spel wat zich in de slaapkamer afspeelt maar een levensstijl. Hierin zijn verschillende gradaties. Je hebt bijvoorbeeld de 24/7 relatie. Hierbij domineert de Dom de Sub ieder uur van elke dag. Maar wel zonder dat dit werk, studie, familie of vriendschappen van de Sub al te veel beïnvloed. Bij deze levensstijl is het mogelijk om als gelijken met elkaar te praten, de Sub heeft dus nog wel enige inspraak over wat er wel en niet gebeurd.

Naast een 24/7 relatie is er ook nog een extreme variant. Dit noem je een Total Power Exchange. Hierbij heeft de Dom de totale macht over de Sub. Hierbij mag de dom over elk aspect van het leven van de onderdanige beslissen. Dit kan dus zeker invloed hebben op werk, studie, familie of vriendschappen. In zowel de Total Power Exchange en de 24/7 relatie past het chastity play erg goed. Bijvoorbeeld door het laten dragen van een peniskooi. Met een peniskooi hou jij dag en nacht controle over het geslachtsdeel van jouw Bottom!

Sadisme en Masochisme

SM heeft alles te maken met het ondergaan en toedienen van pijn. Als je alles wil weten over BDSM dan hoort Sadomasochisme er zeker bij. De Sadist is degene die geniet van iemand anders pijn doen. De Masochist beleeft seksuele opwinding door het ondergaan van pijn. Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen raar in de oren klinkt, want hoe kun je nou opgewonden raken van pijn doen of pijn krijgen? In het blog ‘genieten van pijn’ legt Myneke uit hoe dat nou precies zit!

Sadisme en masochisme gaat hand in hand met bondage, discipline, dominantie en submissie. Als je iemand straft door middel van een ferme tik met een paddle ben jij de dominante, de sadist en degene die de straf uitdeelt. Je kunt dus wel stellen dat wanneer je aan SM doet, je automatisch aan de andere onderdelen van BDSM doet. Anderom hoeft dit zeker niet zo te zijn. Je kunt ook iemand vernederen, vastbinden of domineren zonder dat je je partner pijnigt.Large Teasing Wax SM Kaarsen 4-pak

Naast alle verschillende soorten zwepen zijn er nog veel meer attributen waarmee jij iemand pijn kan toedienen. Zo heb je bijvoorbeeld de SM kaars. De bedoeling van zo’n kaars is dat je de hete was op het lichaam van de masochist druppelt. Het smeltpunt ligt iets lager dan bij een gewone kaars, maar alsnog heet genoeg om iemand er flink pijn mee te doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om iemand te verwonden, druppel daarom nooit te lang op 1 stuk huid en gebruik ze absoluut niet op iemands gezicht. Hou er ook rekening mee dat hoe hoger de afstand, hoe groter de kans is dat de wax overal naar toe kan spetteren.

Tepelklemmen horen ook zeker in het rijtje SM-attributten thuis. De tepels zijn bij de meeste mensen een bijzonder gevoelig stukje lichaam. Als je daar een klem op zet dan doet dat vanzelfsprekend pijn. Wanneer je jouw eerste setje tepelklemmen wilt kopen snap ik dat je door de ruime keuze niet zo goed weet welke je moet hebben. Voor beginners zijn verstelbare tepelklemmen sowieso aan te raden. Met dit soort tepelklem kun je rustig de druk opbouwen en wennen aan het gevoel. Kies voor je eerste setje ook een klem met een rubberen kapje aan het uiteinde. Dit voelt minder heftig dan wanneer er metalen tandjes zich in je tepels vast grijpen. In het blog ‘wat zijn tepelklemmen en waarom zou je ze gebruiken’ lees je meer details en tips over deze venijnige speeltjes.

Speel veilig

Bij BDSM hoort uiteraard ook een stukje over de veiligheid. Dit om permanente verwondingen of emotionele schade te voorkomen. Binnen de BDSM wereld zijn er ontzettend veel verschillende handelingen, het een gevaarlijker dan het ander. Voor een geslaagde BDSM-sessie is het ontzettend belangrijk om stil te staan bij de risico’s maar ook de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken.

Meer leren over BDSM?

Om alles over BDSM te leren is slechts één blog te kort. Daarom vind je met regelmaat een blog op onze site dat een onderdeel van BDSM voor je uitlicht. Zo lees je hier bijvoorbeeld van alles over de bondagehaak. Of hoe je kunt beginnen met BDSM. En ben je al bekend en ben je opzoek naar nieuwe attributen? Bij Euphoria vind je een mooie collectie BDSM toys van hoge kwaliteit. Heb je een vraag, opmerking of ben je opzoek naar een specifiek product? Laat het ons dan weten, via de mail, telefonisch of in één van onze winkels. Ik weet zeker dat we jou verder kunnen helpen!

Bronnen:
Wikipedia
BDSM & Kink